Foci

Visszasírjuk Pintért, avagy nemzeti hős lesz Dárdai

A Magyar Labdarúgó Szövetség csütörtökön menesztette Pintért Attilát, helyét ideiglenesen Dárdai Pál veszi át az év végéig.

Mint arról korábban beszámoltunk, Csányi Sándor MLSZ-elnök a délelőtti órákban jelentette be Pintér távozását, majd rögvest kijelölte Dárdait ideiglenes kapitánynak, aki a a téli szünetig ingyen irányítja majd a válogatottat.

 Fotó: mlsz.hu/herthabsc.de

Megoszlanak a vélemények, hogy vajon tényleg érdemes volt-e Pintér Attilát egy tétmeccs után elküldeni posztjáról, s szűk egy hónappal a románok elleni – akár sorsdöntő – mérkőzés előtt új szakembert kinevezni a helyére.

A helyzet ismeretében összeszedtük, miért dönthetett helyesen a váltással az MLSZ, és hogy mivel lett volna jobb, ha nem történik személyi csere a válogatott élén.

 Fotó: herthabsc.de

Negatív világcsúcsot állított fel az MLSZ

Nemzeti hős válhat Dárdaiból

Külföldi tapasztalatok. – A magyar válogatott színeiben 61-szer lépett pályára, 1997-től 2011-ig pedig a Hertha BSC csapatánál futballozott Dárdai Pál. Kétség kívül az egyik legtapasztaltabb légiósunk az elmúlt évtizedekben, aki a Németországban szerzett tudományával sokat segíthet a nemzeti csapaton. Majd háromszázszor lépett pályára a berlini alakulatban, egy jóval nívósabb bajnokságban, egy, a futball terén sokkal fejlettebb országban.

Fiatal. – Három éve már, hogy Dárdai visszavonult, de még mindig csak 38 esztendős múlt. Könnyebben megtalálhatja a közös hangot a játékosokkal, ráadásul például Gera Zoltánnal sokszor csapattársként szerepelt a válogatottban – persze kérdés, hogy egyáltalán beválogattja-e majd őt az újdonsült tréner. 

Alázatos. – Nem véletlen, hogy a Herthánál és a válogatottnál is közönségkedvenc volt Dárdai, aki amikor pályára lépett, szívvel-lélekkel futballozott. Az sem véletlen, hogy marasztalták Berlinben, s két éve lehúzott ifjúsági edzőként, vélhetően nem sikertelenül, ugyanis fel sem merült egészen máig, hogy távozna Németországból. Mindent tud a labdarúgásról, de sosem balhéiról volt ismert.

 Fotó: Europress fotóügynökség

Mindent jóva tehetett volna Pintér

Egy tétmeccset kapott. – Pintér Attilát tavaly december 19-én nevezték ki. Irányításával öt találkozót játszott a csapat, két-két győzelem és vereség mellett egy döntetlent ért el. Az egyetlen tétmérkőzésén, az északírek elleni szeptember 7-i, hazai Európa-bajnoki selejtezőn kikapott a válogatott a 2-1-re, ez pedig végzetes hibának bizonyult. Kérdés, hogy bár a játék nem is ment a fiúknak, Dárdai mennyiben tud új színt belevinni a csapat focijába.

Összetartások. – “Ha nincsenek összetartások, ne ringassuk magunkat nagy álmokba” – mondta Pintér még májusban, a dánok elleni felkészülési mérkőzést megelőzően. A kapitány rendre próbálta napokra, vagy akár hetekre összeszedni a bő keretet gyakorlásra, ami a magyar válogatott történetében eddig egyedülálló volt. Tény, hogy nagy eredményre nem vezettek, de legalább megpróbálta.

Mindig megszereztük a vezetést. – Öt meccsen ült Pintér a válogatott kispadján, mint az öt találkozón mi vezettünk 1-0-ra. Más kérdés, hogy ebből kettőt – a finnek és a sorsfordító északírek ellenit – elvesztettük, jó irányba haladt az együttes. Talán a játékosok koncentrációjával, s a rájuk nehezedő nyomással volt probléma, mintsem a kapitány kilétével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik