Foci

Űrhajós is támogatja a KTE-t a kazah túrán

Az Aktobe elleni Európa Liga-selejtező visszavágón borzasztóan nehéz dolga lesz a gólszerzésre kárhoztatott KTE-nek Kazahsztánban.

Az Európa Liga 2011-12-es sorozatának első nyoni sorsolása után egy magyar csapat a szokottnál is szomorúbb volt. Története első nemzetközi mérkőzésére ugyanis a kazah Aktobe együttesét dobta a gép a KTE-Ereco csapatának.

A Magyar Kupa győztese már ekkor tudta, nem lesz sétagalopp a kazahok elleni mérkőzés, mert bár illik még mindig lekezelni a kaukázusi focit, a tavalyi szezonban csak egyetlen gól hiányzott volna nekik a Bajnokok Ligája főtáblájához. Mellesleg több milliárdos költségvetéssel dolgozik az Aktobe, a stadionja kiváló állapotban van (13 500 nézőt képes befogadni), tele van légiósokkal és jóval magasabb fizetéseket feltételező pénztárcákkal.

Ennek ellenére az első mérkőzésen, 4500 lelkes kecskeméti szurkoló támogatásával (is), alaposan meglepte az esélyesebb kazahokat a KTE. Az első félidőben nagy helyzetek maradtak ki, legtöbbször a bugyuta hibákat elkövető afrikai légiósoknak „hála”…

Sinisa Radanovic viszont megszerezte a vezetést és az első kecskeméti európai gólt, így sovány előnnyel következhetett a második játékrész. A Kecskemét ekkor elfáradt a maga által diktált tempó után, az Aktobe pedig egy távoli lövéssel egyenlített, ezzel alakult ki az 1-1-es végeredmény.

Az első mérkőzés összefoglalója:

Tomislav Sivic a mérkőzés után elégedetlenül nyilatkozott – és itt nem az izraeli játékvezető hibájára gondolt, ő ugyanis a 92. percben elfelejtett Simon Attila fellökéséért büntetőt adni -, a csapat klikkesedésére panaszkodott, és arra, hogy egyes játékosok csak „sajátjaiknak” passzolnak. A KTE aztán az első bajnokin sem tudott győzni, sőt, Pakson ki is kapott 3-2-re, miközben rengeteg helyzetet elpuskázott.

Egyik találkozón sem lehetett ott Tököli Attila, aki a kazahsztáni mérkőzés előtt újra jelezte, minden rendben van a combjával, amely a Szuperkupa-mérkőzésen húzódott meg.

A kecskemétiek vezetőedzője elmondta, Tököli kezdeni fog, és szerinte rúg is majd két gólt, amely aranyat érhet. A szerb szakvezető szerint egy teljesen más mérkőzés lesz a csütörtöki, mint az egy héttel ezelőtti, és a csapatot képesnek tartja a bravúrra.

Nem léphet pályára a KTE-ben Jovica Stokic, Bori Gábor és a kapus, Németh Gábor, aki helyett ismét a közönség kedvence, Ribánszki László áll majd a kapuban.

A kecskemétiek egyébként 58 fős küldöttséggel utaztak a közúton 7000, repülővel 3500 kilométeres távolságban lévő Aktobe városába. Az út négyórás volt, és a csapat szerda este 21 órakor (helyi idő szerint) edzett is. A gárdával tartott Tállai András közigazgatási államtitkár, valamint Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós is, aki éppen Kazahsztánból repült fel az űrbe 1980. május 26-án.

A mérkőzés magyar idő szerint 18 órakor kezdődik. A párharc győztese az orosz Alanyija Vlagyikavkaz együttesével találkozhat a következő körben.

Európa Liga, 2. selejtezőkör, 2. mérkőzés
Aktobe – Kecskeméti TE Ereco – 18 óra

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik