Foci

BL-csoportkör, 3. forduló – gólok és nyilatkozatok 2.0

A Chelsea kitömte Kötelest, a Barca megállt kettőnél a labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknapján.

A keddi nyolc mérkőzés után szerdán is hasonló számú találkozóra került sor a Bajnokok Ligájában, ráadásul ezúttal magyar játékosokért is izgulhattunk.

Igaz, sok babér nem termett a mieinknek, Huszti Szabolcs kispados volt a Zenitben, míg a Genkkel a Chelsea otthonába látogató Köteles László és Tőzsér Dániel végigjátszotta ugyan a találkozót, de csapatuknak esélyt sem hagyott az angol gigász.

Nyolc meccsen összesen 23 gól született, az alábbiakban ezeket vesszük sorra.


E-csoport – Chelsea-KRC Genk (5:0)

Ahogy azt tegnapi beharangozókban említettük, Köteles László és Tőzsér Dániel belga csapata csak a csodában bízhatott volna a Chelsea ellen, de nem borult a papírforma Londonban.

A két magyar a kezdőcsapatban kapott helyet, a vendégek kapuját őrző Köteles pedig sokszor került kiszolgáltatott helyzetbe, nem ő tehetett róla, hogy ötöt kapott a Genk. A gólgyártás már a 8. percben beindult, a távoli lövéssel betaláló Raul Meireles után pedig Torres is hamar ünnepelhetett. A spanyol aztán duplázott, a szünet előtt pedig még Ivanovic is mattolta fejjel a magyar hálóőrt, így nem mondható, hogy sok reménye maradt volna Tőzséréknek a második játékrészre.

A csoportot vezető londoniak Kalou révén még bevitték a kegyelemdöfést (az elefántcsontparti egy kipattanót értékesített a magyar kapus bravúrja után), az egypontos Genknek esélye sem volt újabb egységek begyűjtésére.

Nem csoda, hogy André Villas-Boas, a londoni kékek menedzsere elégedett volt a látottakkal: “Ahogy elmondtuk a meccs előtt, az ilyen találkozókon nagyon fontos, hogy ne lankadjon a figyelmünk. A korai gólok után is nagy tempót diktáltunk. Remélhetőleg magabiztosan utazunk majd Genkbe, ahol az újabb pontok begyűjtése boldoggá tenne minket.”



Bayer Leverkusen-Valencia (2:1)

A vendég spanyolok jutottak vezetéshez az első félidőben, de a gyógyszergyáriak a második játékrészben Schürrle és a jobb felső sarkot kilövő Sam révén pár percen belül két gólt is berámoltak, és megnyerték az összecsapást.

A Leverkusen hat pontjával második a Chelsea mögött, míg a Valenciának nagyon igyekeznie kell a hátralévő fordulókban, hiszen eddig csak két pontot gyűjtöttek a csoportjukban.

Unay Emeri, a Valencia trénere érthetően nem volt éppenséggel jó kedvében a lefújás után: “Nem gondolom, hogy igazságos eredmény született ma. Megérdemeltük volna a győzelmet, ezért a játékkal elégedett vagyok, de a meccs végkimenetele nagyon dühít.”

F-csoport – Olympique Marseille-Arsenal (0:1)

Egyetlen gól döntött a Marseille-Arsenal csoportrangadón, arra is sokat kellett várni. Persze a londoniak szempontjából Ramsey a legjobbkor vette be a franciák kapuját, hiszen a 92. percben megszerzett győztes találatra már nehéz lett volna Didier Deschamps csapatának válaszolnia.

Az Ágyúsok sikerükkel a csoport élére álltak, a Marseille a második.

“Nagyon a végére hagytuk a döntést, de a mérkőzés elején voltak nehézségeink” – értékelt Arséne Wenger, az Arsenal menedzsere. “Többször is labdát veszítettünk, miután a Marseille nyomást gyakorolt ránk. A szünet után mi kerekedtünk felül, ellenfelünk ekkor már nem tudott veszélyeztetni. Jól védekeztek, de az utolsó 15 percben nekünk voltak lehetőségeink, és végül siker koronázta az erőfeszítéseinket.”

Olympiakosz Pireusz-Borussia Dortmund (3:1)

A szezon előtt ennél a szereplésnél mindenképpen jobbat vártak a német bajnok hívei, de a Dortmundnak nagyon nem megy a BL-ben. Jürgen Klopp együttese ezúttal a görög Olympiakosz otthonában szenvedett vereséget, miután az első félidőben egyszer még egyenlíteni tudtak, de aztán mégis hátránnyal vonultak a szünetre.

A görögök a folytatásban harmadik góljukat is megszerezték, így két vereség után először ünnepelhettek a csoportkörben. A Dortmund maradt egypontos.

“Kiábrándító ez az eredmény, főleg ha azt nézzük, hogyan kaptuk a gólokat. A legfontosabb pillanatokban nem koncentráltunk eléggé. A BL-ben eddig nem keltettünk jó benyomást, de a Dortmund jobb csapat annál, mint amit az eredményei sugallnak”– mondta a német bajnokot irányító Klopp.

G-csoport – Porto-APOEL Nicosia (1:1)

Valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy a ciprusi APOEL három kör után veretlenül fogja vezetni a csoportját, pedig jelenleg így áll a helyzet. Ezúttal a Porto otthonából távoztak egy ponttal, miután Hulk szabadrúgásgóljára pár percen belül sikerült válaszolniuk.

Az Európa Liga címvédője egy győzelme és egy veresége mellé egy döntetlent is elkönyvelhetett, de a Portónak még nincs oka túlzott aggodalomra, hiszen mindössze egy pont a lemaradásuk tegnapi ellenfelükkel szemben.

Ivan Jovanovic, az APOEL mestere is jól tudja, hogy csapatának továbbra sem szabad elbíznia magát. “Boldogok vagyunk, hogy már öt pontot gyűjtöttünk, ez nagy dolog a klub és Ciprus számára. Nem a szerencsének köszönhetjük, hogy vezetjük a csoportot, de tisztában vagyunk vele, hogy egyik meccsről a másikra minden megváltozhat.”

Sahtar Donyeck-Zenit Szentpétervár (2:2)

Pontosztozkodás lett a vége a G-csoport másik mérkőzésének is, amelyen Huszti Szabolcs a vendégek cserepadján kapott helyet.

A négyes utolsó helyén álló Sahtar 2-1-es előnnyel vonulhatott a szünetre (a meccs elején a vendégek kihagytak egy büntetőt, majd Willian nagy góljával a hazaiak szereztek vezetést), de Faizulin a 60. percben egy védelmi hibát ügyesen kihasználva egyenlített, kialakítva a végeredményt. Ebben a kvartettben még bármi megtörténhet.

H-csoport – Barcelona-Viktoria Plzen (2:0)

Nem történt meglepetés a “H” jelű négyesben, hacsak az nem számít annak, hogy a Barca hazai pályán csak kétgólos győzelmet aratott cseh ellenfele ellen. Nagyobb gólparádéra számíthattak a katalán szurkolók, amikor Iniesta a 10. percben előnyhöz juttatta a címvédőt, de az újabb találatra egészen a 82. percig kellett várni, ekkor Villa találta meg az utat a gólvonal mögé.

A Barca a Milanhoz hasonlóan hétpontos a csoportban.

“A ma este híre, hogy Messi-gól nélkül arattunk sikert. Egy védekező felfogásban játszó csapat ellen nehéz gólt szerezni, de sok lehetőségünk volt, amelyeknél néha magabiztosak voltunk, néha pedig nem. Összességében szerintem jól játszottunk” – nyilatkozott a Barcát irányító Pep Guardiola.

Milan-BATE Boriszov (2:0)

Az olasz bajnoki címvédő nem áll túlságosan jól hazája pontvadászatában, de a fehérorosz BATE ellen egyértelmű esélyesnek számítottak.

Egy darabig úgy tűnt, Massimiliano Allegri gárdája nehezen fogja feltörni a vendégek védelmét, de a 33. percben Ibrahimovic kegyetlenül kapuba varrt egy lecsorgó labdát. Az előnyt Boateng duplázta meg a második félidőben egy bődületes kapufás góllal, a Milan a Barcelonával harcolhat a csoportelsőségért.

“Ez a találkozó megmutatta, hogy a játékosaim formába lendültek, és ha mindenki bevethető lesz majd, biztosan tovább javulunk. Az első félidőben túlságosan türelmetlenek voltunk, szerettünk volna minél hamarabb gólt szerezni, így becsúsztak a hibák. A meccs végén jól játszottunk, sok lehetőséget alakítottunk ki” – fogalmazott Allegri, a Milan vezetőedzője.

Eredmények – Bajnokok Ligája, 3. forduló, szerda
E-csoport:
Bayer Leverkusen (német)-Valencia (spanyol) 2:1 (0:1)
Gólszerzők: Schürrle (52.), Sam (56.), illetve Jonas (24.)
Chelsea (angol)-Genk (belga) 5:0 (4:0)
Gólszerzők: Raul Meireles (8.), Torres (11., 27.), Ivanovic (42.), Kalou (72.)
A csoport állása: 1. Chelsea 7 pont, 2. Bayer Leverkusen 6, 3. Valencia 2, 4. Genk 1
F-csoport:
Olympique Marseille (francia)-Arsenal (angol) 0:1 (0:0)
Gólszerző: Ramsey (92.)
Olympiakosz Pireusz (görög)-Borussia Dortmund (német) 3:1 (2:1)
Gólszerzők: Holebas (8.), Djebbour (40.), Modesto (78.), illetve Lewandowski (26.)
A csoport állása: 1. Arsenal 7 pont, 2. Olympique Marseille 6, 3. Olimpiakosz Pireusz 3, 4. Borussia Dortmund 1
G-csoport:
Sahtar Donyeck (ukrán)-Zenit (orosz) 2:2 (2:1)
Gólszerzők: Willian (15.), Luiz Adriano (45.), illetve Sirokov (33.), Faizulin (60.)
FC Porto (portugál)-APOEL Nicosia (ciprusi) 1:1 (1:1)
Gólszerzők: Hulk (13.), illetve Aílton (19.)
A csoport állása: 1. APOEL Nicosia 5 pont, 2. Zenit 4 (6:5), 3. FC Porto 4 (4:5), 4. Sahtar Donyeck 2
H-csoport:
AC Milan (olasz)-BATE Boriszov (fehérorosz) 2:0 (1:0)
Gólszerzők: Ibrahimovic (33.), Boateng (70.)
FC Barcelona (spanyol)-Viktoria Plzen (cseh) 2:0 (1:0)
Gólszerzők: Iniesta (10.), Villa (82.)
A csoport állása: 1. FC Barcelona 7 pont (9:2), 2. AC Milan 7 (6:2), 3. Viktoria Plzen 1 (1:5), 4. BATE Boriszov 1 (1:8)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik