Foci

MLSZ: máris röpködtek a büntetések

A hétvégén lejátszott nyolc labdarúgó bajnoki után több klubot is megbírságolt a szövetség.

Íme, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapján olvasható közlemény a keddi fegyelmi határozatokról:

Pavlovic Mateo (FTC) 1, Villám Balázs (Dunaújváros) 2, Kovács István (Fehérvár) 2 soron következő felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Kovács István a labda megszerzésért folytatott küzdelemben súlyos szabálytalanságot követett el, lábszáron talpalta ellenfelét, akit emiatt ápolni is kellett. Villám Balázs hasonlóan súlyos szabálytalanságért kapott két mérkőzésre szóló eltiltást.

A FEB a Haladás – Újpest mérkőzéssel kapcsolatban a Haladást, szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt, 100.000 Ft, az Újpestet, szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt, 200.000 Ft pénzbüntetésben részesítette.

A két csapat szurkolói több alkalommal, folyamatosan trágár kifejezéseket skandáltak a nézőtérről a Magyar Labdarúgó Szövetséggel kapcsolatban. Az Újpest büntetése azért 200.000 Ft, mert szurkolói ezen kívül is számos megbotránkoztató rigmust kiabáltak a mérkőzés alatt. A Fegyelmi Bizottság a sportszervezeteket és a szövetséget érintő sértő rigmusokat továbbra is bünteti. A hangsúly azonban nem azon van, hogy kit sértenek az adott szurkolói bekiabálások, hanem azon, hogy a trágár, sértő jelzők skandálása nem sporteseményre való viselkedés.

A FEB a Videoton FC – Lombard Pápa Termál FC mérkőzéssel kapcsolatban a Videoton FC-t szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt írásbeli figyelmeztetésben részesítette.

A Videoton FC esetében enyhítő körülményként vette figyelembe a FEB, hogy a rendező egyesület intézkedett a sportszerűtlen magatartás megszüntetésére.

A FEB a PMFC- MTK mérkőzéssel kapcsolatban a Pécset – szurkolóinak megbotránkoztató és politikai üzenetet tartalmazó rigmusok bekiabálása, különböző tárgyak játéktérre dobálása, valamint a hazai szurkolók rendzavarásai miatt történt játékmegszakítás miatt – 600.000 Ft pénzbüntetésben részesítette.

A pécsi szurkolók többször, folyamatosan kiabálták a Palesztinára vonatkozó politikai üzeneteiket, emellett megbotránkozatásra okot adó rigmusokat kiabáltak. A bizottság a fegyelmi vétségek jelentős számára és súlyára tekintettel állapította meg a pénzbüntetés mértékét, ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte a sportszervezet intézkedéseit a tiltott magatartások megszüntetésére. A FEB a Fegyelmi Szabályzat 101. § a)/ab) alapján szabta ki a büntetést (rasszizmus, politikai megnyilvánulás), ahol a legkisebb büntetési tétel 400.000,- Ft pénzbüntetés.

A FEB a Nyíregyháza – DVSC mérkőzéssel kapcsolatban a Nyíregyházát szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt 100.000 Ft, a DVSC-t szurkolóinak megbotránkoztató és politikai üzenetet tartalmazó rigmusok bekiabálása miatt 400.000 Ft pénzbüntetésben részesítette.

A nyíregyháziak büntetésének kiszabásánál a Fegyelmi Bizottság enyhítő körülményként vette figyelembe a sportszervezet intézkedéseit a tiltott magatartások megszüntetésére. A Palesztinára vonatkozó politikai üzeneteket kiabáló DVSC-szurkolók megnyilvánulásával kapcsolatban a FEB a Fegyelmi Szabályzat 101. § a)/ab) (rasszizmus, politikai megnyilvánulás) alapján szankcionált, itt a legenyhébb büntetési tétel 400.000 Ft pénzbüntetés.

A FEB a Kecskemét – FTC mérkőzéssel kapcsolatban az FTC-t szurkolóinak megbotránkoztató és politikai üzenetet tartalmazó rigmusok bekiabálása miatt 400.000 Ft pénzbüntetésben részesítette.

A ferencvárosi szurkolók ugyancsak politikai tartalmú üzenetet juttattak kifejezésre, ezért a Fegyelmi Szabályzat 101. § a)/ab pont alapján büntetett a FEB, ahol a klub legkisebb büntetési tételnek megfelelő pénzbüntetést kapta.

A FEB a Dunaújváros-Honvéd mérkőzéssel kapcsolatban a Honvédot szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt írásbeli figyelmeztetésben részesítette.

A FEB az MTK ellen képzési kártalanítás fizetésével kapcsolatosan indított eljárását, a Lombard ellen Goran Maric Govorcin labdarúgóval szembeni pénzügyi tartozás miatt indított fegyelmi eljárását, valamint a Lombard ellen Présinger Ádám labdarúgóval szembeni pénzügyi tartozás miatt indított fegyelmi eljárását megszüntette, mert a felsorolt esetekben nem állapítható meg fegyelmi vétség elkövetése.

Az MLSZ a fenti határozatokkal kapcsolatosan változatlanul hangsúlyozza a fair play szellemiségét. A Fegyelmi Szabályzat tiltja a becsmérlő, megbotránkoztató, rasszista, politikai stb. rigmusokat, üzeneteket. A trágár, mások tisztességét sértő bekiabálások nem engedélyezettek a labdarúgó-mérkőzéseken, ezért minden esetben büntetésre számíthat az érintett egyesület, függetlenül attól, hogy kivel szemben irányul a megnyilvánulás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik