Sport

Rapport Richárd tagadja, hogy román állampolgár lenne

Fotó: ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: ANP MAG / ANP via AFP)

Szombaton futott körbe a magyar sajtón, és honlapunk is átvette a hírt, miszerint a világranglistán 29. helyen álló magyar sakkozó megkapta a román állampolgárságot.  A telex.hu Belgrádban érte el Rapport Richárdot, és a sakknagymester tagadta, hogy valóban román állampolgár lenne.

Reggel rengeteg üzenetet kaptam, folyamatosan küldték el nekem a cikkeket. Ezzel kapcsolatban azt szeretném mondani, hogy nem igaz. Ahogy több más sakkozónak, nekem is felajánlották ezt a lehetőséget, de visszautasítottuk. Nem ismerem a sajtó a működését, hogy miért írta meg tényként, de a lényeg az, hogy nem igaz, nem tettem állampolgári esküt

– nyilatkozta Rapport.

2022 szeptemberében robbant a hír, miszerint a román szövetség az év májusában elindította Rapport Richárd és felesége, a szerb Jovana Rapport átigazolási eljárását. Utóbbi már román színekben ült asztalhoz a 2022-es női Európa-bajnokságon. Rapport azért döntött így, mert miközben a magyar szövetség évi egymillió forinttal tudta támogatni, a romániában is üzleti érdekeltségekkel rendelkező, és a román sakkot szponzoráló szerb származású milliárdos, Sacha Dragic visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett Rapportnak, melynek köszönhetően úgy érezte, lehetősége nyílna arra, hogy a következő években valós esélye legyen a világbajnoki cím elnyerésére. Megjegyezzük, akkor még 2754 Élő-ponttal, 13. volt Rapport a világranglistán, most 2719-el a 29..

Sakkban egyébként nem szükséges valós állampolgárság ahhoz, hogy bárki más ország színeiben, pontosabban zászlaja alatt versenyezzen. Elég egy ott bejelentett lakcím hozzá.

Kapcsolódó
Román színekben folytathatja Rapport Richárd, a világ ötödik legjobb sakkozója
Édesapja által megerősített információnk szerint egy szerb származású romániai milliárdostól visszutasíthatatlan szponzori ajánlatot kapott minden idők legkomplexebb magyar játékosa, zsenijét veszítheti a magyar sakk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik