Sport

Milák Kristófot legyőzte sprintben Szabó Szebasztián és Kós Hubert az Európa-bajnokságon

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

A magyar úszók összességében sikeres napot zártak a belgrádi úszó Európa-bajnokság hétfői nyitónapján, de Milák Kristófnak nem volt szerencséje.

A magyar klasszis 50 méter pillangón ugrott medencébe, de mivel 23.63-as idejénél Szabó Szebasztián (23.49) és az egyéni csúcsot villantó Kós Hubert (23.51) is jobbat úszott, hiába lett 12. helyezett, nem jutott középdöntőbe. Kós a futam után elmondta, elsősorban gyakorlásként tekint az Eb-re, de 200 vegyesen szeretné mindenképp megvédeni az Európa-bajnoki címét. Szabó a vegyes zónában arról beszélt, hogy egyáltalán nem készült erre a számra, de ezt a számot már rutinból képes leúszni, míg Milák Kristóf ezúttal sem állt az újságírók rendelkezésére.

Férfi 400 vegyesen Holló Balázsnak rögtön sikerült 4:12.46 perces idővel olimpiai szintes időt úszni, vagyis 1984 óta továbbra sem telnek el úgy a játékok, hogy ne lenne versenyzőnk. Összesítésben is nagyon jól szerepeltek a magyarok, a második Zombori Gábor (4:13.75), a harmadik Török Dominik (4:14.76), a negyedik pedig egyéni csúccsal Sárkány Zalán (4:15.16) lett, más kérdés, hogy egy nemzetből csak két úszó juthatott tovább, így Holló mellett Zombori folytatja a versenyt.

Női 100 méter gyorson Pádár Nikolett a harmadik (54.85 mp), Ábrahám Minna a hatodik (55.04) idővel került a középdöntőbe, Senánszky Petra egy századdal lemaradva a nyolcadik, Ugrai Panna (55.14) a kilencedik helyen zárt. A legnagyobb csata 200 háton jött, mert bár Burián Katalinnak van olimpiai szintideje, a magyar rangsorban Molnár Dóra és Szabó-Feltóthy Eszter is előtte állt az Eb előtt. A leggyorsabbnak Szabó-Feltóthy bizonyult (2:09.77), mögötte pedig Molnár végzett 15 századmásodperccel lemaradva.

Elképesztő feszültség volt bennem, az elmúlt három évben szerintem minden egyes órában legalább egyszer eszembe jutott, hogy ott akarok lenni a párizsi olimpián. Most úgy tűnik, ez végre sikerült, nagyon boldog vagyok

– mondta az MTI-nek Szabó-Feltóthy.

A délelőtti program a női 800 méter gyors előfutamaival zárult, a magyarok közül Kapás Boglárka 8:41.22 perccel lett a legjobb magyar, így a harmadik helyen került a keddi döntőbe, amelyben ott lesz Késely Ajna is (8:41.38), a szám harmadik magyarja, Flück Nóra 8:53.39-cel kilencedik lett.

Kapcsolódó
Történelmi Eb-aranyat szerzett a magyar nyíltvízi váltó
A Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású csapat megkoronázta a nyíltvízi úszók belgrádi szereplését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik