Élő Sport

Milák Kristóf kimagasló idővel, Németh Nándor harmadik legjobbként döntős, a pólócsapat kikapott – élő hírfolyam az olimpia 4. napjáról

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Kedden negyedik versenynapjához érkezett a 2024-es párizsi olimpia, amelyen magyar szempontból

  • 10 órától kezdett a cselgáncsozó Özbas Szofi (női 63 kg) és Ungvári Attila (81 kg) a Mars-mező Arénában. Mindkét magyar egy-egy győzelem után egy-egy ipponos verséget szenvedett és elbúcsúzott a tatamitól.
  • 10.30-kor a Vaires-sur-Marne-i evezős pályán Pétervári-Molnár Bendegúz evezett a férfi egypár evezősök, negyeddöntőjének 3. futamában, ahol harmadik helyen zárt, így a C/D-döntőben a 13-214 helyért küzdhet majd.
  • Milák Kristóf 200 pillangón a legjobb idővel, 1:52.72-vel jutott döntőbe, ami egészen elképesztő teljesítmény. Ugyanebben a versenyszámban Márton Richárd 14. helyen zárt, míg férfi 100 m gyorson Németh Nándor a harmadik legjobb idővel döntős. A női 1500 m gyorson Jackl Vivien úszott de nem jutott döntőbe.
  • Délután a női kézilabda-válogatott újabb fontos csoportmérkőzést játszott, ám végül nem bírt Angolával (31-31).
  • Az esti program szerint Akilov Pylyp (80 kg) 4-0-ra, többségi pontozással kapott ki Olekszandr Hiznyaktól nyolcaddöntőben.
  • Végül a férfi vízilabdázóink igazi rangadóval zárták a napot, de az Európa-bajnok spanyoloktól 10-7-re kikaptak egy lassú, gyengécske meccsen.

Baljós hajrá

Plusz ötről mínusz egy a félidőben: van honnan felállni a magyar női kézilabda-válogatottnak Angola ellen (15-16).

Az élő közvetítést kövesse itt!

Varga Jennifer / 24.hu

Ötről egy, de még vezetünk

Ugyan volt már olyan pillanat, amikor a magyar női kézilabda-válogatott öttel is vezetett Angola ellen, a 23. perc elején Golovin Vlagyimir kapitánynak időt kellett kérnie, mert az afrikak feljöttek egyre (13-12).

Az élő közvetítést kövesse itt!

Varga Jennifer / 24.hu

Meglepetés: kiesett a US Open-bajnok!

A nyolcaddöntőben kiesett a US Open-címvédő Cori Gauff a párizsi olimpia női tenisztornáján, míg a férfiak versenyében a legjobb 16 közé jutott a címvédő Alexander Zverev.

A második helyen kiemelt amerikai Gauffot a világranglistán 21. helyezett horvát Donna Vekic búcsúztatta 7:6 (9-7), 6:2-vel. A 20 éves Gauff 2022-ben döntőt vívott a Roland Garroson, idén pedig a cseh Katerina Siniaková oldalán, párosban diadalmaskodott a párizsi salakon.

PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP Búcsúzott a második helyen kiemelt amerikai Cori Gauff

Az olimpia után visszavonuló, Rióban ezüstérmes Angelique Kerber meghosszabbította pályafutását, a németek háromszoros Grand Slam-tornagyőztese 6:4, 6:3-mal lépett túl a 2021-ben US Open-döntős kanadai Leylah Fernandezen.

A férfiaknál a Tokióban aranyérmes Alexander Zverev két játszmában, 6:3, 7:5-re verte a cseh Tomas Machacot, ezzel a nyolcaddöntőbe jutott.

Nincs meglepetés, kínai arany pingpongban

A kínai Vang Csu-csin, Szun Jing-sa duó nyerte az aranyérmet az asztaliteniszezők vegyes páros versenyében a párizsi olimpia keddi versenynapján. A kínai kettős az észak-koreai Ri Dzsong Sik és Kim Kum Jong párosát verte a döntőben 4-2-re, ezzel utóbbiak saját hazájuk első érmét szerezték meg Párizsban.

WangDongZhen / XINHUA / Xinhua via AFP Vang Csu-csin és Szun Jing-sa nyerte a vegyes párost

Szun Jing-sa pályafutása során másodszor lett olimpiai bajnok, három éve Tokióban csapatban nyert.

A bronzérmet a dél-koreaiak párosa, Lim Dzsong Hun és Sin Ju Bin nyerte, mivel korábban 4-0-ra győzte le a hongkongiak kettősét.

Asztalitenisz, vegyes páros

1. Vang Csu-csin, Szun Jing-sa (Kína)
2. Ri Dzsong Sik, Kim Kum Jong (Koreai NDK)
3. Lim Dzsong Hun, Sin Ju Bin (Koreai Köztársaság)

 

Döntő:
Vang, Szun (kínai, 1.) – Ri, Kim (észak-koreai, 16.) 4-2 (6, -7, 8, 5, -7, 8)

 

A 3. helyért:
Lim, Sin (dél-koreai, 3.) – Vong Csun Ting, Doo Hoj Kem (hongkongi, 4.) 4-0 (5, 7, 7, 12)

Jó kezdés Angola ellen

Nagy elánnal kezdett a magyra női kézilabda-válogatott Angola ellen, Janurik védeseinek köszönhetően 4-1-re is sikerült elhúzni, 12 perc elteltével 7-5 ide.

Az élő közvetítést kövesse itt!

Varga Jennifer / 24.hu

Javított az Európa-bajnok a férfi kosártornán

Az Európa-bajnok spanyol válogatott hét ponttal legyőzte Görögországot a párizsi olimpia férfi kosárlabdatornájának keddi versenynapján. Az ausztrálok elleni nyitányt elvesztő spanyolok legeredményesebbje az NBA-s Memphis Grizzliest erősítő Santi Aldama lett 19 ponttal. A meccs legjobbja a Milwaukee-val NBA-bajnok Jannisz Antetokunmpo lett 27 ponttal a görögöknél, akik 2008 óta először szerepelnek olimpián.

POOL / AFP Jannisz Antetokunmpo és Santi Aldama különcsatát vívott

A bronzérmesek csatájában a tokiói játékokon harmadik Ausztrália tíz ponttal kikapott a legutóbb világbajnoki dobogós Kanadától.

Férfi kosárlabda, 2. forduló

A csoport:
Spanyolország – Görögország 84-77 (21-22, 28-13, 13-21, 22-21)
Kanada – Ausztrália 93-83 (26-28, 19-21, 27-21, 21-13)

 

Az állás: 1. Kanada 4 pont, 2. Ausztrália 3 (175-173), 3. Spanyolország 3 (164-169), 4. Görögország 2.

Félelmetes Lunde

Azok után, hogy az első mérkőzésén sima, négygólos vereséget szenvedett a norvég női kézilabda-válogatott Svédországtól, a legutóbbi két olimpia bronzérmese már a második győzelmét aratta. A kapuban pedig Katrine Lunde brillírozott.

Az eddigi keddi meccsek eredményei

A csoport
Németország – Szlovénia 41-22 (16-9)
Norvégia – Dél-Korea 26-20 (13-11)

 

B csoport:
Hollandia – Spanyolország 29-24 (14-12)

Kapcsolódó
Katrine Lunde 44 évesen is rettegésben tart mindenkit
Félelmetes formában véd a Vipers legendája.

Csak semmi idegeskedés!

Újratervezte a keddi programot Bicsák Bence és Lehmann Csongor, nem hagyják, hogy kizökkentse őket a Szajna rossz vízminősége miatt elrendelt egy napos halasztás az olimpián. Azt mondják, a triatlon az alkalmazkodásról szól, csak az lehet a világ legjobbja, aki a párizsi körülményeket is kezelni tudja.

Kapcsolódó
Nem görcsölnek, nem idegeskednek a magyar triatlonosok, a koszos Szajna miatti halasztásban is a pozitívumokat keresik
Lehmann Csongor szerint a magasabb vízállás és nagyobb a sodrás előny a számára, Bicsák Bence a későbbi rajtnak és a melegnek örül.

Olimpia vs paralimpia

Egy hónapja óriási hévvel hívott tetemre egy szerkesztőséget a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke azért, mert nem került paralimpikon a legértékesebb magyar sportolók listájára. Most, hogy a magyar állam ismét feleannyira értékelte a paralimpiai érmeket az olimpiai medálokhoz képest – hallgat. De miért volna fontos végre a jutalmak kapcsán is biztosítani az egyenjogúságot a sporton belül, és miért a legkevésbé sem anyagi kérdés mindez?

Kapcsolódó
Kele János: Miért nem ér ugyanannyit a magyar államnak a paralimpiai siker, mint az olimpiai?
Fontos lenne végre a jutalmak kapcsán is biztosítani az egyenjogúságot a sporton belül.

Elment az Eiffel-toronyhoz, hazazavarták

Az Eiffel-torony jogosulatlan látogatása miatt két brazil úszó pórul járt: Ana Carolina Vieirát kizárták hazája olimpiai küldöttségéből, míg Gabriel Santos figyelmeztetésben részesült. Az ok egyszerű: mindketten az Brazil Olimpiai Bizottság engedélye nélkül hagyták el az olimpiai falut. És ezzel még nincs vége a sztorinak…

Kapcsolódó
Hazazavarták az úszót, aki szexuális zaklatásról és embertelen bánásmódról beszélt
Pedig csak annyit tett, hogy meglátogatta az Eiffel-tornyot – igaz, engedély nélkül.

Hárman továbbjutottak, a legfiatalabb magyar úszó számára véget ért az olimpia

Kedden délelőtt három magyar úszó volt érintett a párizsi olimpia előfutamaiban, és rögtön az első versenyszámban medencébe ugrott Milák Kristóf is. A 200 méteres pillangóúszás címvédője a harmadik futamban indult, 50 méter után még viszonylag szoros volt az állás, a második hossz közepén azonban oldalra nézett a többiekre, fokozatosan rázta le a többieket,

majd 1:53.92-vel csapott célba, ami mint utólag kiderült, a legjobb idő volt az előfutamok során.

A következő futamban Márton Richárd tempózott, a négyes pályán középen pedig a franciák sztárja, a 400 vegyest olimpiai csúccsal megnyerő Léon Marchand tempózott (aki később még 200 mellen is medencébe ugrott). Ez a hét úszó meg sem tudta közelíteni Milákot, Márton Richárd pedig összesítésben a 16. helyen végzett, ő is készülhet az esti elődöntőre. Ő nyilatkozott, Milák nem, erről bővebben itt olvashat.

Varga Jennifer / 24.hu

Németh Nándor volt a következő a sorban, aki a királyszámban, 100 gyorson indult, és a 200 gyorson győztes David Popovici-csal került egy futamba, a román klasszis mögött a második helyen zárt, összességében pedig a negyedik legjobb idővel (47.93) jutott tovább. Később az újságíróknak azt mondta, jót tett a lelkének, hogy rögtön 48-on belülre került, de ennél több kell majd a döntőbe jutáshoz.

Varga Jennifer / 24.hu

A magyar csapat legfiatalabb tagja, a 15 éves Jackl Vivien 1500 méter gyorson egy futamban szerepelhetett a szám címvédőjével, a hétszeres olimpiai bajnok amerikai Katie Ledeckyvel, ugyanakkor az egyik dobogóvárományos, az ausztrál Lani Pallister nem állt rajthoz, mivel koronavírusos lett. Jackl erősen kezdett, majd a táv második felére kicsit elfáradt és visszaesett, kicsit elfáradt, és végül 16:31.25 perces idővel a 15. lett.

Úgy jöttünk ide, hogy megnézzük, milyen élmény is egy olimpia, ennyi ember előtt úszni ilyen komoly mezőnybe. Ez volt az első igazán komoly világversenyem a felnőttek között, örülök neki, hogy itt lehettem és megtapasztalhattam

– értékelt.

Varga Jennifer / 24.hu

Kapás Bogi jobban van

Mint hétfő reggel Kapás Boglárka 37.7-es hőemelkedéssel ébredt, ami kérdésessé tette a szerdai úszását a párizsi olimpián. Azonban a 24 órán át elérhető instagram-történetébe feltett videóban azt mondta, jobban van, rajtkőre áll.

Jackl Vivien futamában 6.

16:31,25 másodperccel ért célba Jackl Vivien és 15. helyen fejezte be az 1500-as gyorsúszók versenyét. A magyar csapat legfiatalabb tagjától, aki otóberben lesz 16 éves, ez is szép teljesítmény!

Varga Jennifer / 24.hu

Felénél tart Jackl 1500-on

Féltávnál 8:09,07-el fordult Jackl Vivien, a szám legnagyobb esélyese Katie Ledecky lassan egy hosszal vezeti a futamát. Ha nyer, ő az első női úszó, aki négy olimpián is aranyat szerez.

Jackl Vivien 1500-on úszik

A magyar úszó a 3. előfutamban nem kisebb nagysággal, mint Katie Ledeckyvel együtt állt rajtkőre. Az amerikai olimpiai bajnok a négyesen nagyon elúszott, Vivien a 7-es pályán a mezőnnyel együtt halad, és erősebben kezdett a tőle megszokottnál – 500-nál 6. helyen fordult.

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Újabb ippon vereség, Özbas is kikapott, kiesett

Catherine Beauchemin-Pinard 33 másodperccel a vége előtt felnyalábolta Özbas Szofit, majd a hátára ejtette, így ipponnal nyert a kanadai. Ezzel Ungvári Attila után nem sokkal Özbas is kiesett, de az első olimpiáján azért egy győzelmet szerzett, ami ilyen fiatalon megsüvegelendő.

Ungvári ipponnal kikap

A világranglista-vezető Casse erősebbnek bizonyult, a hosszabbításban ippont dobott a magyar cselgáncsozón, akinek így befejeződött az olimpia.

A belga próbál meg ritmust váltani

Mintha jobban bírná szuflával Ungvári Attila ellenfele, de jól tartja magát. A másik tatamin közben Özbas Szofi is elkedi a küzdelmet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik