Élő Sport

Márton Viviana döntős, a Nádas, Tótka páros és a Csipes, Gazsó duó ezüstérmes, Pupp és Fojt bronzérmes, Adolf Balázs hetedik – élő hírfolyam az olimpia pénteki versenynapjáról

Varga Jennifer / 24-hu
Varga Jennifer / 24-hu

Újabb izgalmas versenynaphoz érkezett a párizsi olimpia, amelyben újabb érmekért drukkolhatunk.

  • Rögtön korán reggel jött egy fantasztikus siker, Rasovszky Kristóf elképesztően magabiztos úszással nyert aranyérmet a 10 kilométeres nyílt vízi úszásban. A szám másik magyarja, Betlehem Dávid is sem maradt adós a remekléssel, egy elképesztő hajrá után harmadik helyre ért be!
  • Taekwondóban nem jött össze a dobogós hely a férfiaknak, de Márton Viviana szó szerint berúgta az olimpia ajtaját, mivel két meccset nyerve az elődöntőbe, később egy világbajnok belgát legyőzve a fináléba került, amelyre 21.19-kor kerül sor.
  • Krizsán Xénia és Nemes Rita folytatja a hétpróba küzdelmeit, előbbi 15., utóbbi 20. helyen vág neki a második napnak. Pénteken távolugrásban Krizsánnak sikerült 603 centis ugrással két helyet javítania, Nemes Rita viszont 588-ig jutott és maradt a 20. helyen. Gerelyhajításban is javított Krizsán, idei legjobbjával nyitott, majd annál is jobbat dobva 49,52 méterrel zárt. Nemes Rita legjobb próbálkozása 43,64 méterre szállt. Az utolsó szám előtt Krizsán Xénia kilencedik, Nemes Rita 19. helyen áll.
  • A férfi öttusázók között 14. helyről kezdte meg az elődöntőt Bőhm Csaba, végül a laser run fináléjában nyolcadikként futott be, ezzel pedig bejutott a férfi öttusázók szombati döntőjébe. Szép Balázs majd a B elődöntőben lesz érdekelt, 17 óra után.
  • A birkózók szabadfogású küzdelmeiben Ligeti Dániel 125 kilogrammos mezőnybenegy tükörsima győzelem után kikapott a török Taha Akgültől. Számára így a vigaszág maradt utolsó reménysugárként, ehhez viszont döntőbe kellene jutnia a töröknek.
  • Kajak-kenusaink közül a kajak párosok döntője igazi drámát hozott. Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra brutális kezdés után is tartotta a tempót, végül egy hajszállal előzött meg két egységet is, így az ezüstérméhez nem férhetett kétség. Az egyik megelőzött hajó viszont pont a döbbeneteset hajrázó Fojt Sára és Pupp Noémié volt, akik a németekkel annyira egyszerre értek célba, hogy percekig tartó videózás után sem sikerült eldönteni, melyik hajó lehetett előrébb. Végül salamoni döntés született, mindkét egység bronzérmet kapott, a német és magyar kajakosok egymás nyakába borulva ünnepeltek. Ekkora izgalmat ugyan nem hozott a férfi kajak kettes döntője, de nem is bánjuk, mert Tótka Sándor és Nádas Bence magabiztos teljesítménnyel nyert ezüstérmet. A kenusoknak nem volt ilyen jó napjuk, Kiss Ágnes és Nagy Bianka hatalmas hajrával a negyedik helyen értek célba, de mindössze 54 századmásodpercre a harmadik helytől. A férfi egyesek döntőjében pedig Adolf Balázsnak hetedik helyen zárt ezer méteren.
  • 19:35-kor pedig a férfi vízilabda-válogatott ugrik medencébe, a horvátok elleni találkozón már a döntőbe kerülés a cél.

A versenynap összes magyar érdekeltségű programját ebbe a cikkbe gyűjtöttük össze.

Távolugrással folyatódik a női hétpróba

Távolugrással folytatatják a női hétpróbázók, de előtte egy kis emlékeztető két atlétánk tegnapi teljesítményéről: Krizsán Xénia a 100 m gát (1034 pont) és magasugrás (941) után a 11. helyről várhatta a súlylökést, ahol viszont 13,89 méteres dobással két helyet rontott. Kétszáz méteres síkfutásban viszont 24.92 másodperccel idei legjobbját futotta, amivel 15. helyen állt az első nap után. Nemes Rita gáton 1004, magasugrásban 941 pontot gyűjtött, majd 13,64 méteres dobásával további 770 pontot kapott. A futás viszont nem sikerült jól, 25.61-gyel a 20. helyre csúszott vissza.

Óriási győzelmet arat Márton

A döntő menetben Márton fejrúgására csak egy testrúgással tudott válaszolni Gbagbi, így Márton 3-2-re nyerte a menetet, ami egyben a győzelmét és a továbbjutást is jelenti. Óriási eredmény ez az első olimpiáján, első mérkőzésén részt vevő Mártontól, aki így egy kétszeres olimpiai bronzérmest búcsúztatott. Folytatás 14:30-tól a negyeddöntőben.

Micsoda győzelem, dupla magyar dobogó!

Hát, ez elképesztő! Rasovszky a hajrában még növelte is az előnyét, végül két másodpercet vert Klemetre. Míg mi ezen rágtuk le a körmünket, Betlehem Dávid is begyújtotta a rakétát és egy fenomenális sprinttel bejött harmadik helyre!

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Micsoda izgalmak a végére!

Már egy kilométer sincs hátra és Oliver Klemet ott legyeskedik Rasovszky körül. Acerenza és Paltrinieri is hajrába kezdett, hihetetlenül rákapcsolt mindenki!

Egy kis ivószünet után második Rasovszky

Kapott egy kis frissítőt, de nem hagyta Florian Wellbrockot nagyon meglógni és a második helyen haladt tovább. Betlehem Dávid hátránya nagyjából 9 másodperc, ő a nyolcadik helyen halad.

Betlehem megindult fölfelé!

Féltávnál már ötödik helyen áll, Rasovszky továbbra is az első. Nagyjából tizenegyen alkotják az élmezőnyt, tőlük lehet várni, hogy a végén is ott legyenek az élen.

Rasovszky egy torpedó

Növelte az előnyét az élen, a verseny harmada már lement, de rendkívül magabiztosan úszik. Betlehem a nyolcadik helyre csúszott vissza 40 percnyi úszást követően.

2500 méter után Rasovszky az élen

Nagyjából 1500 méter után indult egy szökés, hat úszó próbált eltávolodni a többiektől és számunkra jó hír, hogy Rasovszky Kristóf diktálta a tempót. Betlehem Dávid eredetileg nem volt tagja ennek a csoportnak, de szépen felzárkózott a szökevényekhez, nagyjából 6-7 másodpercre van a másik magyartól.

Rasovszkyék már a vízben!

Rasovszky Kristóf szinte azonnal az első helyre süvített, 800 méter után a második helyen tempózott Wellbrock mögött, de nagyon szépen tartja az iramot. Betlehem sincs sokkal lemaradva.

Olvasói sztorik