Sport

Történelmi Eb-aranyat szerzett a magyar nyíltvízi váltó

A győztes csapat: Betlehem Dávid, Fábián Bettina, Szimcsák Mira és Rasovszky Kristóf (balról jobbra(
A győztes csapat: Betlehem Dávid, Fábián Bettina, Szimcsák Mira és Rasovszky Kristóf (balról jobbra(

A Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású magyar csapat aranyérmet nyert szombaton a nyíltvízi úszók váltóversenyében a belgrádi vizes Európa-bajnokságon.

Ebben a versenyben nagy világversenyen első alkalommal győzött a magyar csapat.

A válogatott így négy dobogós helyezéssel zárta a szakág küzdelmeit: korábban Betlehem Dávid 5 kilométeren arany-, 10 kilométeren bronzérmet nyert, míg Fábián Bettina 5 kilométeren lett harmadik.

Gellért Gábor szövetségi kapitány szokás szerint a két lány, két fiú összeállítást választotta, és a korábbi világversenyekkel ellentétben ezúttal nem kellett izgulnia,

a harmadikként úszó Betlehem ugyanis tönkreverte a mezőnyt, és majd 20 másodperces előnnyel váltott Rasovszkyval, akinek nagyjából csak annyi volt a feladata, hogy ne tévedjen el és behúzza a diadalt.

Az olimpiai ezüstérmes természetesen magabiztosan hozta ezt, megszerezve ezzel a sporttörténeti sikert.

„Azt hiszem, másodikként adtam át a váltót, és teljesen jó volt, bár eléggé fájt már az úszás az előző napok 15 kilométere után” – nyilatkozta az M4 Sport+ csatornán Szimcsák Míra, a staféta első embere.

„Nagyon értékes ez az aranyérem. Évek óta rajta vagyunk a dobogón Eb-n, vb-n, de a tetejére még nem értünk fel, végre eljött ez a nap is” – mondta Fábián Bettina.

„Örültem, hogy a párom adta át a váltót, így kicsit családias is volt az egész. Viszonylag könnyen utolértem a többieket, és előnyt tudtam szerezni.

Ez a váltó tartozott már annyival Kristófnak, és ő is nekünk, hogy behozza aranyra. Jó, hogy így tudtunk nyerni, és remélem, folytatjuk tovább is még évekig

– vélekedett Betlehem Dávid.

„Örülök, hogy végre nyert ez a csapat. Igazából az enyém a legkevesebb érdem, mert a többiek döntötték el, nekem már csak be kellett úszni, én már csak elrontani tudtam volna” – értékelt Rasovszky Kristóf.

Eredmények:

nyíltvízi úszás, csapatverseny, 4×1500 m:
1. MAGYARORSZÁG (SZIMCSÁK MIRA, FÁBIÁN BETTINA, BETLEHEM DÁVID, RASOVSZKY KRISTÓF) 1:06:07.7 óra
2. Olaszország 1:06:28.6
3. Franciaország 1:06:51.7

Ajánlott videó

Olvasói sztorik