Foci

Koeman elköszönt, Egervári ül a válogatott kispadjára

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szerződést bontott a hollanddal, utóda a magyar szakember lesz.

Az MLSZ hivatalos honlapja csütörtökön számolt be róla, hogy pénteken reggel kilenckor rendkívüli sajótájékoztatóra kerül sor, egyes médiumok pedig már tegnap este tudták, hogy Egervári Sándor kinevezése lesz a nagy bejelentés – és így is történt.

A távozó Erwin Koemant 2008. április 24-én nevezték ki a magyar válogatott szövetségi kapitányának, bemutatkozó meccsén honfitársaink 3-2-re legyőzték a görögöket. A világbajnoki-selejtezőkön ugyan a végéig versenyben volt a kijutásért a csapat, azonban végül lemaradtunk Dél-Afrikáról – a kötelezőt hoztuk, a nagycsapatok ellen azonban rendre elvéreztünk.

A hollandot a szurkolók és a szakemberek is sokszor kritizálták válogatási és csapat-összeállítási elvei miatt, Gera Zoltánnal való összetűzése pedig csak olaj volt a tűzre. A megújuló Magyar Labdarúgó Szövetség végül július 22-én szerződést bontott Erwin Koemannal, aki húsz mérkőzése alatt hétszer vezette győzelemre a válogatottat négy döntetlen és kilenc vereség mellett.

Helyét Egervári Sándor veszi át, a 60 éves tréner korábban már kétszer is dolgozott a nemzeti tizenegy mellett pályaedzőként. Az MTK-t és a Dunaferrt bajnoki aranyhoz, a BVSC-t ezüsthöz, míg a Győrt bronzhoz segítő szakember 2009-ben vette át az U20-as válogatott irányítását, az egyiptomi korosztályos világbajnokságon pedig a szenzációsnak mondható harmadik helyen zárt az együttessel. Az öt találatot jegyző Koman Vladimir a torna ezüstcipőse lett.

48. szövetségi kapitányunk, Egervári Sándor augusztus 11-én az angolok ellen, a legendás Wembley Stadionban mutatkozhat be a nemzeti csapat kispadján.

Nyilasi Tibor lesz az új sportigazgató, Both József is szerepet kap majd az MLSZ-ben, míg az U21-es, olimpiai válogatott irányítását Róth Antal veszi át.

Egervári szerződése egyébként határozatlan idejű, ami Csányi Sándor MLSZ-elnök szavai szerint azt jelenti, hogy nem egy selejtezősorozat végéig szólnak. Elkél a bizalom a magyar válogatott élén, ugyanis az elmúlt 24 évben Egervári Sándor a huszadik szövetségi edző a nemzeti csapat élén.

A magyar szakember hozzátette, még a mai napon felhívja Gera Zoltánt, hogy az Európa Liga-döntős Fulham légiósa visszatérjen a válogatottba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik