Foci

Vérszegény döntetlen a bolgárok ellen

Idei első mérkőzésén csupán 1-1-es döntetlenre volt képes a magyar labdarúgó-válogatott Győrben.

Összefoglaló: Barátságos mérkőzéssel kezdte az évet a magyar labdarúgó-válogatott, az Egervári-csapat Győrben, az ETO Parkban fogadta Bulgária válogatottját. A FIFA világranglistája alapján a mieink számítottak esélyesebbnek, hiszen a magyarok a 37., a bolgárok a 88. helyen tanyáznak. Ráadásul kissé rutintalan csapattal érkezett az ellenfél, a Lothar Matthäust váltó Ljuboslav Penev először ült a bolgár válogatott kispadján, az új kapitány pedig Dimitar Berbatovot, Sztilian Petrovot és Martin Petrovot sem hívta meg a keretbe.

A magyar csapat nem kezdett rosszul, az 5. percben a hosszú, súlyos sérülése után visszatérő Szalai Ádám már kapufát fejelt Dzsudzsák Balázs beadása után, de ezt a helyzetet nem követték újabb hazai rohamok. A vendégek ellenben nem ijedtek meg, bátran játszottak, a mieink részéről Dzsudzsák és Szalai játéka jelentett némi veszélyt.

A 42. percben sikerült megszereznie a vezetést Egervári Sándor csapatának, Pintér Ádám próbálkozása Szalaiban elakadt, a Mainz támadója tizenegy méterről a jobb alsó sarokba helyezett.

A második félidőre Koman Vladimir és Németh Krisztián is pályára lépett, a magyar csapat a játékrész első részében felpörgött, újabb gólt azonban nem sikerült szerezni. A bolgárok ismét átvették az irányítást, több ziccerük is akadt, de vagy nem találtak kaput, vagy a remekül védő Bogdán Ádám hárított.

A 87. percben viszont már nem úsztuk meg, a csereként beálló Valerij Bozsinov ziccerben a bal sarokba bombázott, kialakítva az 1-1-es végeredményt. Ezt a gólt már a Bogdán helyére beálló Király Gábor kapta, aki 86. alkalommal öltötte magára a magyar válogatott mezét, ezzel a kapusok rangsorában beérte az élen álló Grosics Gyulát, a legendás Aranycsapat játékosát. A válogatottban legtöbbször szerepelt magyar futballisták rangsorában Király lehagyta Puskás Ferencet, így Bozsik József és Fazekas László mögött Grosiccsal együtt a harmadik helyen áll.

A magyar labdarúgó-válogatott egyébként 37 év és öt találkozó óta nem tudta legyőzni Bulgáriát. Az Egervári-csapat legközelebb június elsején, Csehországban játszik barátságos mérkőzést, majd három nappal később Írországot fogadja.

Eredmény – felkészülési mérkőzés
Magyarország-Bulgária 1-1 (1-0)
Győr, ETO Park, 14 ezer néző. Vezette: Jonas Eriksson (svéd)
Magyarország: Bogdán Ádám (Király Gábor, 84.) – Varga József, Korcsmár Zsolt, Juhász Roland, Kádár Tamás – Hajnal Tamás (Koman Vladimir, a szünetben), Pintér Ádám, Buzsáky Ákos (Elek Ákos, a szünetben), Dzsudzsák Balázs (Laczkó Zsolt, 81.) – Szabics Imre (Németh Krisztián, a szünetben), Szalai Ádám (Priskin Tamás, 64.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Bulgária: Nikolaj Mihajlov (Sztojan Kolev, 63.) – Ivan Bandalovszki (Georgi Milanov, a szünetben), Nikolaj Bodurov, Ivan Ivanov, Petar Zanev (Valerij Bozsinov, 63.) – Sztaniszlav Manolev, Szvetoszlav Diakov, Vladimir Gadzev (Ivan Sztojanov, 84.), Hriszto Zlatinszki (Alekszander Tonev, a szünetben), Emil Gargorov (Veszelin Minev, 63.) – Ivelin Popov. Szövetségi kapitány: Ljuboslav Penev
Gólszerzők: Szalai (42.), illetve Bozsinov (87.)
Sárga lap: Kádár (33.), Szalai (43.), Németh (92.)
Piros lap:
—————————————————————————————————-
Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
“Nem tudtuk megismételni az elmúlt évi jó teljesítményünket, ennek több oka is van. Egyrészt nagyon jó bolgár csapattal találkoztunk, amely várakozáson felül teljesített. Nálunk olyan játékosok is szerepeltek, akiknek idén ez volt az első tétmérkőzésük, így érthetően nem voltak csúcsformában. Az első félidőben megvoltak a lehetőségeink, hogy a magunk javára eldöntsük a találkozót, de ezzel nem tudtunk élni, a második játékrész végére fölénk kerekedett a vendégcsapat és Bogdán bravúrjai kellettek a döntetlenhez.”
Ljuboslav Penev, a bolgár válogatott szövetségi kapitánya:
“A mérkőzés első felében sok hiba volt a játékunkban, a második félidőre viszont sikerült ezen változtatni, ekkor már jól játszottunk, sőt, néhány futballistám kiváló teljesítményt nyújtott. Sajnálom, hogy nem tudtunk még egy-két gólt lőni, de remélem, a közeljövőben már ez is sikerülni fog.” (Forrás:MTI)

Az élő, szöveges közvetítést az alábbiakban olvashatják:

Vége a mérkőzésnek, Magyarország-Bulgária 1-1.

SÁRGA LAP 92’
Németh keveredett vitába Priskin szabálytalansága után, sárga a “jutalma”.


87. PERC: Bozsinov kapott jó labdát, a Lecce támadója a sokadik bolgár egyenlítési lehetőséget nem hibázta el, a kapu bal sarkába bombázta a labdát. 1-1.

GÓÓÓL 87’
Bozsinov, Bulgária


Király Gábor
86-szoros magyar válogatott lett, ezzel befogta az örökranglista harmadik helyén álló Grosics Gyulát.

CSERE 84’
A remekül védő Bogdán helyett Király állt a magyar kapuba. A vendégeknél Gadzev le, Sztojanov be.
CSERE 81’
Dzsudzsák helyett Laczkó érkezett a magyar csapatba.


78. PERC:
A bolgárok ezekben a percekben élénkebbek.

71. PERC: Újabb vendéghelyzet: egy lövés elakad Popovban, aki a játékszert lekezelve a jobb alsó sarok mellé helyez. Szalai gólja hasonló szituációból született.

70. PERC: Tonev léphetett ki ziccerben, tizennégy méterről lőtt, Bogdán hatalmas bravúrt bemutatva belekapott a játékszerbe. Ismét megmenekült a magyar kapu.

CSERE 64’
A gólszerző Szalai helyére Priskin állt be.
CSERE 63’
Három bolgár csere, Mihajlov, Gargorov és Zanev helyett Kolev, Bozsinov és Minev folytatja.


59. PERC: Zanev
csúszott be a büntetőterületen belül, labdához nem ért, Németh lába viszont beleakadt a vendégek játékosába. Nincs tizenegyes.

58. PERC: Ezt megúsztuk… Popov került ziccerbe a magyar kapu előtt, teljesen zavartalanul lőhetett, de mellétrafált. A labda kívülről érintette a hálót, hatalmas egyenlítési lehetőség volt.

56. PERC: Németh nagyjából húsz méterről próbálkozott, lapos lövése elkerülte a kaput.

52. PERC: Popov léphetett ki ziccerben, lövését Bogdán szépen védte. A partjelző már lest intett, úgy tűnt, hogy tévesen.

50. PERC: A széleken aktívabb lett a magyar csapat, veszélyesebbnek is tűnik is a támadójáték.

KÖZÉPKEZDÉS 46’
Elindult a második félidő.
CSERE a szünetben’
Három csere a magyaroknál: Buzsáky, Hajnal és Szabics le, Elek, Koman és Németh be.
CSERE a szünetben’
Bandolovski helyett Milanov, Zlatinski helyett Tonev érkezik a vendégekhez.


Vége az első félidőnek, Magyarország 1-0-ra vezet Bulgária ellen a szünetben. A mérkőzés elején a hosszú sérülése után visszatérő Szalai egy kapufával veszélyeztetett, de sokáig ez volt a legnagyobb magyar lehetőség. A bolgárok bátran futballoztak, míg a mieink kissé súlytalanok voltak. A félidő vége előtt nem sokkal aztán mégis sikerült megszereznie a vezetést az Egervári-csapatnak, Szalai volt eredményes. 1-0, hamarosan következik a második játékrész.

SÁRGA LAP 43’
Szalai a szögletzászlóval “gitározva” ünnepelte gólját, sárgát kapott.


42. PERC: Vezet Magyarország! Pintér szánta el magát lövésre, a labda a kapu előtt elakadt Szalaiban, aki tizenegy méterről a jobb alsó sarokba helyezte a játékszert. 1-0!

GÓÓÓL 42’
Szalai, Magyarország


40. PERC:
Magyar gólszerzési lehetőség maradt ki, egy felpasszolt labda után Pintér maradt üresen, azonban ellőtte a kapu előtt.

38. PERC: Juhász próbált meg tizenegyest kiharcolni egy párharc után, a játékvezető sípja néma maradt.

35. PERC: Dzsudzsák a 16-os sarkától ível középre, nem talál csapattársat. Egy kapufáig ugyan már eljutott a magyar csapat a meccs elején, de összességében veszélytelenek a hazai támadások.

SÁRGA LAP 33’
Kádár szinte letépte a mezt ellenfeléről, sárga lapot kapott.


30. PERC: Bandolovski
beadása után Gargorov fejelhetett középen üresen, csúsztatása nem volt veszélyes, miután nem találta el tökéletesen a labdát. Eddig a bolgárok lehetnek elégedettebbek.

25. PERC: Szabics csapott le egy eladott labdára, Hajnalhoz játszott, aki azonban hosszan próbált indítani.

23. PERC: Dzsudzsák lépett meg emberétől a balszélen, beadására Szalai érkezett középen, de nem fejelhetett zavartalanul a Mainz csatára, így elkerülte a kaput a próbálkozás.

21. PERC: Egy bolgár szöglet után Ivanov nagyjából három méterről fejelhetett, de nem találta el túlságosan jól a labdát, amely aztán kevéssel a kapu fölé szállt.

18. PERC: Keveset van játékban a magyar középpálya, nem találjuk a rést a bolgár falon.

SZÖGLET 16’
A meccs első szöglete a bolgároké volt, gólveszély nem alakult ki.
LES 13’
Zlatinski jó helyzetben támadhatta volna a magyar kaput, de lesre futott.


10. PERC:
Bátran játszanak a bolgárok, nincsenek megilletődve, pedig meglehetősen rutintalan együttest hívott össze az új szövetségi kapitány, Ljuboslav Penev. A magyar védők egyelőre állják a sarat.

9. PERC: Korcsmár hosszú indításáról csak kicsivel maradt le Szabics.

5. PERC: Kapufa! Dzsudzsák forgolódott, beadása után Szalai fejelt középen a jobb oldali lécre. Megvolt az elő nagy helyzet.

3. PERC: Sok a hiba a meccs elején, kapkodó a játék. Dzsudzsák és Manolev a PSV-ből már ismerik egymást, most egymás ellen küzdhetnek.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
A bolgárok kezdték a mérkőzést.

A himnuszok elhangzása után pillanatokon belül elkezdődik a találkozó!

Hamarosan kezdődik a mérkőzés, a bolgároknál Bozsinov csak a cserepadon kapott helyet. A helyszínről származó információink szerint csak két kapun engedik be a nézőket és mindkettőnél hatalmas volt a sor, de lassan megtelnek a lelátók.

Előzmények: Szerdán 18 órától játssza első idei mérkőzését a magyar labdarúgó-válogatott. Egervári Sándor együttese Győrben, az ETO Parkban csap össze Bulgáriával barátságos mérkőzésen.

A magyar szövetségi kapitány már a reggeli átmozgató edzést követően kijelölte a kezdőcsapatot, a mieink támadósorában az eddig sohasem látott Szabics Imre, Szalai Ádám kettős próbálja majd rohamozni az ellenfél kapuját. Hiányzik a keretből a sérüléssel bajlódó Lipták Zoltán, Gera Zoltán, a még nem százszázalékos Rudolf Gergely, Tőzsér Dániel pedig nem kapott meghívót.

A meccsen telt ház várja majd a csapatokat, az összes jegy elfogyott. A találkozó szünetében az összes kilátogató szurkoló egy pohár teára és egy adag virslire vagy főtt kolbászra az MLSZ vendége lesz a győri stadion büféiben.

A magyarok a 37., a bolgárok a 88. helyen tanyáznak a FIFA világranglistáján. A két csapat eddig 21 mérkőzést vívott egymással, ebből tizenkettőt a magyarok nyertek, négyszer született döntetlen, ötször pedig a bolgárok örülhettek. A gólarány 51-23 ide.

A magyar válogatott kerete
Kapusok: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Csernyánszki Norbert (Paksi FC), Király Gábor (1860 München)
Védők: Juhász Roland (Anderlecht), Kádár Tamás (Newcastle), Korcsmár Zsolt (Brann Bergen), Laczkó Zsolt (Sampdoria), Lipták Zoltán (Újpest FC), Vanczák Vilmos (Sion), Varga József (DVSC-TEVA)
Középpályások: Buzsáky Ákos (QPR), Czvitkovics Péter (Kortrijk), Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (Eskisehirspor), Hajnal Tamás (VfB Stuttgart), Koman Vladimir (AS Monaco), Pintér Ádám (Real Zaragoza)
Támadók: Németh Krisztián (RKC Waalwijk), Priskin Tamás (Alanyija Vlagyikavkaz), Rudolf Gergely (Panathinaikosz), Szabics Imre (Sturm Graz), Szalai Ádám (Mainz)

A bolgár válogatott éléről tavaly szeptemberben távozott Lothar Matthäus, a helyére Ljuboslav Penev került. Dimitar Berbatov, Sztilian Petrov és Martin Petrov nem kapott meghívót a magyarok elleni meccsre, ott van viszont a keretben a Lecce támadója, Valerij Bozsinov.

A bolgár válogatott kerete
Kapusok: Nikolaj Mihajlov (Twente Enschede), Sztojan Kolev (Csernomorec Burgasz)
Védők: Ivan Bandalovszki (CSZKA Szófia), Sztaniszlav Manolev (PSV Eindhoven), Jordan Minev (Ludogorec), Nikolaj Bodurov (Liteksz Lovecs), Valentin Iliev (Steaua Bucuresti), Ivan Ivanov (Partizan Beograd), Petar Zanev (Liteksz Lovecs), Veszelin Minev (Antalyaspor)

Középpályások: Szvetoszlav Djakov (Ludogorec), Vladimir Gadzev (Levszki Szófia), Borisz Galcsev (CSZKA Szófia), Georgi Milanov (Liteksz Lovecs), Hriszto Zlatinszki (Lokomotiv Plovdiv), Georgi Szarmov (Kasimpasa)

Támadók: Alekszander Tonev (Lech Poznan), Mihail Alekszandrov (Ludogorec), Emil Gargorov (Ludogorec), Valerij Bozsinov (Lecce), Ivelin Popov (Gaziantepspor), Ivan Sztojanov (Ludogorec)

A magyar labdarúgó-válogatottal kapcsolatos összes hírünket ide kattintva találhatják meg!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik