Foci

Bundabotrány: gyanús a tavalyi Újpest-Honvéd-meccs

A 2009 tavaszi Újpest-Honvéd labdarúgó bajnoki mérkőzés is szerepel azon találkozók között, amelyet a tavaly novemberben kitört botrány szerdán kezdődő perének gyanúsítottjai befolyásoltak.

A vád szerint a négy német férfi 38 esetben, mintegy 370 ezer euró értékben vesztegetett meg futballistákat és játékvezetőket Magyarországon, valamint Németországban, Belgiumban, Szlovéniában, Horvátországban és Svájcban. A felvett nyeremény összege körülbelül 1,6 millió euró lehet a becslések szerint.

A magyar NB I-ből a 2009. április 24-én játszott és 3-0-s hazai győzelemmel végződött Újpesti TE-Budapest Honvéd-mérkőzést nevezi meg a német hírügynökség.

A mostani ügyben a Bundesliga 2-ből az Augsburg-Osnabrück (2009. április 17., 3-0) összecsapás is érintett. Ezen a találkozón Torghelle Sándor, a hazaiak csatára is szerepelt, míg Szabics Imre a cserepadon kapott helyet.

Az ügyészség szerint összesen 15 német másodosztályú találkozót bundáztak meg a vádlottak, emellett a szlovén és a horvát élvonalból egy-egy, Svájcból hét, Belgiumból pedig három második vonalbeli meccset befolyásoltak. Egy Európa Liga-mérkőzés is szerepel a listán, a 2009 novemberében játszott FC Basel (svájci)-CSZKA Szófia (bolgár) összecsapás.

A Der Spiegel szerint az ügy fővádlottja a 55 éves Nürettin G., aki összesen 158 meccs befolyásolásában gyanúsított. Két társa mellett a Schweinfurt egy korábbi labdarúgója, Kristian S. is a vádlottak között található, akit egy korábbi fogadási csalási ügyben 8400 euró pénzbüntetésre ítéltek.

Tavaly novemberben a bochumi államügyészség jelentette be, hogy a gyanú szerint kilenc ország – köztük Magyarország is – érintett a legújabb fogadási botrányban, amelynek felgöngyölítésében kezdettől fogva közreműködik a saját vizsgálatot is folytató európai sportági szövetség (UEFA). Az UEFA az előzetesen gyanúsnak talált több mint negyven mérkőzés közül tovább vizsgál hét nemzetközi kupatalálkozót – többek között a Fenerbahce-Budapest Honvéd Európa Liga-selejtezős párharc július 30-i első, isztambuli mérkőzését (5-1) -, s a Honvédot is beleértve öt klubot nevezett meg érintettként.

Az UEFA idén júniusban Mészáros Norbertet 2011 végéig, míg Vukasin Poleksicet 2012. június 30-ig eltiltotta, mert az európai szövetség szerint a bajnok és Magyar Kupa-győztes Debrecen két játékosa nem tett eleget a jelentési kötelezettségének, amikor megpróbálták őket megvesztegetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik