Sport

Csipes Ferenc Kozák Danutáról: Tisztelem, hogy két gyerek után visszatért, de az igazságtalan, hogy Tamara farvizén akart kijutni az olimpiára

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Megrázta a magyar kajak-kenu sportot Kozák Danuta május 23-i Facebook-bejegyzése, amelyben arról írt, az edzése utáni gyúrás alkalmával egy erősen befolyásolt állapotban lévő edző megjelent az öltözőben és a legkülönfélébb módokon verbálisan molesztálta és sértegette.

Később kiderült, Csipes Ferenc volt az említett edző, akiről Kozák megemlítette, hogy „hetek óta bomlasztja és idegeli a csapathajók versenyzőit, beleértve a sajátjait és a saját lányát is.” Kozáktól később Csipes nevében később bocsánatot kért az edző egyesülete, a Budapest Honvéd, a hatszoros olimpiai bajnok pedig elfogadta a bocsánatkérést, így a szövetség lezárta az ügyet.

„Amikor május 22-én este kilenc óra felé bementem a szolnoki edzőtábor társalgójába, hogy vacsorázzak és a kollégáimmal együtt meccset nézzünk, Kozák Danuta már ott gyúratott. Beszélgetésbe elegyedtünk, amiből aztán szakmai vita kerekedett. Megkérdezte, hogy akkor másnap tényleg négyes edzés lesz, mire azt feleltem, igen, miként te is tudod, kipróbáljuk Fojt Sárival a hajót. Felhoztam továbbá az ismert kifogásomat, miszerint egyesben nem versenyzett, edzeni pedig nem jár le hozzánk, ezért nem tudom, milyen formában van, anélkül viszont nem lehet négyest építeni. Úgy éreztem, Danuta provokál engem.

Szó szót követett, a vita lezárásaként kétségtelenül vállalhatatlan sértést vágtam Danuta fejéhez, amiért most a nyilvánosság előtt is elnézést kérek. Minden egyéb viszont csúsztatás, szemtanúk is igazolhatják, hogy szó sem volt molesztálásról, pláne nem abúzusról

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az ominózus esetről Csipes Ferenc.

Aki azt is hozzátette, esténként előszeretettel elfogyaszt egy-két pohár bort, de ha nem ivott volna alkoholt, akkor is kifakadt volna a vita során.

„Nem az bánt, hogy Danuta ország-világ elé tárta a dolgot, hanem az, hogy valótlanságot írt. (…) Amikor anno 2008-ban átjött hozzám, Danuta a negyedik számú hazai kajakos volt. Négy év alatt kétszeres olimpiai bajnokot faragtam belőle. A nálam eltöltött évek során minden edzésünket feljegyezte, és meg is kérdezte, mit miért csinálunk. Nyilván már akkor azt tervezte, hogy külön, a férjével fog dolgozni. A mai napig az én edzéstervemből él” – állította Csipes.

Az edző ragaszkodott ahhoz, hogy az egyes válogatója előzze meg a kettesét és a négyesét, mert szerinte ez így igazságos. A csütörtöki versenyt aztán Csipes Tamara nyerte, Kozák pedig mindössze a hatodik helyen zárt.

„Tami minden idők legjobb eredményét lapátolta csütörtökön. Egy perc negyvenöt másodperc, úristen! Új világcsúcs. Ki merem jelenteni, párosban az élmezőnyből bármelyik kajakost ki tudná tolni az olimpiára, de nekem a legjobb kettest és négyest kell megtalálnom.

Tisztelem, becsülöm Danutát, hogy két gyerek után is visszatért, de az igazságtalan, hogy Tamara farvizén akart kijutni az olimpiára

– kommentálta Csipes Ferenc a válogató eredményét.

Az edző elmondta, a szegedi Eb-n a négyest a válogató első három helyezettje, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra és Fojt Sára mellett Pupp Noémi alkotja majd, de ha nem lesz elég meggyőző a négyes teljesítménye, akkor akár Kozáknak vagy Lucz Annának is lesz még esélye bekerülni az olimpiai csapatba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik