Sport

„Nagyon köszönöm, barátom” – fair-play díjat érdemel az NB I-ből is ismert kézilabdázó

Aris MESSINIS / AFP
Albertina Kassoma a brazilok ellen sérült meg
Aris MESSINIS / AFP
Albertina Kassoma a brazilok ellen sérült meg
Ahogy szombaton beszámoltunk már róla, az olimpia egyik legszebb és legsportszerűbb jelenetének lehettek szemtanúi, akik látták a Brazília–Angola női kézilabda-mérkőzést. A 36. percben az afrikai csapat beállósa, Albertina Kassoma lent maradt a földön, ápolták is, végül a brazil Tamires Morena Lima vette karjaiba és vitte a kispadhoz.

A mérkőzés a továbbjutásról döntött, de a brazilok hatalmas fölényben játszottak végig, és 30-18-ra nyertek. A 36. percben már tízgólos előnyben voltak, amikor Kassoma egy lövés után elesett és a földön maradt.

Ugyan orvosi ellátásban részesült, de látszott, nem folytathatja a mérkőzést. Kassoma nagy nehezen felállt, és az angolai csapatorvos, illetve a brazil kapus, Gabriela Moreschi segítségével szeretett volna eljutni a kispadig, de megmozdulni sem tudott.

Ekkor a brazilok beállósa, a Magyarországon a Győri ETO, a Mosonmagyaróvár és a Kisvárda csapatában is szerepelt Tamires Morena Lima odasietett, karjaiba vette Kassomát és a közel hatezer néző tapsvihara közepette egymaga levitte a pályáról szerencsétlenül járt társát.

„A sérülés hozzám közel történt, de nem gondoltam, hogy olyan súlyos lenne. Aztán amikor láttam, hogy nem fog tudni felkelni, éreztem, hogy nagyobb a baj” – nyilatkozta a brazil kézilabdázó.

A felek jól ismerték egymást, hiszen mindketten a román élvonalban szerepelnek – a brazil a Gloria Bistritában, míg Kassoma a Rapid Bucuresti csapatában –, Tamires Morena Lima talán ezért is nyújtott segítséget.

Albertina hosszú évek óta a barátom. Mindketten Romániában játszunk. Segíteni akartam neki, mert tudtam, hogy nagyon nehéz lesz elhagynia a pályát. Különleges vonzalmat érzek iránta, nagyon tisztelem a játékát

– tette hozzá.

De mit súgott neki Kassoma, miközben a nyakába kapaszkodva hagyta, hogy lecipelje a pályáról?

„Azt mondta: »Nagyon köszönöm, barátom. Csak te tudtál felemelni. Nagyon megsérültem.« Remélem, jó állapotban fog visszatérni. Mindketten idősek vagyunk (nevet), és barátok, akik leülnek egymással egy kávé mellett beszélgetni.

Életre szóló barátok vagyunk.

A brazil válogatott kedden Norvégia ellen játszik a negyeddöntőben.

A negyeddöntő programja (Lille)

9.30: Dánia – Hollandia
13.30: Franciaország – Németország
17.30: Magyarország – Svédország
21.30: Norvégia – Brazília

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik