Foci

Felmentették a korrupcióval vádolt FIFA-tagot

michel d'hooghe (michel d'hooghe)
michel d'hooghe (michel d'hooghe)

Nem követett el semmilyen szabálytalanságot Michel D'Hooghe a 2018-as és 2022-es világbajnokságok helyszínkijelölése kapcsán a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) etikai bizottsága szerint.

A FIFA végrehajtó bizottságának jelenlegi legrégebbi tagja ellen négy vádpontban vizsgálódott az etikai testület, mely – a szövetség keddi közleménye szerint – végül lezárta a nyomozást, s tisztázta a belga orvost.

A 27 éve vb-tag D’Hooghe ellen többek között azért indítottak eljárást, mert a gyanú szerint a végrehajtó bizottság korábbi orosz tagjától elfogadott egy nagy értékű festményt, illetve a fia az ő  segítségével kapott állást egy katari magánklinikán.

A FIFA most azt közölte, hogy két értékbecslő egybehangzó állítása alapján a képnek nincs piaci értéke, s az csak egy baráti ajándék volt. A másik ügyben pedig szintén ártatlan, mert nem járt közben a fia érdekében.

 Fotó: Europress fotóügynökség

A két világbajnokság helyszínét egy időben jelölték ki, a 2018-ast Oroszország, a 2022-est pedig Katar kapta meg, ám szinte rögtön a döntés után támadások kereszttüzébe került a szövetség, s a döntéshozó vb tagjait korrupcióval vádolták meg. 

A FIFA a nagy nemzetközi nyomás miatt végül megbízta etikai bizottságát az ügy kivizsgálásával. Ennek eredményeként a testület vizsgálati részlegének vezetője, Michael Garcia 430 oldalas anyagot készített, majd a bizottság vezetője, Hans-Joachim Eckert tavaly novemberben ebből egy 42 oldalas összefoglalót tárt a nyilvánosság elé. Ennek lényege, hogy nem találtak semmi olyan – elsősorban megvesztegetésre utaló – jelet, ami miatt a 2018-as és a 2022-es vb rendezéséért folytatott pályázatot meg kellene ismételni.

Garcia ugyanakkor rögtön ezek után jelezte, hogy a 42 oldalas összegzés több helyen nem megalapozott következtetéseket tartalmazott, ezért azt szerette volna elérni, hogy az általa készített teljes anyagot ismertessék. Az amerikai ügyvéd ezt külön kérte is a FIFA fellebbviteli bizottságától, mely be sem fogadta kérelmét, ezért Garcia lemondott tisztségéről. 

A FIFA ugyanakkor később bejelentette, hogy az egyes személyekkel – így többek között a D’Hooghe-gal – kapcsolatos vizsgálatok lezárultát követően nyilvánosságra hozza a Garcia-jelentést, igaz, ezzel együtt a szervezet leszögezte, semmiképpen nem lesz új szavazás a helyszínekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik