Foci

A helyiek mentik meg a nyíregyházi focit

Új, helyi vállalkozókból álló tulajdonosi kör veszi át a Nyíregyháza Spartacus FC NB II-es futballklub működtetését.

Mindehhez a város önkormányzata is támogatást biztosítana – jelentette be Kovács Ferenc (Fidesz-KNDP) polgármester sajtótájékoztatón csütörtökön Nyíregyházán.

“Megérett az idő arra, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba és új, rendezett viszonyok között egy stabil, kiszámítható rendszert teremtsünk a nyíregyházi focinak” – utalt az utóbbi egy évben, a klub körül kialakult történésekre a városvezető. Mint elmondta, a futballcsapatot – valamint az első osztályú Vasast is – működtető gazdasági társaság, a Híd Akvizíciós Zrt. tulajdonosával már létrejött egy szóbeli megállapodás a tulajdonjogok átadásáról, ám a folyamat még nem zárult le teljesen.

Az erről szóló szerződést várhatóan február végén írják alá a felek.

A polgármester a tájékoztatón kiemelte: a város – a helyi stadion és az utánpótlás biztosítását leszámítva – eddig “körön kívül volt”, az új tulajdonosi struktúrában azonban már szerepet fog vállalni. Közlése szerint az önkormányzat közreműködésével és támogatásával – egyelőre meg nem nevezett – helyi vállalkozók kerülnek majd a Spartacus tulajdonosi körébe, akik elkötelezettek, a városban élnek, “és akik garanciát jelentenek arra, hogy nem üzleti és spekulációs célokkal viszonyulnak ehhez a kérdéshez.”

Kovács Ferenc újságírói kérdésre elmondta: a város nem zárkózik el attól sem, hogy akár tulajdonosként is beszálljon a létrejövő új gazdasági társaságba. A klub fennálló tartozásainak rendezése viszont a régi társaság feladata lesz.

Brekk János, az NB II. Keleti csoportjában jelenleg 12. helyen álló Nyíregyháza Spartacus klubmenedzsere szerint a 24. órában született meg a döntés, s joggal lehetett félni, hogy megszűnik a profi futball Nyíregyházán. Elsődleges cél, hogy a Szpari bennmaradjon az NB II-ben, a következő kiírásban az első öt hely valamelyikét szerezze meg, s a Spartacus a 2013-ban induló, egycsoportos másodosztályban is ott legyen – tette hozzá a klubmenedzser.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik