Élő Sport

Legyőzték Kanadát a női pólósok, megszórták Argentínát a férfi kézisek – ez történt az olimpia harmadik napján

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A legfontosabb történések egy helyen a párizsi olimpia harmadik versenynapjáról.

  • A női kardvívóknál a csapatban kétszeres világbajnok Szűcs Luca úgy végzett a hetedik helyen, hogy két szép győzelem után a negyeddöntőben 15-12-es vereséget szenvedett a hazai közönség biztatását élvező, csapatban olimpiai és kétszeres vb-ezüstérmes Sara Balzertől. Márton Anna – aki három éve Tokióban negyedik volt – ezúttal nyolcadikként zárt, három sikert követően a negyeddöntőben simán, 15-7-re kikapott a négyszeres egyéni világbajnok ukrán Olga Harlantól. A 13. helyezett Pusztai Liza ugyanilyen arányban szenvedett vereséget Mártontól a nyolcaddöntőben. A tőröző Dósa Dániel első mérkőzésén, a 32 között hiába vezetett 13-10-re, végül 15-14-re alul maradt az egyiptomi Abdelrahman Husszein Tolbával szemben, és összesítésben 17. lett.
  • Úszóink közül a 15 éves Jackl Vivien 400 vegyesen idei időeredményei alapján akár döntőzhetett is  volna, ám végül sajnos hatodikként zárt a futamában, ezért nem jutott tovább. Jackl ugyanúgy 14. lett, mint Sárkány Zalán, aki 800 gyorson ugyan egyéni csúcsot úszott, de 7:48.90-es idejével sem sikerült bejutnia a döntőbe.
  • Kézilabdában a lányokhoz hasonlóan a férfiak is vereséggel kezdték a tornát, de nekik is sikerült javítani, miután 35-25-re verték Argentínát.
  • Javított a női vízilabda-válogatott, amely az első fordulóban Hollandiától kapott ki szoros csatában, hétfő este viszont 12-7-re legyőzte Kanadát.
  • Lovastusában Kaizinger Balázs a vasárnapi terepversenyben a 45. helyig nyomult előre, hétfőn a díjugratáson további tíz hibapontot gyűjtött, végül 41. helyen zárt.
  • Ökölvívóink közül a férfiak 63,5 kilogrammos súlycsoportjában Kovács Richárd egyhangú pontozással verte az ötödik helyen kiemelt Harry Garside-ot, és ezzel bejutott a negyeddöntőbe, és egyetlen siker választja el az éremtől.

Mint egy utolsó esély, olyan volt az argentinok elleni meccs

Bánhidi Bence és Fazekas Gergő értékelték a tíz góllal megnyert mérkőzést.

Kapcsolódó
„Úgy jöttünk ki erre a mérkőzésre, mint egy döntőre, hiszen ez volt az utolsó esélyünk” – csak a következő meccsre koncentrál a kéziválogatott
Döcögősen kezdte a magyar férfi kézilabda-válogatott a második csoportmeccsét, ám aztán rendezte a sorokat, végül pedig tíz góllal legyőzte a sokszor

Hongkongi címvédés férfi tőrben

A férfi tőrözőknél a hongkongi Cseung Ka Long címét megvédve bizonyult a legjobbnak hétfőn a párizsi olimpián.

A tokiói játékok bajnoka kiélezett, egy tuson eldőlő fináléban kerekedett az olasz Filippo Macchi fölé. A szakág egyetlen magyar indulója, Dósa Dániel a legjobb 32 között kikapott.

Eredmények, férfi tőr:

a 32 között:
Abdelrahman Hisszein Tolba (egyiptomi) – Dósa Dániel 15-14

 

elődöntő:
Cseung Ka Long (hongkongi) – Imura Kazuki (japán) 15-11
Filippo Macchi (olasz) – Nick Itkin (amerikai) 15-11

 

bronzmérkőzés:
Itkin – Imura 15-12

 

döntő:
Cseung Ka Long – Macchi 15-14

 

A végeredmény:
1. Cseung Ka Long (Hong Kong)
2. Filippo Macchi (Olaszország)
3. Nick Itkin (Egyesült Államok)
…17. Dósa Dániel

Apithy-Brunet nyerte a francia házidöntőt

A francia Manon Apithy-Brunet nyakába került a női kardozók egyéni versenyének aranyérme hétfőn a párizsi olimpián.

A magyarok közül Szűcs Luca és Márton Anna a negyeddöntőig jutott, Pusztai Liza pedig egy fordulóval hamarabb esett ki – éppen egyik csapattársától, Márton Annától kapott ki.

Apithy-Brunet a honfitársa, a négy közé jutásért Szűcsöt felülmúló Sara Balzer ellen lépett pástra az esti fináléban, akivel három éve a tokiói játékokon együtt nyertek ezüstérmet csapatban. A döntőben Apithy-Brunet három tussal bizonyult jobbnak, majd egy ölelés után egymás kezét a magasba emelve ünnepelték a kettős francia sikert. A nyolc között Mártont búcsúztató, négyszeres egyéni világbajnok ukrán Olga Harlan a bronzmedált érdemelte ki, ezzel ötödször állhatott dobogóra olimpián.

Eredmények, női kard:

a 64 között:
Márton Anna – Katherine Paredes Torres (venezuelai) 15-10

 

a 32 között:
Szűcs Luca – Martina Criscio (olasz) 15-10
Pusztai Liza – Michela Battiston (olasz) 15-12
Márton Anna – Lucia Martin Portugues (spanyol) 15-8

 

a 16 között:
Márton – Pusztai 15-7
Szűcs – Joana Ilieva (bolgár) 15-10

 

negyeddöntő:
Olga Harlan (ukrán) – Márton 15-7
Sara Balzer (francia) – Szűcs 15-12

 

elődöntő:
Balzer – Harlan 15-7
Manon Apithy-Brunet (francia) – Csoj Szepin (dél-koreai) 15-12

 

bronzmérkőzés:
Harlan – Csoj 15-14

 

döntő:
Apithy-Brunet – Balzer 15-12

 

A végeredmény:
1. Manon Apithy-Brunet (Franciaország)
2. Sara Balzer (Franciaország)
3. Olga Harlan (Ukrajna)
…7. Szűcs Luca
8. Márton Anna
…13. Pusztai Liza

Legyőzték Kanadát a női pólósok

A második csoportmérkőzését megnyerte az olimpiai tornát vereséggel kezdő magyar női vízilabda-válogatott. Mihók Attila csapata Kanadát verte 12-7-re. Pénteken Kína ellen folytatódik a csoportkör.

Kapcsolódó
Győzelem Kanada ellen, javított a női pólóválogatott
A második csoportmérkőzését megnyerte az olimpiai tornát vereséggel kezdő magyar női vízilabda-válogatott. Mihók Attila csapata Kanadát verte 12-7-re.

Hoppá: két meccs után pont nélkül állnak a francia kézisek!

A házigazda, címvédő és Európa-bajnok francia férfi kézilabda-válogatott 27-22-re kikapott Norvégiától a magyar érdekeltségű csoport második fordulójában a párizsi olimpia hétfői versenynapján.

A hazaiak csak egyszer – 2-1-nél – vezettek az egész mérkőzésen. A mezőny legeredményesebb játékosa a francia Dika Mem volt tíz találattal. A Veszprémben játszó honfitársai közül Ludovic Fabregas három, Hugo Descat kettő, Nedim Remili egy gólt lőtt. A franciák az első fordulóban a világbajnok Dániától kaptak ki 37-29-re, vagyis két meccs után pont nélkül állnak.

eredmények:

férfi kézilabda, csoportkör, 2. forduló:
B csoport:
Norvégia – Franciaország 27-22 (16-11)
Dánia – Egyiptom 30-27 (19-9)

Lecsapott a koronavírus a holtversenyes ezüstérmesekre

A párizsi olimpián szereplő két úszó, a britek sztárja, Adam Peaty, valamint az amerikai Nic Fink is koronavírusos.

A Swimswam szakportál szerint a két klasszist hétfő reggel tesztelték, azt követően, hogy vasárnap holtversenyben ezüstérmet nyertek 100 méter mellen a francia fővárosban. Peaty sorozatban a harmadik sikerére készült ebben a számban, végül azonban az olasz Nicolo Martinenghi két századdal megelőzte őt és az amerikait.

A holland pólósok brutális második félidőt produkáltak

A holland válogatott 15-11-re legyőzte Kínát a párizsi olimpia női vízilabdatornájának második fordulójában, a magyar érdekeltségű csoportban.

A hétfői mérkőzés második negyedét követően még az ázsiai együttes vezetett 8-5-re, ám a folytatásban az Európa-bajnoki címvédő holland csapat egy 9-1-es periódussal eldöntötte a meccset. Hollandia az első fordulóban a magyarokat győzte le 10-8-ra.

eredmények, női vízilabda, csoportkör, 2. forduló:

A csoport:
Hollandia – Kína 15-11 (1-4, 4-4, 5-1, 5-2)

 

B csoport:
Franciaország – Olaszország 9-8 (1-3, 3-3, 2-1, 3-1)
Spanyolország – Egyesült Államok 13-11 (2-3, 4-2, 5-4, 2-2)

 

Az állás: 1. Spanyolország 4 pont/2 mérkőzés, 2. Egyesült Államok 2/2 (26-19), 3. Franciaország 2/2 (15-23), 4. Olaszország 0/1 (8-9), 5. Görögország 0/1 (6-15)
A csoportok első négy helyezettje jut a negyeddöntőbe.

Tapadni kell, aztán majd támadni

Pétervári-Molnár Bendegúz szerint nehéz lesz a keddi férfi egypárevezősök negyeddöntője, de nem lehetetlen a továbbjutás a párizsi olimpián.

Pétervári-Molnár kedden a harmadik futamban áll rajthoz, amelyben a címvédő görög Sztefanosz Ntuszkosz, az olimpiai ezüst- és bronzérmes horvát Damir Martin, a hollandok kétszeres vb-ezüstérmese, Simon van Dorp, valamint szlovén és kubai versenyző lesz az ellenfele.

Meg kell csinálni az első hármat, biztos, hogy nem lesz könnyű menet, de szerintem meg lehet csinálni. Választani kell valakit, illetve hármat is, akiknek lassabbnak kell lenniük nálam. Koncentrálni kell és egy jól végrehajtott taktikával meg lehet a továbbjutás

– mondta az M4 Sportnak a Budapest Evezős Egyesület sportolója.

Hozzátette, egyáltalán nem szabad tartalékolnia és annál az egy-két másodpercnél is többet kell keresnie, amelyet a szombati előfutam első negyedében hagyott.

„A szlovén és a horvát között leszek, tapadni kell mindkettőre, mivel gyorsak az elején, és a végén kell majd támadni őket. Ha a horvát elé kerülök, azzal szinte biztos a továbbjutás” – magyarázta.

A 31 éves evezős kiemelte, hogy az előrejelzések ellenszelet jósolnak, így senkinek nem lesz pályaelőnye, viszont kánikulát is mondanak. A nyitófutamáról elmondta, hogy a rajtja visszafogottra sikerült és az evezése is görcsös volt, de ez normális az első pályákon, és kedden jól kell elkapnia a rajtot. A negyeddöntőkből az első három az A/B elődöntőbe jut – amely az első 12 helyet jelentené –, míg a többiek a C/D elődöntőben folytatják a versenyt.

Kanadai és azeri aranyérmek cselgáncsban

A női 57 kilogrammban a kétszeres világbajnok, japán születésű Christa Deguchi szerezte meg az észak-amerikai ország első aranyérmét a francia fővárosban.

A férfi 73 kilósoknál a világ- és négyszeres Európa-bajnok Hidayat Heydarov tízperces döntőben a hazai szurkolók óriási támogatása ellenére múlta felül a francia Joan-Benjamin Gabát, ezzel ő nyerte Azerbajdzsán első érmét Párizsban.

A magyarok kedden folytatják szereplésüket a Mars-mező Arénában, ahol Özbas Szofi 63, Ungvári Attila pedig 81 kilóban lép majd tatamira.

Cselgáncs, végeredmény

nők, 57 kg, olimpiai bajnok: Christa Deguchi (Kanada)
2. Mi Mi Huh (Koreai Köztársaság)
3. Funakubo Haruka (Japán) és Sarah Leonie Cysique (Franciaország)

 

férfiak, 73 kg, olimpiai bajnok: Hidayat Heydarov (Azerbajdzsán)
2. Joan-Benjamin Gaba (Franciaország)
3. Adil Osmanov (Moldova) és Hasimoto Szojcsi (Japán)

Újabb francia aranyérem

Nicolas Gestin szerezte a házigazda franciák negyedik aranyérmét a párizsi olimpián, miután diadalmaskodott férfi K1-ben a szlalom kajak-kenu hétfői versenynapján.

Fotó: Olivier MORIN / AFP Fotó: Olivier MORIN / AFP

A második helyen a brit Adam Burgess, a harmadikon pedig a szlovák Matej Benus zárt.

Tökéletes trükk=aranyérem gördeszkában

Akárcsak a női, úgy a férfi gördeszkások utcai versenyét is japán sportoló nyerte a párizsi olimpián.

A szombatról a rossz idő miatt hétfőre halasztott viadalon a 25 éves, címvédő Horigome Juto az utolsó, szinte tökéletes trükkjével került két amerikai, Jagger Eaton és Nyjah Huston elé. Az utcai szakágban tereptárgyakat (korlát, lépcső) használhatnak a versenyzők a trükkök bemutatására.

Vasárnap a 14 éves Josizava Coco nyerte a nők viadalát.

Eredmény, férfi utcai verseny, olimpiai bajnok:

1. Horigome Juto (Japán) 281,14 pont
2. Jagger Eaton (Egyesült Államok) 281,04
3. Nyjah Huston (Egyesült Államok) 279,38

Olimpiai ezüstérem után Covid

A mentális és alkoholproblémákat leküzdő Adam Peaty két századdal maradt le sorozatban harmadik aranyérméről 100 méteres mellúszásban. A brit klasszis nem sokkal a verseny után torokfájásra panaszkodott, hétfő éjjel pedig rosszabbodott az állapota, majd kiderült, hogy pozitív koronavírus tesztet produkált. Peatyre a váltóversenyben még fontos szerep jutott volna, egyelőre azonban pihennie kell, és csak a következő napokban dől el, versenyezhet-e még Párizsban.

Megható pillanat: Peaty a kisfiával a 100 mell döntője után

A férfi íjászok csapatversenyét a Koreai Köztársaság nyerte

A hétfői döntőben a távol-keleti ország triója 5-1-re múlta felül a házigazda Franciaország csapatát úgy, hogy az első szett döntetlenje után a folytatásban a dél-koreaiak nem hibáztak, magabiztosan kerekedtek felül. A Koreai Köztársaság sorozatban harmadszor nyerte meg a csapataranyat. Kim Vu Dzsin az előző két aranyéremnek is részese volt, a tokiói ötkarikás bajnok csapatnak pedig mellette Kim Dzse Dok is tagja volt. A bronzot az egyéniben tokiói győztes és világbajnoki címvédő Mete Gazozzal felálló törökök szerezték meg a kínaiak legyőzésével.

(Az íjászok csapatversenyében mindkét fél három íjásza két-két sorozatot lő minden szettben, a maximálisan megszerezhető 60-ból több FITA kört elérő válogatott két pontot kap, azonos körszámnál egy-egy ponttal gazdagodnak a csapatok. A győzelemhez öt pont elérése szükséges.)

Videón a hegyibringázók aranyáról döntő drámai hajrája

Egészen elképesztő versenyt hozott a férfi mountainbike. A brit címvédő, Tom Pidcock előbb jelentős hátrányba került, majd őrült munkával azt ledolgozva érkezett meg a francia Victor Koretzky mögé. A két bringás hatalmas csatát vívott a hajrában, majd brit egy erdős részen kockázatos előzést mutatott be, a két bringás egy fás részt két oldalról kerülve kis híján összeért, végül Pidcock szerzett előnyt és a hazai közönség fütyülése, pfujolása mellett elsőként hajtott a célba, így megvédte olimpiai bajnoki címét.

Lovastusa: német és brit arany

A német Michael Jung nyerte a lovastusázók egyéni versenyét a párizsi olimpia hétfői versenynapján, csapatban Nagy-Bitannia végzett az élen.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a magyar Kaizinger Balázs – Herr Cooles Classico nyergében – nem jutott a 25-ös éremcsatába, és összesítésben a 41. lett, ami egészen szép eredmény, plána annak tudatában, hogy 28 éve nem járt magyar lovas olimpiai játékokon.

Lovastusa – végeredmény

egyéni:

1. Michael Jung (Németország, Chipmunk FRH  nyergében) 21,80 hibapont
2. Christopher Burton (Ausztrália – Shadow Man) 22,40
3. Laura Collett (Nagy-Britannia – London 52) 23,10
…41. Kaizinger Balázs

 

csapatverseny:
1, Nagy-Britannia (Rosalind Canter, Tom McEwen, Laura Collett) 91,30 hibapont
2. Franciaország (Nicolas Touzaint, Karim Florent Laghouag, Stephane Landois) 103,60
3. Japán (Tanaka Tosijuki, Tomoto Kazuma, Oiva Josiaki, Kitadzsima Rjuzo) 115,80

Olvasói sztorik