Foci

Orbán Viktor: Egyedülálló teremtményei vagyunk a magyar futballtörténelemnek

orban-viktor(210x140).jpg (Array)
orban-viktor(210x140).jpg (Array)

Magyarország miniszterelnöke pénteken bővebb interjúban értékelte a Videoton BL-továbbjutását. Úgy érzi, a fehérváriak sikere, a Puskás Akadémia sikere is egyben.

“A Vidi továbbjutása a Puskás Akadémia eddigi legnagyobb sikere is egyben, mert mindkét góljukat a mi növendékünk, Gyurcsó Ádám szerezte. Aztán van egy Szolnokink, Nagy Zsoltunk, Kleinheislerünk, Sallaink, Zsótérunk, és hamarosan kiemelkedően tehetséges évfolyamok lépnek felnőttkorba. Futószalagon jönnek ki az ígéretes fiatalok.” – jelentette ki Orbán Viktor, a puskasakademia.hu oldalon olvasható interjúban  arra a felvetésre, hogy a fehérváriak mutatott játéka alapján sokakban felmerültek kételyek…

“A kupában egyetlen cél létezik: tovább kell jutni. Ez egy feladat, amit meg kell oldani. A kupameccsek mutatnak rá leginkább, mennyire mellékesek a magyar focinyelvezet visszatérő kliséi: “igazságos”, “megérdemelt”. Ez a meccs másnapján mind mellékes. A történelemben az áll, NSZK-Magyarország: 3-2, a világbajnok Németország. A meccs egy csata, amit csak akkor és csak ott lehet megnyerni. És abban a pillanatban, amikor lefújják a meccset, neked kell felül lenned. Azok a nemzetek sikeresek, amelyek ezt megértik” – fogalmazott a miniszterelnök.

Fotó: puskasakademia.hu

Hozzátette, máris itt van az újabb feladat: túl kell jutni a fehérorosz bajnokon, a BATE Boriszovon.

“Komoly meló. Egy éve a Debrecennek nem sikerült. Nekünk most meg kell oldani a feladatot” – szögezte le.

A Puskás Akadémiával kapcsolatban elmondta, hatalmas kihívást jelent az NB I-es együttes számára, hogy 12 csapatosra szűkült az első osztály.

“Egyedülálló teremtményei vagyunk a magyar futballtörténelemnek. Szokásosan a kluboknak van akadémiájuk, a profi csapatoknak van utánpótlásuk. A mi esetünkben az akadémiának van klubja és az utánpótlásnak van profi csapata. Erre most becsapott a ménkű és 12-re csökkent az NB I létszáma.Ez jelenti számunkra a legnagyobb kihívást. Az eddigi kedves, kisfiús mosolygással már nem lehet boldogulni. Vagy átalakulunk, teljes értékű felnőtt csapattá válunk, ahol nem mentség, hogy mi csak egy akadémia vagyunk, ahol felvesszük a harcot a férfiak könyörtelen világával, vagy kipottyanunk, s akkor jobb kiesés helyett inkább visszalépnünk” – vélekedett az akadémia alapítója.

A miniszterelnök a pozitívumokat sorolva leszögezte, örül annak, hogy Robert Jarni személyében egy korábbi Real Madrid-játékos ül a felcsúti kispadon – mint mondta, ez egy Puskás Akadémia esetében érthető -, és örül annak, hogy a PFLA profi csapatának edzői stábjában kiváló utánpótlás-szakemberek is dolgoznak.

“Örülök az elszántságnak, amit az edzéseken látok. Örülök annak a könyörtelen fizikai terhelésnek, amely emlékeztet a 80-as évek Mezey-féle szakmai munkára. Örülök az MLSZ magyar és fiatal játékosokat támogató döntésének. Örülök annak, amit az U20-as csapatnál láttam a világbajnokságon. És persze örülök, hogy a válogatott ismét férficsapat benyomását kelti” – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy akkor elégedett-e, így reagált: “Viccel? Európa legjobb futballakadémiája szeretnénk lenni…”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik