Sport

Kijelölték az olimpiai kardcsapatot, lemondott a vezetőedző, akinek a testvére kimaradt

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Decsi Tamás kimaradt az olimpiára utazó magyar férfi kardcsapatból, helyére Rabb Krisztián került be. A Magyar Vívó Szövetség elnöksége elfogadta és egyhangúlag támogatta Boczkó Gábor szövetségi kapitány javaslatát a Párizsba utazó válogatott keret tagjaira vonatkozóan – számolt be róla a hunfencing.hu oldal kedd este.

A szövetségi kapitány a szakmai testülettel és a szövetségi edzőkkel konzultálva tette meg javaslatát a férfi kard-, a női kard- és a férfi párbajtőrcsapat tagjaira vonatkozóan.

  • Boczkó Gábor előterjesztése alapján férfi kardban Szilágyi Áron, Gémesi Csanád és Szatmári András egyéniben és csapatban is vív, Rabb Krisztián pedig csapatban juthat szerephez.
  • A női kardozóknál Szűcs Luca, Pusztai Liza, Márton Anna egyéniben és csapatban kap lehetőséget, Battai Sugár pedig csapatban.
  • Férfi párbajtőrben Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor lép pástra egyéniben és kezdi majd meg a csapatversenyt, Nagy Dávid pedig utóbbiban csereként szállhat be.
  • A tőröző Pásztor Flóra és Dósa Dániel, valamint a párbajtőröző Muhari Eszter egyéni kvótát szerzett.

Londonban négy, Rio de Janeiróban tíz, Tokióban 13 magyar vívó indulhatott, Párizsban pedig már 15 vehet részt a sportági versenyekben. A magyar vívók a kvalifikációs rendszer bevezetése óta az eddigi legtöbb kvótát harcolták ki – emlékeztetett rá a szövetség oldala.

Decsi András, a férfi kardozók vezetőedzője az MTI-nek jelezte, hogy a nap során korábban lemondott posztjáról.

A csapatkijelölést követően pedig úgy nyilatkozott: „A férfi kardcsapat általam benyújtott, vezetőedzői előterjesztése arra irányult, hogy az elmúlt nyolc évben sikert sikerre halmozó csapat tagjai együtt vívjanak az olimpián. Ezt nem fogadta el az újonnan felállított szakmai testület, amelynek tagjai nem voltak kompetensek ennek megítélésében, mivel más fegyvernemek képviselői.”

Decsi úgy folytatta, hogy „azt gondoltam, azok után, amit ezek a fiúk elértek az elmúlt években, nem vonják kétségbe a szakmai meglátásomat.

Sokként ért, hogy más fegyvernemek képviselői leszavazták az elképzelésemet, és ezek után Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztette a névsort, melyben nem szerepelt Decsi Tamás. Hangsúlyozom, nekem sosem a testvérem szereplése volt az elsődleges, hanem hogy a legsikeresebb legyen a magyar csapat.

Olyan szintű bizalomvesztést éreztem, hogy nem maradt más választásom, minthogy lemondjak a vezetőedzői posztról.”

Az elmúlt években a Szilágyi, Szatmári, Gémesi, Decsi összeállítású csapat ért el számos sikert, többek között világbajnok lett tavaly. Decsinek azonban a mostani idényben nem voltak jó eredményei, miközben Rabb Krisztián egyéniben és a csapatba beugróként is eredményesen vívott.

Az MTI érdeklődésére a szövetség úgy reagált: Decsi András közlésével egyelőre nem foglalkozik, semmilyen hivatalos nyoma nincs a lemondásának, az elnökségi ülésnek pedig a csapatkijelölés volt a témája.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik