Foci

4,3 milliárdért nézzük a Bajnokok Ligáját

Bajnokok Ligája (Array)
Bajnokok Ligája (Array)

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA) három évre vette meg a világ egyik legnézettebb sporteseményének közvetítési jogait.

A korábban becsültnél jóval többe került a közmédiának a labdarúgó Bajnokok Ligája. Eddig évi egy millió euró körüli becslésekről lehetett hallani, a tényleges összeg cirka négyszer magasabb. Az MTVA ugyanis három idényre 4,3, azaz évenként majd másfél milliárd forintot fizet azért, hogy műsorra tűzhesse a BL-meccsek durván felét – állítja a Figyelő.

 Elég drágán mérik ezeket a labdáka
Fotó: europress 

A hetilap csütörtökön megjelenő legfrissebb számában azt nehezményezi leginkább, hogy olyat vett az MTVA, amire a piacon is volt, lett volna vevő (DigiSport, Sport TV). Míg a nagyvilágban – eddig itthon is – általában piaci alapon működő cégek közvetítették a meccseket, addig most súlyos adóforintokat költ a köztévé a minden bizonnyal az új, M4 sportcsatornán látható közvetítésekre. A Figyelő számításai szerint az évi majd 1,5 milliárdos számla a közmédia teljes éves büdzséjének durván 2,5 százaléka. 

A lap azt is felveti, ha már ennyit költöttek rá, miért nincs kizárólagosság? Ugyanis ezért az összegért csak a meccsek durván felét sugározhatja az M4, a többit továbbra is a Sport TV közvetíti majd. (A döntőt élőben kizárólag az MTVA valamely csatornája adhatja).

Idén, a szűk fél évre, 5,41 milliárd forintos büdzsét tervezett az MTVA az M4-re, így jövőre, a riói olimpia évében 8-10 milliárd lehet a csatorna költségvetése. 

Kérdés persze, miért éri meg ennyit költeni egy állami sportcsatornára? Míg a kábelszolgáltatói háttérrel rendelkező Digi és Sport tv előfizetésekből a piacról finanszírozta a Bl-t és hasonló jogdíjaka, addig az M4-nek reklámból lehet a sok kiadást ellensúlyozó bevétele. Figyelembe véve a köztelevízióra vonatkozó reklámperc mennyiséget, a nézettséget – ez az M4 első hétvégéjén és közszolgálati mércével egész szép számokat mutat –  és a reklámidő árakat, ekkora összeget azonban képtelenség hirdetésből behozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik