Élő Sport

Leradírozta ellenfelét a pályáról, hatodjára BL-győztes az ETO

Purger Tamás / MTI
Purger Tamás / MTI

A Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata vasárnap hatodjára nyerte meg a Bajnokok Ligáját, miután 30-24-re verte a Bietigheim együttesét.

Óriási energiával vetette magát támadásba a magyar csapat, az első két támadásból azonnal gólt lőtt, Kari Brattset vezérletével rendkívül magabiztos játékkal kezdett. Eközben a védekezés is kőkemény volt az ETO, folyamatosan növelte az előnyét, szünetben már öt góllal vezetett. Térfélcsere után már hétre is elléptek a győriek, csak 25-21-nél tűnt úgy, hogy akár szoros is lehet a hajrá, de Silje Solberg szenzációs játéka – 16 védéssel zárt a norvég kapus – nem engedte a Bietigheimnek a zárkózást.

Az ETO 2013, 2014, 2017, 2018 és 2019 után hatodik alkalommal nyerte meg a Bajnokok Ligáját, ezzel minden idők harmadik legsikeresebb klubja a Hypo Niederösterreich (8) és a HC Szpartak Kijev (13) mögött.

Végül 30-24-re nyert a Győr, gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratva, szenzációs játékkal nyerte meg a döntőt. A négyes döntő legértékesebb játékosa az a Stine Oftedal lett, aki az olimpia után visszavonul.

A döntő statisztikái.

Hatodjára BL-győztes az ETO

A Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata vasárnap 30-24-re verte a Bietigheim együttesét a Bajnokok Ligája döntőjében. A győriek rajt-cél győzelmet arattak, félidőben már öttel vezettek, kőkemény védekezés mellett remek támadójátékkal rukkoltak elő és ellenállhatatlan játékkal húzták be a trófeát.

30-24

Solberg újra védett egy nagyot, ezt követően pedig időkérés következett, maleyet egy Haugsted-gól követett. Túloldalon Solberg ismét bravúrral hárított, ez volt a 16. védése a mérkőzésen. Lukács merész passza nem jött be a túloldalon, de nem tudta megbüntetni a Bietigheim. Húsz másodperc maradt, de azért Haugsted még dobott egy 20. gólt is. Egy potyagól még becsusszant Soblerg lábai között, de ez már senkit sem érdekelt. A Győr hatodjára is BL-győztes!

28-23

Inger Smits lövését kivédte Solberg, a Bietigheim pedig nyitott védekezésre váltott, de Nze Minkót ez nem zavarta abban, hogy újabb gólt dobjon. Mala szépített ugyan, de Brattset villámgyorsan visszaállította a hatgólos különbséget. Sofia Hvenfelt beállóból szépített, Lukács pedig kapu mellé dobott, de nagyon kevés ideje maradt a német csapatnak.

26-21

A győri rövidzárlatnak Brattset vetett véget, pontosabban ő harcolta ki a büntetőt, amit Ana Gros a hálóba lőtt. Jakob Vestergaard időt is kért.

25-21

Faluvégi kapu mellé dobta a helyzetét, de Lönborg védése miatt nem lett meg a nyolcgólos differencia, már csak azért sem, mert Hvenfelt szépített. A kapuscsere egyértelműen segített a Bietigheimnek, Lönborg először hatástalanított Schatzl lövését, majd Nze Minko kapott kiállítást. Nem tudott élni ezzel a lehetőséggel a német együttes, mert Faluvéginek pontatlan labda érkezett, a győriek pedig bolondok lettek volna elrohanni a támadást, de Oftedal hibája után Inger Smits és Mala is lerohanásból lőtt gólt.

25-18

Oftedal elrontott egy lövést, ezután viszont védekezésben javította a hibát. Időt kért Per Johansson, ami jót is tett, mert Schatzl dobott egy gólt, nem is akármilyet: az ETO történetének ötszázadik Final Fourban dobott gólját! Naná, hogy erre jött még egy Solberg-védés, amit ráadásul Brattset beállóból lőtt találata követett. Megint hét a különbség.

23-18

Faluvégi újabb góljával már egymás után három gólig jutott a Bietigheim, de egy hosszúra nyújtott támadás végén Schatzl Nadine véget vetett a sorozatnak, majd Solberg újabb védése után már a második gólját is bedobta. Kapust is cseréltek a németek, Lönborg jött be, aki rögtön védett egyet, majd Kristianssen lerohanásánál nem is kellett semmit csinálnia, mert a norvég kapu fölé bombázott. Solberg újra nagyot védett, de Inger Smits a kipattanót már nem szúrta el.

21-16

Smits lerohanásból szépített, ráadásul Lukács véletlenül fejbe dobta Moreschit, amiért két percre ki kell szállnia. Nagyon sportszerűen azonnal kérdezte is a brazilt, hogy minden rendben van-e. A szabály persze szabály, úgyhogy emberhátrányba került a Győr, más kérdés, hogy Inger Smits belemenése miatt visszakerült az ETO-hoz a labda. Oftedal elszórta, Mala pedig szépített, ráadásul Kristiansen is eltalálta véletlenül a kapus fejét. Ezek most nem a győri csapat percei voltak.

21-14

Egy labdaszerzés után Haugsted is betalált, de Dulfer egy okos lövéssel válaszolt rá a túloldalon. Nem tojtak be a győriek, Ana Gros szenzációs bombával vette be Moreschi kapuját. Smits kiharcolt egy hetest, amit Kudlacz előbb kapufára, majd a kipattanót lécre lőtt.

19-13

Brattset dobott gólt beállóból, Gassamát viszont megfogták a győri védők. Kapufát dobott Döll, Nze Minko pattintott jobb szélre sodródva újabb gólt, majd Faluvégi és Döll lövését is hárította Solberg. Sok hibával indult a második félidő.

17-13

Két Solberg-védéssel és Oftedal lépéshibával indult a második félidő, két és fél perc után Faluvégié volt az első gól a félidőben.

17-12

Smits hetesből szépített, majd Gros dobott átlövésből kapufát. Hvenfelt kapott parádés passzt, amit be is vágott. Erre viszont jött a válasz, Fodor a bal oldalról dobta az ETO 17. gólját. Ezután négyszer is megállították a győriek az ellenfél támadóit, le is pörgött a maradék idő, tíz másodperc maradt, ami egy Gros-lövésre volt elég. Szünetben 17-12-re vezet a Győr, egészen ellenállhatatlan játékkal.

16-10

Kapufát dobott Smits, az ellentámadás végén pedig Lukács nem hibázott. Egy türelmes támadás végén Hvenfelt dobott gólt, de villámgyorsan újra helyzetbe került Lukács és bedobta a mai ötödik gólját is. Egészen tanácstalanul adogattak a németek, Kudlacz gyámoltalan lövését simán fogta Solberg. Per Johansson időt kért, de minden remekül alakul a győriek számára.

14-9

Hvenfelt itt, Lukács ott, majd egy picikét lelassult a meccs. Smits betöréssel kiharcolt egy büntetőt, amit Kudlacz a jobb felső sarokba dobott. De Paula elképesztő csel után dobott gólt, Rüt viszont azonnal kiszórták két percre és még zárkózott is a Bietigheim. Solberg azonban védett egy hatalmasat, majd De Paulát vitte földre Behrend egy látványos mozdulattal, amiért két percet kapott. Fodor Csenge góllal büntette a csúnya faultot.

11-6

Smits némileg váratlanul, talpról lőtt, amivel meglepte Solberget, Oftedal pedig a felső lécre lőtt. Kudlac belement Grosba, Bruna de Paula pedig pontatlan volt, de Silje Solberg kivédte Döll hetesét, így nem változott az eredmény. Győri-Lukács Viktória viszont nem hibázott, ahogyan Kelly Dulfer sem. A vad rohanás nem csillapodott, Kristiansen is betalált.

9-4

Lukács lövése a kapusról becsorgott, majd a győri védők szépen szereztek labdát. Ezzel le is telt Haugsted két perce, amit Oftedal azzal koronázott meg, hogy kiharcolt egy hetest. Moreschi ezúttal az alapvonalon maradt, de Ana Gros olyan erővel bombázott, hogy csak beleérni tudott a lövésbe. Viszonylag gyorsan kapaszkodott a balszélső, Döll. Újra büntetőhöz jutott az ETO, Gros pedig lóbálás nélkül hajította be az újabb gólt.

6-3

Solberg rápróbált az üres kapura, de nem volt pontos a kapus lövése. Kapufáig jutott a Bietingheim, majd Oftedal harcolt ki hetest, amit Ana Gros simán bedobott a kapuba. Dulfer terült el hét méterre a kaputól, amit videózás után meg is büntettek a bírók, Haugsted kapott két percet. Nem volt szándékos, de tényleg belenyúlt ellenfele szemébe a dán játékos. Úgy tűnt, sikerül kivédekezni az első emberhátrányos helyzetet, de végül hetest kapott a Bietigheim és Döll a jobb alsóba lőtt.

5-2

Solberg is védett egyet, majd Brattset kapott merész passzt, de végül is eljutott hozzá és ha már így volt, a rövid fölső sarokba bombázott. Megint eladta a labdát a Bietigheim, de nem rohant le a Győr, inkább higgadtan adogatni kezdett, amelynek hála Lukácsról kapott két percet Smits. Brattset újra jó passzt kapott, amit a bal alsóba lőtt, először alakult ki három gól a két csapat között.

3-2

Meglepő, de négy perc után máris időt kért Jakob Vestergaard, aki dühösen mondta a játékosainak, hogy nem azt csinálják, amit megbeszéltek a meccs előtt. Ennek meg is volt az eredménye, mert Gassamának sikerült helyet csinálni a kapuval szemben. Egy-egy hiba után Moreschi is bemutatott egy védést. Smits kétszer, Oftedal egyszer adta el a labdát, igazi őrült rohanássá vált a meccs egy perc alatt!

3-1

Rögtön győri góllal kezdődött a meccs, Oftedal passzát Brattset dobta a kapuba. Gros jól olvasta a játékot, elcsent egy bejátszást és bár rohanni nem sikerült belőle, Kristiansen estében is betalált. Erre már jött válasz a Bietigheimtől, Gassama közelről volt eredményes. Ezután Oftedal harcolt ki egy hetest, amit Gros értékesített.

0-0

Solberg kezd a kapuban, Kristiansen pedig a kezdőkörben. Elindult a döntő!

Sokan utoljára játszanak az ETO-ban

Stine Oftedal, Szöllősi-Schatzl Nadine, Yvette Broch, Rinka Duijndam, Silje Solberg, Line Haugsted és Ana Gros is távozik a klubtól nyáron. Ma még alkothatnak valami maradandót!

A történelem ETO-sikert vetít előre

Eddig négy alkalommal találkozott egymással a két csapat, ezek pedig mindenen alkalommal győri sikert hoztak. A legszorosabb végeredményt épp az utolsó alkalom hozta, november 18-án a csoportkörben 31-29-re nyert a magyar csapat.

Olvasói sztorik