Sport

„Inkább egy kicsit korán fejezzem be, semmint túl későn” – 45 éves koráig is játszhatna, mégis visszavonul a kézilabda állócsillaga

KISBENEDEK Attila / AFP
Mikkel Hansen döntött, a nyáron visszavonul
KISBENEDEK Attila / AFP
Mikkel Hansen döntött, a nyáron visszavonul
Biztosan akadt olyan kézilabda-rajongó, aki megrökönyödött Mikkel Hansen szerdai bejelentésén: az olimpiai, háromszoros világ- és egyszeres Európa-bajnok klasszis ugyanis közölte, a nyáron befejezi aktív pályafutását. Ám az elmúlt tizenöt év megkerülhetetlen zsenije az elmúlt két évben már olyan tüneteket produkált, amelyek jelezték, lassan véget ér a nagy kaland. Portré.

Mikkel Hansen 1987. október 22-én született Helsingörben, ahol sorsa eleve elrendeltetett, hiszen szülei egyaránt kézilabdáztak: édesapja, Flemming Hansen a legmagasabb szinten. Nem véletlen, hogy a 120-szoros válogatott játékos lett a kis Mikkel példaképe, majd első edzője.

„Annak ellenére, hogy apám nemzedékének egyik legjobb dán kézilabdázója volt, sohasem gyakorolt rám nyomást, sohasem tolt előre. Inkább példát és irányt mutatott. Mindig ott volt a háttérben, ha kellett, akkor fordulhattam hozzá tanácsért, de nem erőltette rám magát, nem szerette a nagy beszédeket” – nyilatkozta róla.

Annyiszor jártak meccsre a helsingöri csarnokba, hogy tízévesen már ott találta magát igazolt játékosként, 2000-ben pedig a Virum-Sorgenfri szerződtette, ahol bemutatkozhatott a profik között.

2005-ben újabb ugrás következett, a GOG fantáziát látott benne, ő pedig meghálálta a bizalmat. Első évében máris Dán Kupát nyert, 2006-ban bajnoki ezüstig jutott, 2007-ben pedig megszerezte első bajnoki címét – abban az évben bemutatkozhatott a válogatottban is.

A nemzetközi karrierje 2008-ban kezdődött, amikor az FC Barcelonához igazolt. „Nagyon boldog és büszke vagyok arra, hogy a következő szezontól barcelonai játékosnak mondhatom magam. Hosszú folyamat volt, sok agyalással, de végül teljesen természetesnek tűnt a választásom. Olyan edzőhöz érkezem álmaim klubjába, aki hisz bennem és a képességeimben. Egy színvonalas bajnokságban fejlődhetek, és fizikailag is megerősödhetek ahhoz, hogy komplett kézilabdázóvá válhassak” – nyilatkozta.

LARS K MIKKELSEN / SCANPIX DENMARK / AFP Barcelonában nem sikerült bajnoki címet nyernie.

Persze az is segítette, hogy Joachim Boldsennel együtt írt alá, és addigra már honfitársai közül Kasper Hvidt és Jesper Nöddesbo is a Barca keretéhez tartozott.

A Manolo Cadenas, majd Xavi Pascual irányította csapat azonban éppen abban a két évben nem jutott fel a csúcsra, így Hansennek be kellett érnie két bajnoki ezüsttel és két-két kupa-, illetve Szuperkupa-győzelemmel.

Izgalmas projektből csőd

2010 tavaszán egy impozáns projekt miatt úgy döntött, hazatér. Az élvonalba frissen feljutott AG Köbenhavn fuzionált az FCK-val, és az új gigaklub mögött álló cég, a Pandora-ékszerekkel nagyot dobó KasiGroup pénzével egy szupererős keretet hozott össze. Olyan klasszisokkal, mint Kasper Hvidt, Joachim Boldsen, Rene és Henrik Toft Hansen, az izlandi Arnór Atlason, Gudjón Sigurdsson, Snorri Gudjonsson, Ólafur Stefánsson, a svéd Niclas Ekberg, illetve a norvég kapus, Steinar Ege.

Jan CHRISTENSEN / SCANPIX DENMARK / AFP Az AG Köbenhavn sikeres projekt lehetett volna, ha a klub nem megy csődbe 2012-ben.

„Ez a projekt a dán kézilabda valaha volt legizgalmasabbja. Nagy a nyomás rajtunk, és ez tetszik. Minden alkalommal nyernünk kell, amikor pályára lépünk. Sok munka vár ránk, de szerintem messze juthatunk. Remélem, sok címet nyerünk” – nyilatkozta Hansen, aki elismerte, Barcelonában sok minden hiányzott neki a pályán és azon kívül egyaránt.

A lépés be is vált, hiszen a koppenhágaiakkal két-két bajnoki címet és Dán Kupát nyert,

ám kiderült, a klub túlköltekezett, így 2012 nyarán előbb lemondott Jesper Nielsen elnök, majd 2012. július 31-én a klub csődöt jelentett.

Mindenfajta világversenyről van aranya

Közben Hansen a válogatottban egyre jobb teljesítményre volt képes, bár azt sajnálhatja, hogy 2008-ban még lemaradt a történelmi Eb-aranyéremtől. Első emlékezetes teljesítményét a pekingi olimpián nyújtotta, ahol ugyan Dánia csak a 7. helyen végzett, ám a csoportkörben úgy verte 25-24-re Oroszországot, hogy Hansen egy parádés időntúli szabaddobást bombázott az ellenfél kapujának bal felső sarkába.

Egy évvel később vezéregyénisége volt a horvátországi vébén elődöntőig jutó csapatnak, amely azonban a végére elfáradt, így csak a negyedik helyen zárt.

A 2011-es világbajnokságon nem csupán a legjobb balátlövő lett, de 68 találattal megszerezte a gólkirályi címet is. Dánia végül ezüstérmes lett úgy, hogy a döntőben hosszabbításban kapott ki a franciáktól.

2012-ben aztán Dánia második Eb-aranyát ünnepelhette, Hansen a góllövőlista harmadik helyén zárt, de az All-star-csapatban megkérdőjelezhetetlen volt a helye a balátlövő posztján.

Ezzel beindult a válogatott karrier, 2016-ban olimpiai bajnoki címig vezette csapatát, 2019 óta pedig Dánia nem engedi ki kezéből a világbajnoki címet, tavaly immáron sorozatban harmadszor lett aranyérmes.

Párizsi sikerek BL-trófea nélkül

Az AG Köbenhavn 2012-es csődje annyiból váratlanul érte a sztárokat, hogy Hansen elmondása szerint nem is nagyon tudott tárgyalni kérőkkel, hiszen a bejelentés idején már a londoni olimpián szerepelt a válogatottal.

De nem is nagyon kellett törnie a fejét a hogyan továbbról, a Paris Saint-Germain ugyanis lecsapott rá. A katari pénzből gazdálkodó klubnak nem okozott gondot a szerződtetése

Az Ekstra Bladet szerint évi 7,5 millió dán korona fizetést kapott (ami a mai áron 400 millió forintnak megfelelő összeg), ezzel a világ legjobban fizetett játékosává vált.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

EHF EURO (@ehfeuro) által megosztott bejegyzés

Párizsi korszakára a nyugodtság és a kiszámíthatóság volt a jellemző, de mit ért a kilenc francia aranyérem, az öt Francia Kupa- és egy ligakupa-győzelem, ha a legnagyobb álom, a Bajnokok Ligája-trófea hiányzott?! És hiányzik a mai napig.

A trófeapolc már majdnem megtelt. Világbajnoki címek, olimpiai és Eb-arany, nemzeti bajnokságok – mind megvan. Mindegyik, csak egy nem, a Bajnokok Ligája.

Ötször szálltam fel a Kölnbe tartó gépre, álmokkal a fejemben és reményekkel a szívemben. De eddig csak a legjobb góllövőnek járó trófeával tértem vissza kétszer is. Nem pont erre számítottam” – nyilatkozta az EHF honlapján 2021 nyarán.

Ina Fassbender / AFP Párizsban is csak egy dolog hiányzott: a BL-siker.

De sohasem adta fel, így 2022-ben abban a reményben igazolt Aalborgba, hogy talán ott majd összejön a bravúr.

„Megvan rá az esély, hogy Dániában játszva lehetőségem adódik megnyerni a BL-t. Sohasem fogom abbahagyni ennek az álomnak a hajszolását. Hiszen amikor a hátsó kertben nővérem, Mette és húgom, Mie társaságában játszottam, csak arról álmodoztam, hogy a világ legjobb játékosa leszek. Néha az álmok valóra válnak.”

Egy része már sikerült: a nemzetközi szövetség (IHF) háromszor (2011, 2015, 2018) is a világ legjobbjának választotta. Ez a bravúr rajta kívül csak a francia legendának, Nikola Karabaticnak sikerült.

Embóliától a túlterheltségig

De teste és lelke az utóbbi időben már jelzett, hogy ezt a terhelést nem biztos, hogy sokáig bírja.

2022 márciusában a Paris Saint-Germain kézilabdacsapata bejelentette, hogy a klasszis tüdőembóliát kapott. A klub közleménye szerint a dán kézisnek visszérgyulladása volt a jobb lábában, ezért Dániába utazott műtétre. A beavatkozás sikeres volt, a térdét kezelték és az eredeti tervek szerint 4-6 hetet hagyott volna ki. Csakhogy rögtön a műtét után tüdőembóliát kapott, a következő négy-hat hónapban véralvadásgátló gyógyszerekkel kellett kezelni, így hosszú kihagyásra kényszerült.

De nem is bánta, hiszen Aalborgban egyébként is csak később kezdhette volna meg a munkát: a dán törvények szerint ugyanis, aki tíz év után tér vissza az országba, alacsonyabb adókulccsal csatlakozhat a munkaerőpiachoz. Ezzel az adózási lehetőséggel élve csak augusztus 21-én (tíz év és egy nap külföldi munkavállalás után) vehette fel a munkát.

2023 januárjában világbajnoki címmel tért vissza a válogatottba, ám olyan nyomás volt rajta, amit nem tudott elviselni.

A vb-döntőről hazatérve a családjával, orvosokkal és a klubbal egyeztetve határozatlan időre visszavonult és betegszabadságra ment.

Júliusban tért vissza az edzésekhez, augusztus végén pedig első meccsén nyolc góllal járult hozzá csapata győzelméhez a TTH Holstebro elleni kupamérkőzésen.

40-45 éves koráig is játszhatna

Januárban, sorozatban a huszadik világversenyén szerepelt, megszerezve 11. érmét, egy ezüstöt a németországi Európa-bajnokságon. Hogy lesz-e 21. torna és 12. érem? Az majd később derül ki, de a papírforma szerint helye lenne az olimpiai keretben. Egyelőre azonban a nyári visszavonulás híre járta be a világsajtót.

„Szomorú ez a nap” – jelentette ki az Aalborg Handball igazgatója, Jan Larsen, amikor Mikkel Hansen a szerdai sajtótájékoztatón bejelentette a visszavonulását. Larsen a könnyeivel küszködve köszönte meg játékosának a klubra gyakorolt hatását, de maga a főszereplő is az érzelmeitől gyötörve árulta el, sokat szenvedett, mire meghozta a végső döntést.

„Tizenkilenc-húsz év telt el az életemből úgy, hogy minden a kézilabdáról szólt. Így természetesen nem volt könnyű döntés, időbe telt, mire rászántam magam. De teljesen biztos vagyok abban, hogy ez a helyes lépés. Megígértem magamnak, hogy addig kézilabdázom, amíg jól megy a játék. Inkább egy kicsit korán fejezzem be, semmint túl későn” – mondta.

Hozzátette, többek között a gyerekei és más projektjei miatt döntött úgy, hogy abbahagyja pályafutását.

Amikor nincs gyereked, minden a kézilabdáról szól. Aztán egy idő után rájössz, hogy másban is szeretnél bizonyítani. Pedig szerintem 40-45 éves koromig tudnék játszani.

Elárulta, bár hivatalosan csak szerdán történt a bejelentés, már rég meghozta a döntést.

„Már jó ideje eldöntöttem, és ugyan azóta is nagyon jól érzem magam, azért ahogy közeledik a nyár, egyre inkább meghatódom. A családom sok mindenről lemondott az elmúlt években, ezért úgy éreztem helyesnek, ha a hozzám közel állók véleményét is kikérem. De senki sem mondta, hogy most már elég, és ne játsszam többet. Ez 100 százalékban az én döntésem volt. Szerdán tényleg ráébredtem, hogy a kézilabda mekkora része az életemnek. Aztán egy kicsit érzelmessé váltam, de egyfajta felszabadulást is érzek.”

Sokat jelentene az olimpia

A 266-szoros válogatott átlövőre azonban még harcos hetek, hónapok várnak, hiszen az Aalborggal a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában érdekelt, és még mindig ott az esély, hogy szerepelhet az olimpián.

„Először is el kell rendezni az aalborgi karrierem végét, aztán ha elég jó vagyok, akkor remélhetőleg mehetek Párizsba is” – jelentette ki.

Márpedig egy olimpia ott, ahol hosszú éveket töltött, varázslatos karrierje méltó lezárása lehetne.

Egy olimpia a második otthonomban, nagyon sokat jelentene. Büszke vagyok arra, amit elértem, minden klubomra és a válogatottra, hiszen mindegyikkel versenyképes lehettem.

Az egykori ellenfelek közül az északmacedónok szövetségi kapitánya, a 41 évesen visszavonult Kiril Lazarov azt mondta, Hansen játéka még most is magas szintű volt, így meglepődött, hogy a visszavonulás mellett döntött.

Egykori párizsi csapattársa, a norvég Sander Sagosen szerint élvezet volt tanulni tőle. „Biztos vagyok benne, hogy bármit csinál majd, sikeres lesz.

Az Instagramon két francia klasszis is reagált: az egykori párizsi klubtárs, Nikola Karabatic azt írta:

Hiányozni fogsz nekünk.

Míg a veszprémi Nedim Remili egy képhez annyit fűzött hozzá: „Mikkel Hansen, legenda!”

Mikkel Hansen

Születési idő, hely: 1987. október 22., Helsingör.
Klubok: Helsingör IF (1997–2000), Virum-Sorgenfri HK (2000–2005), GOG (2005–2008), FC Barcelona (2008–2010), AG Köbenhavn (2010–2012), Paris Saint-Germain (2012–2022), Aalborg (2022-).
Legnagyobb sikerei: olimpiai bajnok (2016), olimpiai ezüst (2021), világbajnok (2019, 2021, 2023), vb-ezüst (2011, 2013), Európa-bajnok (2012), Eb-ezüst (2014, 2024), Eb-bronz (2022). Háromszor a világ legjobb játékosa (2011, 2015, 2018).
Válogatottság/gól: 266/1350.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik