Foci

Élet-halál harc jön a topligákban

A végéhez közelednek Európa legerősebb labdarúgó-bajnokságai, de még hatalmas küzdelem várható a bennmaradásért.

Múlt héten sorba vettük a topligák bajnoki címéért zajló küzdelem várható alakulását, ezen a téren sok meglepetés azonban senkit sem érhetett (a Milan és a Barcelona azóta bebiztosította a bajnoki címet, és a Manchester United is nagyon közel jár hozzá). A tabellák hátsó felére pillantva viszont korántsem tűnik ilyen tisztának az ábra: az első osztályban maradás kiharcolásáért bizony több csapatra is idegfeszítő küzdelem vár.

Az angol bajnokságból már csak két forduló van hátra, de még mindig nincs olyan csapat, amelynek ne lenne reménye a bennmaradásra. A legnehezebbnek a West Ham United (33 pont) helyzete látszik, a sereghajtó Kalapácsosok hátránya három pont a Blackpool és a Wigan mögött, valamint négy pont a Wolverhamptonnal szemben. Nem lehet nyugodt a Blackburn és a Birmingham (mindkettő 39 pont), de matematikailag még az Aston Villa sem menekült meg (42 pont), bár csodaszámba menne a kiesésük.

Mindkét hátralévő fordulóban lesz kiesési rangadó is, a West Ham a Wigan, a Blackburn pedig a Wolverhampton otthonába látogat. A Blackburn és a Blackpool még a Manchester Uniteddel is megmérkőzik, ez nem könnyíti a dolgukat (a Blackpool szurkolhat, hogy a United már a mostani hétvégén megszerezze a bajnoki címet, hiszen ebben az esetben ellenük már tét nélkül játszana Sir Alex Ferguson csapata). Pontazonosság esetén elsődlegesen a gólarány dönt.

A másodosztályból már biztosan felkerült a legerősebbek közé Buzsáky Ákos csapata, a Queens Park Rangers, valamint a Norwich City is. A harmadik feljutó hely sorsa rájátszásban dől el, a Swansea City, Cardiff City, Reading, Nottingham Forest négyesből kerül ki a befutó.

Premier League, a kiesőjelöltek hátralévő mérkőzései
20. West Ham United (33 pont)
– Wigan (idegenben)
– Sunderland (otthon)
19. Wigan (36 pont)
– West Ham (otthon)
– Stoke City (idegenben)
18. Blackpool (36 pont)
– Bolton (otthon)
– Manchester United (idegenben)
17. Wolverhampton (37 pont)
– Sunderland (idegenben)
– Blackburn (otthon)
16. Birmingham (39 pont)
– Fulham (otthon)
– Tottenham (idegenben)
15. Blackburn Rovers (39 pont)
– Manchester United (otthon)
– Wolverhampton (idegenben)
14. Aston Villa (42 pont)
– Arsenal (idegenben)
– Liverpool (otthon)

A spanyol első osztályból két csapat már biztosan kipottyant idén: a Hércules és az Almería gárdájának már matematikai esélye sincs a bennmaradásra. A harmadik kieső helyen jelenleg a Zaragoza áll (39 pont).

Talán itt még az angolokénál is bonyolultabb a képlet, hiszen két fordulóval a vége előtt még a 11. (!) pozíciót elfoglaló Mallorca (44 pont) is kieshet a Levante, a Real Sociedad, az Osasuna (mindhárom 44 pont), a Sporting Gijón (43 pont), a Deportivo (42 pont), valamint a Getafe (40 pont) mellett. Pontegyenlőség esetén itt az egymás elleni eredmény a mérvadó.

Az már biztos, hogy a következő szezontól újra az első osztályban szerepel a Betis, de a Rayo Vallecano is közel áll a feljutáshoz.

Primera Division, a kiesőjelöltek hátralévő mérkőzései
18. Zaragoza (39 pont)
– Espanyol (otthon)
– Levante (idegenben)
17. Getafe (40 pont)
– Osasuna (otthon)
– Real Sociedad (idegenben)
16. Deportivo La Coruna (42 pont)
– Barcelona (idegenben)
– Valencia (otthon)
15. Sporting Gijón (43 pont)
– Santander (otthon)
– Hércules (idegenben)
14. Osasuna (44 pont)
– Getafe (idegenben)
– Villarreal (otthon)
13. Real Sociedad (44 pont)
– Sevilla (idegenben)
– Getafe (otthon)
12. Levante (44 pont)
– Valencia (idegenben)
– Zaragoza (otthon)
11. Mallorca (44 pont)
– Almería (idegenben)
– Atletico Madrid (otthon)

Szintén két forduló van hátra az olasz bajnokságból, és – csakúgy, mint a spanyoloknál – két csapat sorsa már itt is megpecsételődött: a Bari (Rudolf Gergely együttese) és a Brescia (Vass Ádám csapata) a következő szezontól már a Serie B küzdelmeiben indul.

A maradék egy kieső helyen jelenleg nagy meglepetésre a tavalyi negyedik Sampdoria tanyázik (36 pont), előttük a Lecce (38 pont), a Cesena (40 pont) és a Bologna (41 pont) próbál menekülni. Mivel itt is az egymás elleni eredmény számít pontazonosság esetén, a 14. helyen álló Parma (42 pont) már nincs veszélyben.

A Sampnak nincs könnyű dolga, hiszen az utolsó fordulóban majd az AS Roma otthonába látogat (könnyen lehet, hogy a Farkasok ekkor még a BL-helyezésért fognak küzdeni), igaz, a Lecce viszont a Lazio ellen zárja az évet (a másik római csapat is pályázhat jelenleg a legrangosabb nemzetközi kupára).

A másodosztályból a Siena és az Atalanta feljutása már biztossá vált.

Serie A, a kiesőjelöltek hátralévő mérkőzései
18. Sampdoria (36 pont)
– Palermo (otthon)
– Roma (idegenben)
17. Lecce (38 pont)
– Bari (idegenben)
– Lazio (otthon)
16. Cesena (40 pont)
– Brescia (otthon)
– Genoa (idegenben)
15. Bologna (41 pont)
– Fiorentina (idegenben)
– Bari (otthon)

A Bundesliga 2010-2011-es szezonjában már csak egyetlen fordulót rendeznek szombat délután. A St. Pauli már semmiképpen sem tud bennmaradni, a Wolfsburg, a Mönchengladbach (mindkettő 35 pont) és az Eintracht Frankfurt (34 pont) közül pedig az egyik bennmarad, a másik osztályozóra készülhet, a harmadik pedig biztosan kiesik a német másodosztályba.

A Felix Magath vezette Wolfsburg csapatának a Hoffenheim otthonában kellene nyernie, ebben az esetben szinte biztosan az első osztályban maradnának, hiszen sokkal jobb gólkülönbséggel bírnak, mint a Hamburgba látogató Mönchengladbach.

A Frankfurtnak már nincs a saját kezében a sorsa, de amennyiben legalább az osztályozót jelentő 16. helyet el akarják csípni, nem szabad kikapniuk a bajnok Dortmund vendégeként, ebben az esetben pedig bízhatnak abban, hogy a többi eredmény számukra kedvezően alakul.

Az már eldőlt, hogy a Hertha BSC a következő szezontól visszanyerte első osztályú tagságát.

Bundesliga, a kiesőjelöltek hátralévő mérkőzése
17. Eintracht Frankfurt (34 pont)
– Borussia Dortmund (idegenben)
16. Mönchengladbach (35 pont)
– Hamburg (idegenben)
15. Wolfsburg (35 pont)
– Hoffenheim (idegenben)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik