Foci

Még a lengyelek sem hisznek a győzelemben

A magyar labdarúgó-válogatott eddig 31 mérkőzésen 20-szor győzte le Lengyelországot, a hazai szurkolók most sem bíznak a sikerben.

Egervári Sándor csapata kedden este a poznani stadionban játszik barátságos mérkőzést a házigazda lengyelekkel, akik Ukrajnával közösen majd rendezői lesznek a nyári Európa-bajnokságra – amelyre sajnos nem jutottunk ki.

Érdekesség, hogy az egyik lengyel honlap, a przegladsportowy.pl a fejlécén meghirdetett egy szavazást, mely azt a kérdést taglalja, vajon a hazaiak kedden legyőzik-e a magyar válogatottat. Nos, a cikkünk születésekor elég pesszimista volt a lengyel drukkerek véleménye, ugyanis 52 százalék szerint nem nyer a vendéglátó kedden este – igaz a két csapat eddigi történetét elnézve ez erősen benne van a pakliban.

A fejlécen olvasható kérdésre, mely szerint legyőzi-e a Smuda csapat a mieinket csak az olvasók 48 százaléka válaszolt igennel:

Ezt megelőzően ugyanis 31-szer csapott össze egymással a két nemzet csapata, a mérleg pedig erősen a mieink felé billen, ugyanis húsz magyar siker mellett csak hétszer tudtak nyerni a fehér-pirosak, négyszer pedig döntetlent játszottak egymással a felek. Az első közös találkozót egyébként 1921-ben játszották, Szabó Jenő találatával nyertünk 1-0-ra. 1949-ben született meg a legnagyobb arányú magyar siker, Sebes Gusztáv gárdája Deák és Puskás Ferenccel a sorok közt 8-2-re ütötte ki a lengyel csapatot.

Az eddigi legfontosabb összecsapást azonban Lengyelország nyerte, az 1972-es olimpia döntőjében 2-1-re kikaptunk.

A legtöbb gólt aktuális ellenfelünk ellen a Száguldó Őrnagy szerezte, Puskás nyolcszor zörgette meg a lengyel hálót, Kocsi Sándor hatszor, Deák pedig ötször talált be. Legutóbb 2007-ben mérkőztünk meg velük, akkor – a most is kerettag – Hajnal Tamás találatával nyertünk 1-0-ra Lódzban. Poznanban eddig egyszer játszottunk, 1962. szeptember 2-án Tichy Lajos és Göröcs János gondoskodott arról, hogy 2-0-ra lehozzuk a meccset.

Hajnal Tamás gólja 2007-ből:

Lengyelország jelenleg a 64. a világranglistán, ám ez kissé csalóka, ugyanis az elmúlt két évben nem játszott tétmeccset, a barátságos találkozók pedig nem nyomnak annyit a latba. A Fehér Sasok idén legyőzték Norvégiát és Argentínát, döntetlent játszottak Németországgal és Mexikóval. A 2010-es világbajnokságot ugyan kihagyták, de a 2006-os vb-n és a 2008-as Eb-n is ott volt.

Franciszek Smuda szövetségi kapitány egyébként azt reméli övéitől, hogy a hazai rendezésű Eb-re meg tanulnak igazi férfiként küzdeni, példaként pedig az olasz labdarúgó-válogatott hozta fel. Egervári Sándor a hétfői sajtótájékoztatón abbéli reményét fejtette ki, hogy a svédek után újra egy erős csapat ellen tud bizonyítani Magyarország.

Király Gábor amennyiben pályára lép kedden este, úgy 86-szor ölti majd magára a válogatott dresszét és ezzel utoléri az erre vonatkozó rangsorban az Aranycsapat kapusát, Grosics Gyulát. Király jelenleg Puskással holtversenyben a negyedik.

Lengyelország – Magyarország 20 óra 30 perc (TV: Sport1)
A magyar labdarúgó-válogatott kerete:

Kapusok: Király Gábor (1860 München), Bogdán Ádám (Bolton Wanderers)

Védők: Vanczák Vilmos (Sion), Varga József (DVSC-TEVA), Lipták Zoltán (Újpest FC), Juhász Roland (Anderlecht), Lázár Pál (Samsunspor), Laczkó Zsolt (Sampdoria)

Középpályások: Elek Ákos (Videoton FC), Czvitkovics Péter (Kortrijk), Vadócz Krisztián (NEC Nijmegen), Stieber Zoltán (Mainz), Koman Vladimir (Sampdoria), Dzsudzsák Balázs (Anzsi Mahacskala), Hajnal Tamás (VfB Stuttgart), Tőzsér Dániel (Racing Genk), Gera Zoltán (West Bromwich Albion), Sándor György (Videoton FC)

Csatárok: Feczesin Róbert (Brescia), Priskin Tamás (Ipswich Town)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik