Foci

Vb 2014: a ramadán nehezíti a muszlim játékosok dolgát

A vallási szokás szombaton kezdődik és harminc napig tart.A hívek napkeltétől napnyugtáig böjtölnek, tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, a nemi kapcsolattól.

Nem egy, nem két játékost érint a ma kezdődő ramadán. Algéria válogatottjánál szinte majdnem mindenki muszlim, de az európai csapatok közt is találni bőven iszlám vallású labdarúgókat. A franciáktól Karim Benzemát, Bacary Sagnát, Mamadou Sakhót és Moussa Sissokkót érinti a böjt.

“Ez bizony kényes téma. Mindenkinek tiszteletben tartjuk a meggyőződését. A játékosok évek óta böjtölnek ilyenkor, szervezetük képes alkalmazkodni a változásokhoz, nem aggódom” – olvasható Didier Deschamps nyilatkozata a blikk.hu-n.

Fotó: Europress fotóügynökség

Dr. Kóczán István belgyógyász, a Blikk orvos szakértője szerint a csapatorvosoknak jobban kell majd figyelniük azokra a játékosokra, akik követik vallásukat, ugyanis fennállhat a kiszáradás veszélyes.

“Napnyugta után és napfelkelte előtt megfelelő mennyiségű táplálékot vehetnek magukhoz, de a folyadékbevitelre muszáj figyelni. Fontos a játékosok minél jobb kondíciója, hogy képesek legyenek kibírni ezt a nehéz időszakot” – vélekedett a szakember.

A napokban felmerül a kérdés, vajon a svájci Xherdan Shaqiri, a belga Mousa Dembélé, Marouane Fellaini és Adnan Januzaj betartja-e a szigorú iszlám előírásokat, de egyelőre nincs fejlemény az ügyükben.

Mesut Özil, a német válogatott alapembere ezzel szemben biztos, hogy nem böjtöl, ő ugyanis a foci vb-re szeretne koncentrálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik