Sport

„Ez a teljes magyar kajak-kenu sport ügye” – Kozák Danuta edzői molesztálásról írt, reagált a Honvéd

Kovács Tamás / MTI
Csipes Ferenc és Kozák Danuta
Kovács Tamás / MTI
Csipes Ferenc és Kozák Danuta

A 24.hu elsők között számolt be arról a magyar kajak-kenu sportot megrázó botrányról, amelyet Kozák Danuta egy páratlan poszttal indított el közösségi oldalán.

A hatszoros olimpiai bajnok kajakos azt írta, az edzése utáni gyúrás alkalmával egy erősen befolyásolt állapotban lévő edző megjelent az öltözőben és a legkülönfélébb módokon verbálisan molesztálta és sértegette. Szerinte Csipes Ferenc három hete „bomlasztja és idegeli a csapathajók versenyzőit, beleértve a sajátjait és a saját lányát is.” Mindez azért érdekes, mert Kozák éppen Csipes Tamarával indult párosban a válogatókon és jó eséllyel ki is vívnák az olimpiai indulási jogot.

Honlapunk megkereste Csipes Ferenc munkáltatóját, a Budapest Honvéd Sportegyesületet. Gergely István ügyvezető elnök azt felelte lapunk érdeklődésére, hogy

Természetesen a poszt megismerése után azonnal léptünk, ad hoc fegyelmi bizottságot állítottunk fel, amely létrehozását az egyesület elnöksége elektronikus úton hagyja jóvá, ezután a bizottság azonnal elkezdi a munkáját. Az érintett feleket megszólaltatjuk, és próbáljuk a létező legobjektívebben kivizsgálni az ügyet. Természetesen együttműködünk a Magyar Kajak-kenu Szövetséggel, mert ez nem csak Honvéd-ügy, hanem a közelgő olimpia miatt a teljes magyar kajak-kenu sport ügye. Elöljáróban annyit mondhatok, bármilyen sportágról, bármilyen szakmai múlttal, eredménnyel rendelkezi edzőről van szó, amit Danuta leírt, azt a fajta gyakorlatot, hozzáállást, magatartást nem tudjuk tolerálni sem most, sem a jövőben. Végleges döntés csak a kivizsgálás lezárása után tud születni.

Frissítünk!

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség egyeztetve Csipes Ferenc klubjával, a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel, sportfegyelmi eljárást indít az edző ellen, ezzel egyidejűleg az eljárás lezárásáig ideiglenesen felfüggeszti az edzői tevékenység alól! – áll a szövetség közleményében.

A MOB és a sportállamtitkárság is közös közleményt adott ki, amelyben többek közt azt írják:

„A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és a Magyar Olimpiai Bizottság Kozák Danuta közösségi média bejegyzéséből értesült az esetről, amelyet megdöbbenéssel fogadtunk, ugyanis az érintett sportoló korábban ebben az ügyben sem személyesen, sem más módon nem fordult panasszal a Sportért Felelős Államtitkársághoz, illetve a Magyar Olimpiai Bizottsághoz.

A magyar sportirányítás és a MOB is elítéli a megfélemlítésnek minden formáját. Mindkét szervezet eltökélt abban, hogy a sportban és a sportért dolgozók számára egyaránt biztonságos körülményeket kell teremteni. A felek részéről az ajtók mindenki előtt nyitva állnak, aki bármilyen ügyben segítséget kér vagy panaszt kíván tenni.

A Sportért Felelős Államtitkárság és a MOB, miután értesültek Kozák Danuta esetéről, azonnal kapcsolatba léptek a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel és a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az ügyet és hozzák meg az ehhez szükséges intézkedéseket, valamint a vizsgálatról és annak eredményéről tájékoztassák a sportirányítást és a MOB-ot.”

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik