Foci

Íme, a modern futball leghányingerkeltőbb mutatója

manutd (Array)
manutd (Array)

Semleges nézőként láttam a televízióban az Aston Villa-Manchester United összecsapást a Premier League második fordulójából, és arra lettem figyelmes, hogy a vörös ördögöknél szinte az egész csapat új igazolás, de legalábbis az elmúlt két évben érkezett a klubhoz.

Nem volt nehéz utána nézni, két szezonnal ezelőtt hogy állt fel a manchesteri alakulat a második körben, és elég sokkoló dolgot láttam a szemem előtt. A Chelsea elleni, 2013. augusztus 26-i bajnokira benevezett 18 fős keretből mindössze hárman voltak ott a múlt pénteki, birminghami találkozón: Wayne Rooney, a csapat ikonja mellett Antonio Valencia és Ashley Young.


Akik maradtak
Fotó: Europress fotóügynökség

A Manchester United kerete akkor és most:

Premier League, 2013/14, 2. forduló, a Chelsea ellen (0-0):
De Gea – Jones, Ferdinand, Vidic, Evra – Carrick, Cleverley – Valencia (Young, a 66. percben), Rooney, Welbeck (Giggs, a 79. percben) – van Persie.
Cserék:
Lindegaard, Smalling, Buttner, Anderson, Kagawa 

Premier League, 2015/16, 2. forduló, az Aston Villa ellen (1-0):
Romero – Darmian, Smalling, Blind, Shaw – Carrick (Schweinsteiger, a 60. percben), Schneiderlin, Mata, Januzaj (Herrera, a 60. percben), Memphis (Young, a 82. percben), Rooney
Cserék: Johnstone, McNair, Chicharito, Valencia

Az akkori ellenfél Kékeknél valamivel jobb a helyzet ilyen téren. Az észak-londoni együttesből heten maradtak meg a két évvel ezelőtti rangadó óta, tehát a most vasárnapi, City ellen elszenvedett zakóig jelentős változás volt a keretben a jelenlegi címvédőnél.


Akik maradtak
Fotó: Europress fotóügynökség 

A Chelsea kerete akkor és most:

Premier League, 2013/14, 2. forduló, a Manchester United ellen (0-0):
Cech – Ivanovic, Cahill, Terry, Cole – Lampard, Ramires, Oscar – De Bruyne (Torres, a 60. percben), Hazard (Azpilicueta, a 93. percben), Schurrle (Mikel, a 87. percben).
Cserék: Schwarzer, Essien, Mata, Lukaku

Premier League, 2015/16, 2. forduló, a Manchester City ellen (0-3):
Begovic – Ivanovic, Cahill, Terry, (Zouma, a szünetben), Azpilicueta – Fabregas, Matic – Ramires (Cuadrado, a 64. percben), Willian (Falcao, a 79. percben), Hazard – Diego Costa.
Cserék:
Blackman, Mikel, Loftus-Cheek, Remy

Mivel Spanyolországban nem indult még a bajnokság, így a Barcelona 2013/14-es idényének első bajnokijának összeállítását a mostani Spanyol Szuperkupa visszavágójával vetettem össze. A katalánoktól szintén nyolc fő egyezett meg a két találkozón, úgy, hogy a pénzügyi Fair Play miatt jó ideje nem is igazolhatnak játékost. Persze vannak sérültjeik, és mentségükre legyen mondva, sok saját nevelésű fiatalt építenek be a csapatba.

Akik maradtak
Fotó: Europress fotóügynökség 

A Barcelona kerete akkor és most:

La Liga, 2013/14, 1. forduló, a Levante ellen (7-0):
Valdés – Alves, Piqué, Mascherano, Adriano – Fàbregas, Busquests, Xavi, Pedro (Tello) – Alexis (Neymar), Messi (Iniesta)
Cserék: Pinto, Bartra, Alba, Song

Spanyol Szuperkupa, 2015/16, visszavágó (1-1):
Bravo – D. Alves, Piqué, Mascherano, Mathieu – Rakitic (Sergi Roberto, a 68. percben), Busquets, IniestaMessi, L. Suárez, Pedro (Munir, a 68.percben)
Cserék: Ter Stegen, Bartra, Vermaelen, Rafinha, Sandro 

A hazai mezőnyből a Fradit vettem górcső alá. A zöld-fehérek százszázalékosak eddig az NB I-ben, a legutóbbi, ötödik fordulóban az MTK-t verték hazai pályán 2-0-ra. A keretből mindössze négy játékos volt ott a két évvel ezelőtti szezon ugyanezen szakaszában, amikor a Ferencváros 4-1-re kikapott Debrecenben. Böde, Jova, Busai és Gyömbér maradt a klubnál a két meccs közt eltelt időszakban.

 
Akik maradtak
Fotó: MTI 

A Ferencváros kerete akkor és most:

OTP Bank Liga, 2013/14, 5. forduló, a DVSC ellen (1-4):
Jova – Jovanovic (Cukic, 70.), Besic, Gerson, Adams – Gyömbér, Józsi – Jenner, Holman (Ionescu, 76.), Valpoort (Tuyp, 53.) – Böde
Cserék: Kunsági, Bönig, Diallo, Busai 

OTP Bank Liga, 2015/16, 5. forduló, az MTK ellen (2-0):
Dibusz – Dilaver, Nalepa, Leandro, Ramírez – Nagy Á. – Varga R. (Radó, az 55. percben), Gera Z. (Gyömbér, a 78. percben), Hajnal, Lamah (Sesták, a 63. percben) – Böde 
Cserék: Busai, Haraszti, Jova, Nagy

A dolog persze nem újkeletű. Mindössze kilenc játékos szerepelt a Real Madrid 2000-es és 2002-es megnyert BL-döntőjében is, igaz, közülük öten mindkét fináléban a kezdő tizenegyben kaptak helyet.

A BL-győztes Real Madrid 2000-ben és 2002-ben
Fotó: Europress fotóügynökség 

A Real Madrid 2000-ben és 2002-ben:

Bajnokok Ligája, 1999/2000, döntő, a Valencia ellen (3-0):
Casillas – Helguera, Karanka,
Campo, Salgado (Hierro, a 84. percben), Carlos McManaman, Redondo – Raúl, Morientes (Sávio, a 71. percben), Anelka (Sanchis, a 79. percben)
Cserék:
Illgner, Geremi, Karembeu, Baljic

Bajnokok Ligája, 2001/2002, döntő, a Bayer Leverkusen ellen (1-0):
César (Casillas, a 68. percben) – Salgado, Hierro, Helguera, Carlos – Makélélé (Conceicao, a 73. percben), Figo (McManaman, a 61. percben), Solari – Zidane, Raúl, Morientes
Cserék: Karanka, Pavón, Guti, Munitis

Legális, mindenkinek joga van játékosokat adni-venni, de a legszomorúbb, hogy tulajdonképpen két év alatt többnyire teljesen kicserélődik egy csapat, ráadásul úgy, hogy nem saját nevelésű fiatal tehetségekkel töltik be a távozók által keletkezett űrt, hanem méregdrága labdarúgókkal.

Manapság divatdrukkernek nevezik azt, aki egy olyan klubnak szurkol, amely évtizedekkel ezelőtt még nem is létezett a futball térképén, és egy csapásról a másikra lett sztárcsapat világklasszis focistákat szerződtetve. Csakhogy a tények bizonyítják, mindenki ezt csinálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik