Foci

A Villas-Boas-sztori: Mourinho árnyékából Európa tetejére?

A portugál mezőny leigázása után az Európa Liga trófeáját is elhódíthatja csapatával a Porto 33 éves vezetőedzője.

16 évesen lenyűgözte Sir Bobby Robsont, 21 évesen a Brit Virgin-szigetek válogatottját irányította, 25 évesen José Mourinho rábízta csapata ellenfeleinek feltérképezését, 33 évesen tönkreverte a portugál mezőnyt, első teljes szezonjában rekordokat döntöget, és egy lépésre áll első nemzetközi kupagyőzelmétől. André Villas-Boas berobbant a nemzetközi futballvilágba, és sokan már az új csodaedzőt látják benne.

A fiatal szakembert 2010 nyarán nevezték ki a Porto élére, csapata pedig elképesztő menetelésbe kezdett: a hétvégén véget ért portugál bajnokság 30 meccséből 27 győzelem és 3 döntetlen lett a mérleg, 73 lőtt gól mellett mindössze 16 kapott szerepel. Vasárnap a nemzeti kupa fináléjában is jelenése van a Portónak, csakúgy, mint a szerdai Európa Liga-döntőben. A második számú európai kupasorozatban a Sárkányok veretlenül nyerték csoportjukat, majd az egyenes kieséses szakasz során a Sevilla, a CSZKA Moszkva és a Szpartak Moszkva után a Villarrealt is kiütötték (a spanyol bajnoki negyedik helyezettet hazai pályán 5-1-re győzték le), így a dublini fináléban egyértelmű esélyesnek számítanak a Braga ellen.

De hogyan nevezhettek ki valakit 32 évesen Portugália egyik legpatinásabb labdarúgócsapatának élére, miután a négy szezonjából hármat bajnoki címmel záró Jesualdo Ferreira lábára útilaput kötöttek? Nos, Villas-Boas története fiatal kora ellenére messzire nyúlik vissza.

Aki lenyűgözte Bobby Robsont

Az ifjú portugál srác – miután rájött, hogy focistaként nem vár rá nagy karrier – nem akart elszakadni a pályától, és az edző szakma felé kacsintgatott. 1994-ben történetesen Sir Bobby Robson volt a Porto vezetőedzője (Mourinho pedig a tolmácsa), de a 16 éves Villas-Boas nem mindenben értett egyet az angol edzőlegendával. Gondolatait először levélben fogalmazta meg a vele egy háztömbben lakó Robsonnak, majd kérésre egy részletes „jelentést” is letett az asztalra. Robson annyira le volt nyűgözve, hogy egyből a klubhoz vitte a tinédzser edzőjelöltet, majd az edzői licence megszerzésében is segédkezett.

Villas-Boas 21 évesen a Brit Virgin-szigetek nemzeti csapatának élére került, a kaland után pedig visszatért a Porto ifjúsági csapatához. 2002 elején José Mourinhót nevezték ki a felnőtt csapat élére, aki pontosan emlékezett a még mindig csak 25 éves reménységre. Mourinho nem hezitált, maga mellé vette Villas-Boas-t, arra kérve őt, hogy hozza létre az ellenfelek játékosainak, taktikájának megfigyelésével foglalkozó egységet a klubnál.

Az együttműködés gyümölcsöző volt, nem csoda, hogy Villas-Boas a Chelsea-hez és az Interhez is követte Mourinhót. Aztán 2009 októberében a portugál bajnokságban akkor sereghajtó, győzelem nélkül álló Académica húzott egy merészet, Villas-Boas-t ültették a kispadra, aki így végre kiléphetett a „Special One” árnyékából. Nem is akárhogyan tette ezt: a szinte biztos kiesőnek vélt együttest a 11. helyre kormányozta, és bejutott a portugál Ligakupa elődöntőjébe. Ezek után jött a Porto hívó szava, a többit pedig már ismerjük…

Európa a lábai előtt

A 33 éves „csodaedző” a napokban kijelentette, továbbra is jelenlegi klubjánál képzeli el a jövőjét. Azon viszont nem kell majd csodálkoznunk, ha a nevét továbbra is sztárklubokkal hozzák majd összefüggésbe, és azon sem, ha előbb-utóbb valamelyik híresztelésből valóság lesz, hiszen megindult a vadászat a kegyeiért.

Villas-Boast természetesen sokan illetik az „új Mourinho” megnevezéssel, de többen kiemelik vele kapcsolatban, hogy a Real Madrid mesteréhez képest sokkal támadóbb felfogásban játszatja a csapatát. „Nem vagyok senkinek a klónja. Nyomot akarok hagyni ezen a klubon” – mondta. Jó úton halad a cél felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik