Sport

Az MTVA-hoz kerülhet a Nemzeti Sport

24.hu
24.hu

A 24.hu információi szerint a Nemzeti Sportot és egyéb, a laphoz köthető termékeket kiadó N.S. Média és Vagyonkezelő Kft. gazdát cserél. Úgy tudjuk, a magyar állam képviseletében eddig tulajdonosi joggyakorlóként eljáró Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. (NSÜ) helyett a jövőben a szintén állami Médiaszolgáltatás-támogató és Szolgáltató Alap, közismertebb nevén az MTVA diszponálhat majd a sportlap fölött.

A 24.hu azzal a kérdéssel kereste meg az NSÜ-t felügyelő Honvédelmi Minisztériumot, az MTVA-t és a Nemzeti Sport főszerkesztőjét, Szöllősi Györgyöt, hogy

  • igaz-e az információnk,
  • és ha igen, a két állami cég között van-e, lesz-e az adásvétel nyomán pénzforgalom, s ha igen, mekkora.

Megkeresésünk nyomán a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya a Nemzeti Sporthoz és az MTVA Sajtóosztályához irányított. Az MTVA és Szöllősi György szó szerint ugyanazt a választ adta:

Keressük a lehetőségét, hogy miként működhetnek együtt a leghatékonyabban a nemzeti sportmédia különféle felületei.

Az NSÜ elnök-vezérigazgatóját telefonon értük el. Bíró Péter úgy fogalmazott: „Ha jól tudom, a Nemzeti Sport főszerkesztője már nyilatkozott a témában, s ugyanaz az álláspontom, mint neki. Minden további kérdéssel kérem forduljon az N. S. Médiához vagy az MTVA-hoz”.

A Nemzeti Sportról 2022 őszén derült ki, hogy állami tulajdonba kerül. A magyar állam a lap kiadói jogait a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonában lévő Mediaworkstől vette meg. Néhány nappal később a 444.hu arról írt, hogy 3 milliárd forint közpénzt fizettek a kiadói jogokat birtokló N.S. Média és Vagyonkezelő Kft.-ért.

Az állam nem csupán ennyit áldozott az újságra, hiszen 2023 nyarán kiderült, hogy a kormány a költségvetésben forrást különített el arra, hogy 2024-ben 10 ezer nyomtatott példányra előfizessen. Az indoklásból akkor kiderült, az N.S. Média működésének biztosítására 2024-re 1 milliárd 338 millió 300 ezer forintot szántak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik