Élő Sport

Legyőzték Kanadát a női pólósok, megszórták Argentínát a férfi kézisek – ez történt az olimpia harmadik napján

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A legfontosabb történések egy helyen a párizsi olimpia harmadik versenynapjáról.

  • A női kardvívóknál a csapatban kétszeres világbajnok Szűcs Luca úgy végzett a hetedik helyen, hogy két szép győzelem után a negyeddöntőben 15-12-es vereséget szenvedett a hazai közönség biztatását élvező, csapatban olimpiai és kétszeres vb-ezüstérmes Sara Balzertől. Márton Anna – aki három éve Tokióban negyedik volt – ezúttal nyolcadikként zárt, három sikert követően a negyeddöntőben simán, 15-7-re kikapott a négyszeres egyéni világbajnok ukrán Olga Harlantól. A 13. helyezett Pusztai Liza ugyanilyen arányban szenvedett vereséget Mártontól a nyolcaddöntőben. A tőröző Dósa Dániel első mérkőzésén, a 32 között hiába vezetett 13-10-re, végül 15-14-re alul maradt az egyiptomi Abdelrahman Husszein Tolbával szemben, és összesítésben 17. lett.
  • Úszóink közül a 15 éves Jackl Vivien 400 vegyesen idei időeredményei alapján akár döntőzhetett is  volna, ám végül sajnos hatodikként zárt a futamában, ezért nem jutott tovább. Jackl ugyanúgy 14. lett, mint Sárkány Zalán, aki 800 gyorson ugyan egyéni csúcsot úszott, de 7:48.90-es idejével sem sikerült bejutnia a döntőbe.
  • Kézilabdában a lányokhoz hasonlóan a férfiak is vereséggel kezdték a tornát, de nekik is sikerült javítani, miután 35-25-re verték Argentínát.
  • Javított a női vízilabda-válogatott, amely az első fordulóban Hollandiától kapott ki szoros csatában, hétfő este viszont 12-7-re legyőzte Kanadát.
  • Lovastusában Kaizinger Balázs a vasárnapi terepversenyben a 45. helyig nyomult előre, hétfőn a díjugratáson további tíz hibapontot gyűjtött, végül 41. helyen zárt.
  • Ökölvívóink közül a férfiak 63,5 kilogrammos súlycsoportjában Kovács Richárd egyhangú pontozással verte az ötödik helyen kiemelt Harry Garside-ot, és ezzel bejutott a negyeddöntőbe, és egyetlen siker választja el az éremtől.

Nem nyugszik bele a pontlevonásba a címvédő kanadai focicsapat

A kanadai női labdarúgó-válogatott fellebbezett a párizsi olimpián ülésező Sportdöntőbíróságnál (CAS) annak érdekében, hogy semmisítsék meg a drónos kémkedés miatt kiszabott hatpontos levonást.

A sportág nemzetközi szövetsége (FIFA) szombaton büntette meg a címvédőt, miután a csapat drónokkal térképezte fel a csoportrivális új-zélandiakat. Az eset után a hazaküldött, majd leváltott Bev Priestman szövetségi kapitány, valamint két segítője, Joseph Lombardi és Jasmine Mander edző, illetve elemző egy-egyéves eltiltást kapott.

Adriana Leon(19) kezet fog Bev Priestman kanadai vezetőedzővel Fotó: Alex Bierens de Haan / Getty Images via AFP

Kanada két győzelem (a második, a franciák elleni a 112. percben született meg) után jelenleg így csak nullapontos, és a Kolumbia elleni szerdai zárómeccsét is meg kell nyernie, hogy a negyeddöntőbe jusson. Számára kedvező ítélet esetében erre nincs szüksége. A CAS-döntés még a szerdai mérkőzés előtt esedékes.

Szűcs Luca is kikapott

11-11-nél újra két francia tus jön (11-13), majd egy újabb (11-14), végül 12-15-re nyer Sara Balzer. Egyik magyar lány sem jutott be az elődöntőbe, mivel Márton Annát is legyőzte ukrán ellenfele, Olga Harlan 15-7-re.

Döntetlen állás a hajrában

Szűcs taktikát vált, agresszív támadásba kezd és egyszer bejön (10-10), majd videózás után a zsűri úgy dönt, másodszor is a magyar kardozó talál (11-10), majd kap egy egylámpást – 11-11-el fordulnak  ahajrára.

Szűcs vezet

A francia lány a szakemberek szerint a világ egyik legjobban támadó kardozója, ám ez nem zavarja Szűcsöt, remek közbevágásokkal fékezi Balzer lendületét – 8-6 –ide.

A nigériai nők megtáltosodtak – meglepetés női kosárlabdában

Nigéria 75–62-re legyőzte a világbajnoki bronzérmes Ausztráliát a női kosárlabdatorna B-csoportjában, míg a C-csoportban Németország – amely először szerepel olimpián – 83–69-re megverte az Európa-bajnoki címvédő Belgiumot.

A nap további meccseit Kanada és Franciaország (17.15), illetve az Egyesült Államok és Japán játssza (21.00)

Dánia kiengedve is nyert a magyarok csoportjában

A legutóbbi három világbajnokságon aranyérmes Dánia – a hajrában kiengedve – 30-27-re verte a magyarokat legyőző egyiptomi csapatot a párizsi olimpia férfi kézilabdatornájának második fordulójában.

eredmények, férfi kézilabda, csoportkör, 2. forduló:

A csoport:
Németország – Japán 37-26 (21-10)
Szlovénia – Horvátország 31-29 (13-13)

 

B csoport:
Dánia – Egyiptom 30-27 (19-9)

Kedden már úszhatnak a triatlanozók

A magyar szövetség hírlevele szerint a Szajna szennyezettségi adatai folyamatosan javulnak, így várhatóan kedden reggel elrajtolhat a férfi egyéni verseny, de erről csak kedd reggel döntenek véglegesen. Két magyarnak, Bicsák Bencének és Lehmann Csongornak szurkolhatunk majd.

Kovács Zsófia részleges szalagszakadást szenvedett

Hétfőn Draskóczy Imre, a női tornászok szövetségi kapitánya az M4 Sport kérdésére arról számolt be, hogy Kovács Zsófia szerencsére csak részleges szalagszakadást szenvedett, és megúszta az újabb műtétet.

A háromszoros Európa-bajnok tornásznőnek szeptemberben szakadt el a keresztszalag a térdében, ezért nem vehetett részt októberben a belgiumi világbajnokságon, ám ennek ellenére kivívta a párizsi indulási jogot, ahol a múlt csütörtök esti pódiumedzésén újra megsérült, ezért indulhatott végül helyette Székely Zója felemáskorláton.

Szűcs nagyszerű vívás után negyeddöntős

Nagyszerűen alakult nyolcaddöntő a számunkra, hiszen a maximális két versenyzőnk jutott tovább. Szűcs Luca brilliáns fordítása után nem találta ellenfele a ritmust, ráadásul 13-10-nél egyértelműen a magyar vívónál volt a lélektani fölény. Gyönyörűen ki is várt és egy közbeszúrással, majd egy határozott akcióval továbbjutott.

Olvasói sztorik