Élő Sport

Nincs olimpiai döntő, bronzmeccsre készülhet a pólóválogatott

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Óriási mérkőzést vívott a horvátokkal, de a félidőben összeszedett kétgólos hátrányt nem tudta ledolgozni a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely 9-8-as vereséget szenvedett, így csak a bronzcsatára készülhet.

A horvátok hozták el a labdát a ráúszásnál és rögtön egy bombagóllal indítottak, Maro Jokovic kapásból lőtt a léc alá. Egyből jött a válasz, a kapitány Jansik a falból értékesítette a fórt. Hátrányban Zalánki gyönyörűen szerzett labdát, az ellentámadásból pedig Vámos elemi erővel bombázta be a szabaddobást.

A Ferencvároshoz visszatérő balkezes gyönyörűen szerzett labdát, a lefordulásból Fekete fejezte be a ziccert. Újabb horvát fór maradt ki, de Loren Fatovic a következő emberelőnyt már nem hibázta el. Egy perccel a negyed vége előtt Fatovic akcióból egyenlített, a túloldalon Fekete ugyan beforgatta az emberét, de már túl közel volt a kapushoz, így nem talált be. A játékrészt magyar hátrány végén Vogel védése zárta le (3-3).

A második játékrészből közel két perc telt el gól nélkül, amikor Nagy Ádám ötméterest harcolt ki, Marko Bijac, a Olympiakosz világklasszisa ugyan kivédte korábbi csapattársa, Vámos lövését, de vízilabdában ritkán látható módon visszakerült a kezébe a labda és közelről nem hibázott. Manhercz labdaszerzése után Hárai szállította a fórt, de Bijac lehalászta a keresztpasszt. A visszaúszás közben Jansikot kiállították, a horvátok pedig ötöst lőhettek, Fatovic eszén nem tudott túljárni a büntetőspecialista magyar hálóőr.

Magyar emberelőny következett, az olimpiai bajnok Varga Dénes pedig megvillantotta klassziást, néhány lóba után egy finom, inkább passznak tűnő ejtéssel ívelt a hálóba. Gyorsan jött a horvát válasz, Fatovic már a negyedik gólját szerezte, majd Vogel védett egy ziccert. Háraival szemben sorozatban kétszer ítéltek kontrát, Marko Zuvela pedig gyönyörű kapásgóllal juttatta előnyhöz az ellenfelet. Fél perccel a nagyszünet előtt Jansik a második kiállítását is megkapta, a horvát kapitány időt kért, a figurát pedig ismét Fatovic fejezte be (5-7).

Vogel-védéssel, majd egy végletekig kijátszott, az utolsó pillanatban Angyal révén értékesített fórral indult a harmadik negyed, de a horvátok is szépen végigvitték a magukét. A következő magyar előny megjátszása előtt Varga Zsolt időt kért, de Bijac előbb Manhercz, majd Zalánki lövését hárította.

Utóbbi kipattanóját Fekete begyűjtötte és ötöst harcolt ki, de Manhercz mellé lőtte a büntetőt. Jansik egy nagyszerű kapáslövéssel hozta közelebb a csapatot, a túloldalon viszont lemaradt Luka Bukicról, aki hasonló mozdulattal állította vissza a különbséget. Fórban Jansik ötöst harcolt ki, azonban Vámos második büntetőjét is kivédte Bijac. A horvátok fórban vihették végig utolsó támadásukat a negyedben, Vogel bravúrja nem engedte tovább nőni a különbséget (7-9).

A záró negyed elején egy páros és egy szimpla büntetés után öt a négy ellen támadhattak a horvátok a háromgólos előnyért, de a magyar blokk a helyén volt. Az idő csak pörgött gól nélkül, ez a horvátoknak kedvezett, akik minden támadást a utolsó másodpercig végigjátszottak. Zalánki egyéni megmozdulása után kiharcolt egy előnyt, Nagy pedig megtörte a gólcsendet négy és fél perccel a vége előtt (8-9). Fórban újra Nagy próbálkozott, ezúttal viszont Bijac volt a végállomás, a horvát lövések azonban nem találtak kaput, így sorozatban harmadszor támadhatott az egyenlítésért a magyar együttes, ráadásul másodszor is emberelőnybe került, a szövetségi kapitány pedig időt kért. A megbeszélés után végül Varga Dénes lőtt, Bijac viszont a meccs egyik legjobbjaként hárította a jobb alsó sarokba tartó lövést.

A horvátok 1:26-tal a vége előtt előnyben támadhattak a győzelemért, de a labda a kapufán csattant, 50 másodperc maradt, amikor újra fórt kaptak, Vogel védett, de az újabb kipattanó messze szállt, az egyenlítésre nem maradt esély.

A magyar csapat így akárcsak három évvel ezelőtt Tokióban, ezúttal is a bronzéremért szállhat harcba az olimpia zárónapján, ellenfele az Egyesült Államok válogatottja lesz.

Vízilabda, férfiak, elődöntő

Magyarország – Horvátország 8-9 (3-3, 2-4, 2-2, 1-0)
v.: Frank Ohme (német), David Gómez Pordomingo (spanyol)
gólszerzők: Jansik 2, Vámos 2, Fekete 1, Varga 1, Angyal 1, Nagy Á. 1, illetve Fatovic 5, Bukic 2, Jokovic 1, Zuvela 1

(MTI)

3-2 Fatovic

Újabb horvát emberelőny, de az első lövést Zalánki blokkolta, majd Jokovic a kapufát találta el. Egy elpuskázott magyar támadást követően Fatovic használt ki egy emberelőnyt.

3-1 Fekete

Újabb labdaszerzés, ezúttal Vámos révén, sőt egy kiállítás révén Fekete ziccerbe is került (3-1).

2-1 Vámos

Egy kivédekezett horvát támadást követően Vámos megszerezte a vezetést (2-1).

1-1 Jansik

Zalánki centerezését Jansik lőtte centerből, emberelőnyből (1-1).

0-1 Jokovic

Jokovic három másodperccel a támadóidő lejárta előtt távolról szerzett bombagólt (0-1).

Amikor összeállnak…

„Felemás a horvátok játéka a számunkra, mert nagyon stabil teljesítményt nyújtanak. Amikor nyerünk ellenük, általában rés van a pajzson, vagy nincs meg a megfelelő kapusteljesítmény, vagy hamar kipontozódik egy-két fontos emberük. De amikor összeállnak, akkor nagyon stabilak” – nyilatkozta Varga Dénes a szövetség honlapján.

Tokióban sima volt

A felek legutóbb három éve, Tokióban is találkoztak, akkor a negyeddöntőben a magyarok 15-11-re győztek. Ezt megelőzően 2004-ben futottak össze az ötkarikás játékokon, akkor a csoportkörben ugyancsak magyar siker született (10-8).

A címvédő szerbek ellenfélre várnak

A címvédő szerb válogatott jutott elsőként fináléba a párizsi olimpia férfi vízilabdatornáján, miután a pénteki elődöntőben simán, 10-6-ra legyőzte az amerikai csapatot.

Ugyanolyan párizsi mérleg

Ugyanolyan mérleget tud felmutatni Párizsban a magyar és a horvát vízilabda-válogatott, hiszen mindkettő három győzelemmel és két vereséggel zárta a csoportkört. A magyarok Spanyolországtól (7-10) és Ausztráliától (8-9) kaptak ki, a horvátokat Olaszország és az Egyesült Államok verte egyaránt 14-11-re.

A negyeddöntőben Horvátország meglepetésre elég simán, 10-8-re legyőzte a spanyolokat, míg Magyarország egy nagyon izgalmas, kisebb botránytól tarkított csatában végül ötméteresekkel múlta felül az olaszokat.

Olvasói sztorik