Sport

Bocsánatot kért a világbajnok, amiért túl sokat ijesztgette az édesanyját

Ben Stansall / AFP
Armand Duplantis élete legnehezebb versenyén van túl
Ben Stansall / AFP
Armand Duplantis élete legnehezebb versenyén van túl
Talán még sohasem kellett ennyire megszenvednie az aranyéremért Armand Duplantisnak, a svéd rúdugró ugyanis nagyon gyenge napot fogott ki a glasgow-i fedett pályás világbajnokságon, közel állt a kieséshez is, végül csak sikerült hat méter feletti ugrással győznie.

Világversenyen legutóbb a 2019-es dohai vébén fordult elő, hogy Duplantis nem az első helyen végzett, akkor több rontott ugrása miatt maradt le az aranyéremről, amelyet az amerikai Sam Kendricks szerzett meg.

A svéd azóta nyert olimpiát, két világbajnokságot, egy Európa-bajnokságot, illetve egy-egy fedett pályás vébét és Eb-t.

A vasárnapi, glasgow-i versenyről azonban ő maga is azt mondta, ez volt a legnehezebb, amelyen valaha is versenyzett.

A nagy rivális Kendricks fantasztikus formában kezdett, az első öt ugrása során egyszer sem rontott, így jutott el 590 centiig. Ugyanakkor Duplantis a bemelegítő 565 centis magasság után kétszer is leverte az 585-öt, és közel állt a kieséshez.

„Sohasem voltam negatív beállítottságú, akkor sem, ha hibáztam. Én az utolsó próbálkozásra is úgy tekintek mindig, mint egy valódi esélyre. Igyekeztem nem túlgondolni, inkább próbáltam tanulni az első kettőnél elkövetett hibából, és összerakni a mozgásom.

Sokkal inkább bánt, hogy túl sokat ijesztgettem édesanyámat. Azt hiszem, nagyon ideges lehetett, amikor nézett. Bocsánatot is kell kérnem emiatt, de végül is ő volt az én inspirációm. Köszi, anya!

nyilatkozta.

Miután harmadikra átugrotta az 585-öt, Kendricks került nyomás alá, főleg, miután kétszer rontott 595-ön, Duplantis pedig másodszorra átugrotta. Az amerikai a harmadik kísérletét 6 méterre tetette, de leverte, míg svéd riválisa harmadikra átvitte a 605 centit is.

Megkísérelte a 6,24 méteres világcsúcsot is, ezúttal viszont nem sikerült rekordot döntenie – a formáját tekintve ez lett volna az igazi bombameglepetés.

Kapcsolódó
„Budapesten megtanultam a leckét, még egyszer nem lesz olyan őrült bukásom”
Femke Bol újabb aranyat nyert a fedett pályás atlétikai vb zárónapján

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik