Foci

Dzsudzsák, Koman és Priskin is éles bevetésen

Ezen a hétvégén elkezdődik az orosz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2012-13-as kiírása. Három magyar labdarúgó is részese lesz a sorozatnak.

Pénteken lejátszották az új lebonyolítású orosz pontvadászat első szezonbéli meccsét, a Lokomotiv Moszkva 3-2-re nyert a Mordovija Szaranszk ellen. Új lebonyolítású, mivel az eddigi nyári-téli lebonyolításról a Premjer-liga átállt az Európában bevett őszi-tavaszi menetrendre. Az átállás nem volt könnyű, tekintve, hogy a Zenit győzelmével zárult 2011-12-es kiírás rekordhosszúságúra, 44 fordulósra nyúlt az orosz labdarúgás 1992-es átalakulása óta.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) és a fogadóirodák is egyetértenek abban, hogy a szentpéterváriak címvédésére van a legnagyobb esély, ugyanakkor abban eltérnek a várakozások, hogy míg az UEFA a Szpartak Moszkva és a CSZKA Moszkva trónfosztásával is számol, addig a „bukiknál” az Anzsi Mahacskala számít még aranyesélyesnek. Amennyiben a Zenit megvédené címét, azt már minden bizonnyal Huszti Szabolcs nélkül tenné, ugyanis a magyar szélső a jelek szerint visszatér a Hannoverhez.

Így sem lesz “magyar mentes” az orosz élvonal, Dzsudzsák Balázs, Koman Vladimir és Priskin Tamás is hétről-hétre bizonyíthat a Premjer-ligában. Dzsudzsák az Anzsitól szerződött át jelentős összegért a Dinamo Moszkvához, a Dagesztánban Jurij Zsirkov érkezése miatt kissé kegyvesztetté váló szélső ráadásul hiányposztra érkezett és már 12 mérkőzésen lépett pályára moszkvai színekben. A Dinamo vérmes reményekkel vág neki a szezonnak, az első háromba vágynak a fővárosiak, amivel csak egy lépésre kerülne az együttes az Európa Liga főtáblájától.

Koman Vladimir egy sikeres monacói időszak után nagy meglepetésre szerződött Oroszországba, a Krasznodar csapatához. A magyar válogatott játékos és klubja is komoly tényező lehet a bajnokságban, így talán senkit sem érne váratlanul, ha a Krasznodar európai kupaporondot érő helyen végezne 30 fordulót követően.

Priskin Tamás az Alanija Vlagyikavkaz mellett tette le korábban a voksát, a támadó csapata pedig az élvonalba jutott a másodosztályból. Az újonc csapatok elé sosem támasztanak nagy elvárásokat, így a cél minden bizonnyal az első osztálybeli tagság meghosszabbítása.

Dzsudzsákot és Priskint akár már szombaton, Komant hétfőn láthatjuk játszani.

Gólzáporos lett a szezonnyitó:

A bajnokság végén a két utolsó helyen záró együttes automatikusan kiesik, míg a 13. és a 14. a másodosztály 3. és 4. helyezettjével dönti el, ki folytatja a Premjer-ligában. A lebonyolítás mellett a légiósok korlátozásáról szóló szabály is megváltozott, az eddigi hat helyett mostantól kezdve 2017-ig hét darab nem orosz labdarúgó lehet egyszerre a pályán csapatonként.

Az orosz labdarúgó-bajnokság 1. fordulójának párosításai

Péntek:
Mordovija Szaranszk – Lokomotiv Moszkva 2-3 (1-3)
Gólszerzők: Panchenko (16.), Osipov (62.) illetve Torbinszkij (29.), Ozdojev (33.), Corluka (38.)
Piros lap: Ozdojev (87.)

Szombat:
CSZKA Moszkva – Rosztov
Volga Nyizsnyij Novgorod – Dinamo Moszkva
Alanyija Vlagyikavkaz – Szpartak Moszkva

Vasárnap:
Zenit Szentpétervár – Amkar Perm
Krilja Szovjetov Szamara – Tyerek Groznij
Anzsi Mahacskala – Kubany Krasznodar

Hétfő:
FK Krasznodar – Rubin Kazany

Ajánlott videó

Olvasói sztorik