Foci

Hárommilliárd forintot dobott ki az ablakon az MLSZ?

Vagi-Marton(960x640).jpg (Array)
Vagi-Marton(960x640).jpg (Array)

Egészen pontosan ennyibe került annak a kötelező szurkolói kártyarendszernek az országos bevezetése, amelyre egy év után 12 klubból 11 azt mondta, kösz, nem.

Az origo készített interjút Vági Márton MLSZ főtitkárral annak kapcsán, hogy a 2015/16-os bajnokság szombati rajtja előtt a szövetség eltörölte az alig tíz hónapja kötelezővé tett szurkolói kártyát. Egészen pontosan további használatát csak ajánlja a klubok számára. Július 1. óta tizenkét klubból tizenegy élt a lehetőséggel, és bár ők is ajánlják, de nem tették kötelezővé azt szurkolóik számára. Egyedül a Fradi tart ki a saját, speciális kötelező kártyarendszere és a vénaszkenner mellett.

 Továbbra is él a kártyarendszer, de kérdéses, hányan fogják használni
Fotó: MTI 

Arra az obligát újságírói kérdésre, hogy mennyibe került ez a tíz hónapos, lényegét tekintve hátra arccal végződő kísérlet az MLSZ-nek, a főtitkár nem kertelt. “Hárommilliárd forintba”, mondta, és ezt nem érzi kidobott pénznek, mert “ez egy európai szintű fejlesztés, európai szintű kiszolgálást nyújt a szurkolóknak”.

Emlékeztetőül az előzmények. A 2014/15-ös bajnoki rajtra az MLSZ kötelezővé tette a szurkolók számára a regisztrációt, szeptember 15-től pedig a klub- vagy a futball-, közismertebb nevén szurkolói kártya kiváltását. Csak ennek birtokában lehetett meccsre járni.

Azon túl, hogy az előző bajnokság rajtjánál több stadionba is csak a második félidőre – vagy akkor sem – jutottak be a nézők, kártya hiányában a szurkoló nem tudott spontán meccsre menni és nem ülhetett oda, ahova szeretett volna.

 
A szurkolók regisztrációt sem szeretnének
Fotó: MTI 

Előfordult olyan “nézőcsalogató” eset is, hogy a Honvéd otromba módon kitolt azokkal a futballszurkolókkal, akik se Honvéd, se Fradi, hanem semleges, azaz valamennyi mérkőzés látogatására feljogosító MLSZ futballkártyával rendelkeztek, mert nemes egyszerűséggel nem engedte be őket a Honvéd-Fradira…

A szurkolók egy része egy éven keresztül sztrájkolt, távolmaradásával tüntetett a rendszer ellen, így drasztikusan csökkent az NB1 nézőszáma. Az MLSZ “puhításától” az ultrák nem valószínű, hogy visszatérnek a lelátóra, mert ők alapvetően a kötelező regisztrációból, a személyes adatok megadásából nem kértek. Ez továbbra is kötelező jegyvásárláskor.

Ezek után ítélje meg mindenki maga, kidobott pénz volt-e a hárommilliárd vagy szükségszerű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik