Sport

Román színekben folytathatja Rapport Richárd, a világ ötödik legjobb sakkozója

Olaf Kraak / ANP / AFP
Olaf Kraak / ANP / AFP
Édesapja által megerősített információnk szerint egy szerb származású romániai milliárdostól visszutasíthatatlan szponzori ajánlatot kapott minden idők legkomplexebb magyar játékosa, zsenijét veszítheti a magyar sakk.

Sokáig minden bizonnyal úgy gondolták a Magyar Sakkszövetségben, hogy a Magyarország által megpályázott, és elnyert 2024-es budapesti sakkolimpián az elmúlt évben a közvetlen világelitbe kapaszkodó, a múlt héten még a nemzetközi ranglista 5. (cikkünk megírása után megjelent legfrissebb ranglistán a 8.) helyén álló Rapport Richárd lesz a magyar férfiválogatott elsőtáblás játékosa. A minden idők legmagasabb Élő-pontjával rendelkező sakkozó pályfutása azonban váratlan fordulatot vehet. Információnk szerint Magyarország elveszítheti a 26 éves, a 2014-es norvégiai sakkolimpián ezüstérmet szerző játékosát, aki román színekben folytathatja pályafutását. Levélben kerestük a magyar médiának egyébként évek óta nem nyilatkozó játékost, ám cikkünk megjelenéséig nem válaszolt arra a kérdésre, valóban román színekben versenyez-e a jövőben.

Ugyanakkor minden idők legkomplexebb magyar sakkozójának édesapja kérdésünkre megerősítette információnkat. Azt mondta:

A nemrég befejeződött 2022 Superbet Chess Classic Romania sakkverseny főtámogatója, Sacha Dragic, a Superbet nevű cég szerb származású milliárdos tulajdonosa visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett elé, amelynek segítségével lehetősége nyílna arra, hogy az elkövetkező években valós esélye legyen a világbajnoki cím elnyerésére. Úgy tudom, Ricsi döntött, és elfogadta az ajánlatát, amely azt is tartalmazza, hogy a jövőben román színekben ül asztalhoz.

Lehetséges okok

Rapport 18 éves kora óta él barátnőjével, ma már feleségével Szerbiában, ám mindeddig meg sem fordult a fejében, hogy ne magyar színekben versenyezzen. Igaz, nemrég kiderült, hogy az idei sakkolimpián – másként tervezett szakmai programjára hivatkozva – nem vállalta a szereplést.

Kapcsolódó
„A fiamat leginkább Rockyhoz hasonlítanám. De ez nem normális”
Interjú Rapport Tamással, akivel fiának, Richárdnak, a világ ötödik legjobb sakkozójának a karrierje kapcsán a többi között a nevelésről, az apa-fiú kapcsolat nehézségeiről, a magyar oktatási rendszer hibáiról és magyar sakk nimbuszának zuhanásáról is beszélgettünk.

Édesapjával nemrég készített interjúnkból azonban napvilágot látott egy-két érdekes részlet arról, hogy a mai Magyarországon hogyan kapaszkodhat fel valaki másfél évtized alatt nulláról a közvetlen világelitbe: Rapport Tamás fia karrierjét a filmbeli Rockyéhoz hasonlította, aki közvetlen riválisai pazar lehetőségeivel ellentétben nomád körülmények között készült fel a világbajnoki címmeccsére. Mindezt arra vezette vissza, hogy nemcsak Richárd, de úgy általában a magyar sakk állami és piaci alapú támogatása is messze elmarad a többi sportágéhoz képest. Olyan, mint egy sivatag: sakkolimpia évében még fel-feltör egy kis víz az oázis mélyéről, amúgy a szárazság az úr.

A rendszerváltás óta gyakorlatilag nem épült brand, marketing a sakkunk köré. Nem szerepel a hírekben. Hacsak engem nem tekintünk annak, úgy fiamat eddigi pályafutása alatt ketten szponzorálták

– fogalmazott édesapja az interjúban.

Úgy értesültünk, 2021-ben, és 2022-ben például Rapport Richárd egyetlen fillér szövetségi forráshoz sem jutott hozzá. Az elmúlt években versenyeit, szekundánsokat, mindent önerőből, saját versenydíjaiból finanszírozva kapaszkodott fel a világranglista 5. helyére.

Szigetváry Zsolt / MTI Rapport Richárd a generációk sakkcsatáján Portisch Lajos ellen 2014-ben.

A 2014-es sakkolimpiai ezüstérmének köszönhetően ugyan kaphatna életjáradékot, de még nincs 35 éves, úgyhogy az sem segíti a felkészülését. A sikert követően édesapját jelölte meg edzőjének, ám a családfő sem kapja az edzői járadék ráeső részét.

A Magyar Sakkszövetségnél arról érdeklődtünk:

  • Rapport Richárd pontosan milyen jogcímen, mennyi anyagi juttatást, támogatást kapott a szövetségtől eddigi pályafutása alatt?
  • Igaz-e, hogy a sakkozók a többi olimpikon sportolóhoz hasonlóan ugyan kapnak 35 éves koruk után olimpiai életjáradékot, ám nem részesülnek például rendszeres havi Gerevich Alapítvány támogatásban, és ha ez igaz, mi ennek az oka?

Kapás Róbert főtitkár válasza azonban nem tartalmazott konkrétumot:

  • „A 2019 előtti időszakról nem tudok nyilatkozni. Amióta a jelenlegi elnökség regnál, Rapport Richárd felkészülését a Magyar Sakkszövetség anyagi lehetőségeihez mérten támogatta, a támogatás konkrét anyagi támogatás, valamint sportszakmai és sportdiplomáciai formában egyaránt realizálódott.”
  • „Igen, mindkét állítás igaz, azzal a kitétellel, hogy most már Gerevich Ösztöndíjnak hívják. Jelenleg is folytatunk lobbitevékenységet azért, hogy a Gerevich Ösztöndíjból a sakkozók is részesülhessenek.”

A főtitkár írásos válasza végén hozzátette, „Szabó László szövetségi elnök úr kifejezett kérése az, hogy e válasszal együtt az is jelenjen meg, hogy Rapport Richárd a magyar sakk legnagyobb értéke, Magyarország, az MSSZ, és a teljes magyar sakkcsalád szurkol neki, támogatja, és számít rá”.

Rapport március végén a belgrádi FIE Grand Prix-n elért első helyezésével biztosította helyét a június 16. és július 7. közötti világbajnok-jelölti tornán, amelyen legutóbb 2007-ben volt érdekelt Magyarország Lékó Péternek köszönhetően. Kérdés, hogy magyar színekben sakkozó versenyző lesz-e még érdekelt a vetélkedőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik