Foci

NB1: kis magyar edzősirató

Külföldi edzők (külföldi edzők)
Külföldi edzők (külföldi edzők)

Idén eddig hat klubnál tíz edzőváltás regisztrálhattunk a magyar bajnokság legmagasabb osztályában. Lassan, de biztosan nő a külföldi szakemberek száma.

Kis hazánkban évek óta úgy váltogatják a klubvezetők az edzőket, mint más az alsógatyáját. Idén eddig hat klubnál kilenc alkalommal jelentettek be váltást a kispadon és a 10. sem várat sokáig magára (alább a táblázatban). Üdítő kivétel ez alól az MTK, ahol Garami József szürke ballonkabát-szürke öltöny-kék ing kombója immár 10 éve állandó.


Pillanatnyilag hat külföldi edző dolgozik a magyar élvonalban – még akkor is, ha Miriuta magyar
Forrás: sport24

Ugyanakkor az is jól megfigyelhető, hogy a klubtulajdonosok egyre kevésbé bíznak a magyar edzőkben. A tehetősebbek évek óta nem. A vb-bronzérmes Robert Jarni pécsi kinevezésével immár öt külföldi tréner dolgozik – DVTK-Tomiszlav Szivics, FTC-Thomas Doll, Pécs-Robert Jarni, Újpest-Nebojsa Vignjevics, Videoton-Joan Carrillo, – az élvonalban és, ha ide számítjuk Vasile Miriuta mai győri kinevezését, akkor ez a szám máris hatra nőtt. (Még akkor is, ha tudjuk, “Laci” magyar állampolgár is, de lényegét tekintve annyi köze van a magyarsághoz, mint kálomista embernek a szűz Máriához….) Egy bajnoki évadon belül ilyen magas külföldi edzői számra nem emlékszünk az NB1 történetében.

A hat már csak két lépésre van a nyolctól, ami már ugye 50 százalék, és ez nem nevezhető divathullának, sokkal inkább tendencia. Miután Dárdai Pál is bebizonyította, hogy tényleg csak enyhe túlzással, de egy német U15-ös edző is többet tud a modern labdarúgásról, mint az UEFA liszenszet végzet teljes magyar edzői kar együttvéve – az MLSZ szerint sincs magyar alternatívája – nem csodálkoznánk, ha egy-két éven belül és egy-két kivételen kívül a honi szakemberek jobb hijján a másodosztályban bontakoztathatnák ki tudásukat.

Amúgy épp ma van a magyar labdarúgás napja.

NB1-es edzőváltások a 2014/15-ös bajnokságban:

  1. szeptember 4.: Lombard Pápa Termál FC, Mátyus János helyett Kovács László
  2. október 6.: Budapest Honvéd, Pietro Vierchowod helyett ideiglenesen Jasper Adrianus de Muijnck és Simon Miklós
  3. október 20.: Nyíregyháza Spartacus, Csábi József helyett Mátyus János
  4. október 21.: Szombathelyi Haladás, Artner Tamás helyett Szentes Lázár
  5. október 26.: Budapest Honvéd, az ideiglenesen kinevezett Jasper Adrianus de Muijnck és Simon Miklós helyett Csábi József
  6. október 27.: PMFC-Matias, Véber György helyett ideiglenesen Kulcsár Árpád
  7. október 31.: Győri ETO FC, Horváth Ferenc helyett ideiglenes ötfős stáb
  8. november 10.: Lombard Pápa Termál FC, Kovács László helyett Lengyel Ferenc
  9. november 24.: PMFC-Matias, Kulcsár Árpád helyett Robert Jarni
  10. november 25.: Győri ETO FC, ideiglenes ötfős stáb hely tt Miriuta Vasile

Ajánlott videó

Olvasói sztorik