Sport

Biztos az újabb magyar érem, olimpiai döntőben a párbajtőrcsapat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A magyar férfi párbajtőrcsapat bejutott a döntőbe a párizsi olimpián, miután nagyon simán, 45-30-ra legyőzte a házigazda és világranglistavezető Franciaországot. Az ellenfél Japán lesz az aranycsatában, 20.30-tól rendezik a döntőt.

A magyar csapat, amely a legjobb nyolc között Kazahsztánt verte magabiztosan, Andrásfi Tiborral kezdte a franciák elleni mérkőzést, és az ellenfele Párizs egyéni ezüstérmese, Yannick Borel volt. Taktikusan kezdtek, az első három percben mindössze három tust láthattunk, 2-1-re vezetett Magyarország. Siklósi Gergely érkezett következőnek, ő Romain Cannonéval nézett farkasszemet, ez már egy mozgalmas etap volt, a magyar vívó pedig 4-3- nyert és növelte az előnyt – ezután nagy szurkolásba kezdett a Grand Palais közönsége, hogy támogassák Luigi Mideltont Koch ellen. A harmadik párban is magyar győzelmet láthattunk Koch Mátétól, így a csörte harmadánál 10-6-ra vezetett Magyarország.

Varga Jennifer / 24.hu

Andrásfi érkezett ismét, aki 5-2-re verte Cannonét, majd Koch és Borel párosa következett, de itt folytatódott a magyar győzelmi sorozat, így már nyolc tus volt az előny. Siklósi még tovább tudta növelni az előnyt, 30-18-as állásnál tért vissza a pástra Koch.

Aligha gondolta volna bárki is, hogy ennyire egyoldalú lesz az elődöntő, a francia közönség biztosan nem, mert csend telepedett a csarnokra. 

Pedig így alakult, az első hét párban egytől egyig magyar győzelem született, a nyolcadikban szakadt meg ez a sorozat, amikor Midelton Andrásfi ellen döntetlent ért el. Siklósi zárta le az elődöntőt, 5-4-re verte Borelt, Magyarország pedig tanár vívással nyerte meg 45-30-ra a mérkőzést és készülhet a Japán elleni döntőre.

A magyar párbajtőrcsapat legutóbb húsz éve, a 2004-es athéni olimpián volt döntős, amikor ezüstérmet nyert.

Az életemért küzdöttem, mert nem a franciák a kedvenc ellenfeleim, de most minden magyar embert éreztem a hátam mögött. Csak ez segíthetett abban, hogy ilyen nagy vívókat, mint Borel, le tudtam győzni

– mondta Koch Máté, aki abban bízik, hogy a nagyobb pihenő nem töri meg a csapat lendületét.

Siklósi Gergely szerint elkapták a fonalat, és megvalósul az a taktika, amit előre megbeszéltek, miután videón kielemezték az ellenfeleket. „Olvastuk őket, ezért látszik ilyen simának, de nagyon nehéz asszón vagyunk túl” – tette hozzá.

Andrásfi abban bízik, hogy nem lesz kettős kapán himnusz férfi párbajtőrben, utalva arra, hogy az egyéni versenyt az a Kano Koki nyerte, aki épp ellene győzött az elődöntőben. „Fenn kell tartanunk ezt a lendületet, ezt a formát, és akkor a japánokat is meg tudjuk lepni már az elejétől kezdve” – mondta Andrásfi.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik