Foci

Magabiztos Barca-sikerrel indult újra a BL

A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a címvédő Barcelona 3-1-re nyert a Leverkusen otthonában.

Összefoglaló: A spanyol bajnokságban ugyan már tízpontos hátrányt szedett össze a Real Madriddal szemben a Barcelona, de a Bajnokok Ligájában továbbra is veretlenek idén.

A Bayer Leverkusen-Barcelona nyolcaddöntős párharc első felvonása a meccs elején nem hozott kimagasló iramot, a vendégek hatalmas labdabirtoklási fölénye volt a jellemző, de komoly helyzeteket Messiék sem tudtak kialakítani.

Aztán a 41. percben az első ziccerét gólra váltotta Pep Guardiola együttese, Alexis Sánchez lépett meg egy indítással, és a kapus lába között passzolt a hálóba.

A Leverkusen az első félidőben semmilyen veszélyt nem jelentett ellenfele kapujára, de a szünet után bátrabban kezdtek el futballozni, és ennek hamar meg is lett az eredménye. Corluka beadása után Kadlec fejelt a hálóba, a hazaiak is eredményesek voltak az első komolyabb lehetőségükből.

Nem sokáig örülhettek azonban a gyógyszergyáriak, az 55. percben már a második gólját szerezte Alexis Sánchez. A chilei ismét jó indítást kapott, elhúzta Leno kapus mellett is a labdát, majd a gólvonal mögé passzolt.

A folytatásban mindkét csapat eltalálta a kapufát is, de gólt csak a Barca szerzett, Daniel Alves félmagas passzát Messi kapásból továbbította a kapuba. A Barcelona idegenben nyert 3-1-re, ezzel minden bizonnyal a továbbjutást is eldöntötte a gránátvörös-kék alakulat. Visszavágó három hét múlva szerdán.

A mérkőzés összefoglalója:

A BL egyenes kieséses szakaszának keddi nyitányán még egy mérkőzést rendeztek, ezen az Olympique Lyon hazai pályán 1-0-ra verte a ciprusi meglepetéscsapatot, az APOEL Nicosiát. Erről a találkozóról ide kattintva olvashatnak bővebben!

Eredmény – Bajnokok Ligája nyolcaddöntő, 1. mérkőzés
Bayer Leverkusen (német)-FC Barcelona (spanyol) 1-3 (0-1)
Leverkusen, BayArena, 30 ezer néző. Vezette: Thomson (skót)
Leverkusen: Leno – Corluka (Da Costa, 91.), Schwaab, Friedrich, Kadlec – Reinartz, Rolfes (Kiessling, 77.) – Bender, Castro, Schürrle (Bellarabi, 90.) – Renato Augusto. Vezetőedző: Robin Dutt
Barcelona: Víctor Valdés – Daniel Alves, Mascherano, Puyol, Abidal – Fábregas, Busquets, Iniesta (Thiago, 61.) – Alexis Sánchez (Cuenca, 86.), Messi, Adriano (Pedro, 70.). Vezetőedző: Josep Guardiola
Gólszerzők: Kadlec (52.) illetve Alexis Sánchez (41., 55.), Messi (88.)
Sárga lap:
Schwaab (8.), Corluka (53.), Castro (80.) illetve Thiago (87.)
Piros lap:


Az élő, szöveges közvetítést az alábbiakban olvashatják!

Vége a mérkőzésnek, Leverkusen-Barcelona 1-3!

CSERE 91’
A végén egy újabb hazai csere, Corluka le, Da Costa be.
CSERE 90’
Schürrle helyett Bellarabi érkezik.


88. PERC: Dani Alves a leshatáron lépett ki, a büntetőterületen belülre érve félmagasan ívelt Messihez, az argentin aranylabdás pedig kapásból a hálóba pofozta a játékszert. 1-3, jó eséllyel a továbbjutás is eldőlt.

GÓÓÓL 88’
Messi, Barcelona
SÁRGA LAP 87’
Thiago is kap egy sárgát.
CSERE 86’
A duplázó Alexis Sánchez helyett Cuenca a pályán.
VÉDÉS 84’
Leno hárított szépen.
SÁRGA LAP 80’
Castro (Leverkusen) sárgult be, talán kicsit szigorú ítélet volt.


78. PERC: Kiesling
egyből veszélyeztet, fejesét Valdés védi.

CSERE 77’
Változtat a hazai mester, Rolfes helyett Kiessling jön.


72. PERC: Messi
indítása után Leno a kapujából kifutva tisztázott. Majd ismét Messi villan, egy kötény kiosztása után átpörgeti a játékszert a kapus felett, a kapufa külső “élét” találja el a labda.

CSERE 70’
Adriano helyett Pedro folytatja a Barcában.


64. PERC: Castro
lövése a kapufán csattan, közel járt az egyenlítéshez a Leverkusen.

CSERE 61’
Cserél a Barca, Iniesta le, Thiago be.


57. PERC:
Ismét egyenlíthetett volna a gyógyszergyári alakulat, Renato Augusto került helyzetbe, de lövését Víctor Valdés védte.

55. PERC: Nem sokáig örülhettek a hazaiak, rögtön visszavette a vezetést a Barca. Alexis Sánchezt laposan indították, a chilei a kapus mellett is elhúzta a labdát, majd a hálóba passzolt. 1-2!

GÓÓÓL 55’
Alexis Sánchez, Barcelona
SÁRGA LAP 53’
Corluka (Leverkusen) besárgul.


52. PERC: Egy aktívabban futballozó Leverkusen futott ki a második félidőre, és meg is lett az eredménye: Corluka szorongatott helyzetből is középre kanyarított, középen Kadlec érkezett, fejesét nem tudta hárítani Víctor Valdés. 1-1!

GÓÓÓL 52’
Kadlec, Leverkusen


48. PERC:
Hazai szabadrúgás után Puyol fején csúszott meg a labda, Friedrich már csak spiccel érte el, hagyhatta volna szögletre.

KÖZÉPKEZDÉS 46’
A Leverkusen kezdte a második félidőt.


Vége az első félidőnek, a Barcelona 1-0-ra vezet a Leverkusen otthonában. Szinte eseménytelenül pergett le az első játékrész, hatalmas volt a vendégek labdabirtoklási fölénye, de sok átütő erőt bennük sem lehetett felfedezni. A 41. percben aztán Alexis Sánchezt kapott indítást Messitől, a chilei pedig nem is hibázott ziccerben. Kíváncsian várjuk, hogy a Leverkusen képes lesz-e támadni a folytatásban. Az egy időben zajló Lyon-APOEL mérkőzés 0-0-ra áll a szünetben.

45+1. PERC: Messi harcolt a túlerő ellen, sikertelenül.

Íme a Barca vezető gólja:

41. PERC: Vezet a Barcelona! Nem kellett a katalánoknak sok helyzet a gólhoz, ketten is üresen indulhattak a jobb oldalon, majd Messi indítása után Alexis Sánchez laposan, a kapus lába között lőtte a labdát a hálóba. 0-1!

GÓÓÓL 41’
Alexis Sánchez, Barcelona


38. PERC: Messi
kapott hosszú indítást, szorongatott helyzetben még középre gyömöszölte a játékszert, Leno simán felszedte.

LES 35’
Alexis Sánchezt lesen állítják meg.


32. PERC:
Alig-alig van a német együttessnél a labda, 20-80 a labdabirtoklási arány…

A hétvégén a Leverkusen a Dortmund otthonában kapott ki 1-0-ra, míg a Barcelona az Osasuna vendégeként szenvedett 3-2-es vereséget.

25. PERC: Adriano jobbal lő, nincs veszélyben a hazai kapu. Előtte a közönség felélénkült kissé, miután a Leverkusen is támadással próbálkozott, de sokáig nem jutottak.

Leverkusenben 2 fok van és esik az eső.

19. PERC: A labdatartás most is megy a Barcának, de áttörést egyelőre nem érnek el vele, talán Xavi hiányzik. Mascherano hosszan próbál indítani, kirúgás.

13. PERC: Most helyzetet tudott kialakítani a címvédő, Messi várta középen a beadást, de Schwaab becsúszva mentett az utolsó pillanatban. A szögletből nem alakult ki helyzet.

SZABADRÚGÁS 11’
Daniel Alves 25 méteres szabadrúgása szállt fölé.


10. PERC:
A középpályán paszolgat a Barca, egyelőre nem tudnak kibontakozni. Az iram is lesz még nagyobb.

SÁRGA LAP 8’
Schwaab (Leverkusen) rácsúszott Abidal lábára, sárga a “jutalma”.


4. PERC:
Eddig eseménytelenül peregnek a percek, Messi beadása Leno kezében halt el a 4. minutum végén.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Elindult a mérkőzés!


Xavi
sérüléssel bajlódik, Guardiola nem kockáztatott, kihagyta a csapatból. Piqué is hiányzik a vendégektől. A hazaiaknál Ballack nem játszhat sérülés miatt. Hamarosan kezdődik az összecsapás!

Kezdőcsapatok
Leverkusen: Leno – Corluka, Schwaab, Friedrich, Kadlec – Reinartz, Rolfes – Bender, Castro, Schürrle – Renato Augusto. Vezetőedző: Robin Dutt
Barcelona: Víctor Valdés – Daniel Alves, Mascherano, Puyol, Abidal – Fábregas, Busquets, Iniesta – Alexis Sánchez, Messi, Adriano. Vezetőedző: Josep Guardiola
Játékvezető: Craig Thomson (skót)


Előzmények:

Kedden elkezdődik a 2012-es BL-szezon, a tavaly őszi csoportmeccsek után ezúttal már egyenes kieséses rendszerben, oda-visszavágós párharcok során dől el, hogy mely csapatoknak marad esélye az európai klubfutball csúcsára jutni.

A Bayer Leverkusentől ez utóbbit szinte senki sem várja, a Barcelonától viszont annál inkább, nem is kérdés, hogy a katalánok számítanak esélyesebbnek a továbbjutásra a két csapat nyolcaddöntős párharcából.

A Leverkusen az előző szezonban második lett a német élvonalban, idén viszont csak a hatodik helyen állnak a Bundesligában. Figyelmeztető jel lehet viszont, hogy a gyógyszergyáriak hazai pályán a Chelsea-t és a Valenciát is legyőzték a BL-csoportkörben, és a londoniaktól mindössze egy ponttal lemaradva léptek tovább a négyesükből.

A Barcelona a spanyol bajnokságban már tízpontos hátrányt szedett össze a Real Madriddal szemben, Pep Guardiola együttese gyakorlatilag lemondhat a címvédésről a La Ligában. Ez nem feltétlenül jó hír a BL-riválisok számára, hiszen Messiék minden bizonnyal a nemzetközi porondon szeretnének javítani…

A Leverkusen-Barcelona mérkőzésről szóló bővebb beharangozónkat ide kattintva olvashatja!

Kedd este még egy mérkőzést rendeznek a BL-ben, ezen az Olympique Lyon együttese a ciprusi meglepetéscsapatot, az APOEL Nicosiát fogadja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik