Foci

Mókás madarak és ravasz bombázó

Paradicsomi szigetecskék és a dal, ami beletapad a fülünkbe - a németekkel a döntőért meccselő Brazília audiovizuális ajánlatunkban.

A házigazdákról már megtudtuk, hogy egy népi bölcsességük szerint nem lehet túl jó sárgának lenni, és a vébé alatt megidéztük az ország legendás Forma-1-es versenyzőjét, Ayrton Sennát is, mindezt zenékkel fűszerezve. Most az ország UNESCO Világörökségéhez tartozó területeiből válogattunk.

Brazília keddi ellenfelénél, a németeknél egy folyó festői szakaszát látogattuk meg, a dél-amerikai országban is maradunk a vízhez közel: a Fernando de Noronha-szigetcsoport és a Rocas-atoll az úticélunk. (Az Atlanti-óceáni szigetek 2001 kerültek fel a listára.)

Valóságos földi paradicsom tárul a szemünk elé, sajnos csak a képernyőnkön. A Rocas-atoll a déli Atlanti-óceán egyetlen atollja a Fernando de Noronha-szigetcsoporttól körülbelül 150 kilométernyire található. A mindössze 3,7 km hosszú és 2,5 km széles szárazföldhöz tartozik egy 6 méter mély lagúna is. Vadvédelmi terület rengeteg teknős, cápa, delfin és madár él itt. Utóbbiak közt akad pár rendkívül mókás külsejű. A víz alatti világ meg egészen lenyűgöző, erről ide kattintva egy idén májusban készített videó segítségével bárki meggyőződhet

A történelem folyamán számtalanszor gazdát cserélő (olasz felfedező írta le először, volt az angoloké, a franciáké, a hollandoké és portugáloké) 21 apró szigetből álló Fernando de Noronha-szigetcsoport is igazi aranybánya a búvároknak és a vicces szárnyasok kedvelőinek is. Itt van a trópusi Dél-Atlanti-óceán összes szigete közül a legnagyobb és a legfontosabb tengerimadár-költőhely. Az álomiszép strandokat és a káprázatos élővilágot elnézve nem is csoda, hogy a turizmusból származik a legtöbb bevételük, de szerencsére elég óvatosan: bizonyos korlátozásokkal lehet csak arrafelé turistáskodni.

Változtattunk eddigi zenei válogatásunk alapelvén, nem kifejezetten az adott országból származó dallal hangolunk a meccsekre, hanem olyanokat mutatunk be, melyeknek ihletője volt egy-egy terület. A németeknél egy Berlin inspirálta U2-nóta szólt. Brazíliából az ország egyik leghíresebb dalát idéznénk fel, egy kis csavarral.

A Girl from Ipanema, azaz A lány Ipanemából Antonio Carlos Jobim szerzeménye, igazi sláger Astrud Gilberto és Stan Getz tolmácsolásában lett. A címben lévő Ipanema egy Rio de Janeirótól délre található nem kifejezetten csúnya strand. A dal külsejével feltűnő főszereplője a sikeren felbuzdulva nyitott is egy üzletet a sláger címével, amiből aztán per is lett, és végül az élelmes szépség javára döntött a bíróság.

A számtalan verzió közül egy ugyancsak rendhagyót hallgathattok meg, az úgynevezett mashupok világából halásztuk elő. Ennek lényege, hogy egy vagy több számot összeolvasztva kapunk egy harmadikat. A brazil fülbemászó dallam így lett feldobva egy másik, ugyancsak nehezen felejthetővel. Jó szórakozást, dúdolgatást, fütyörészést kívánunk hozzá és utána.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik