Sport

Németh Balázs a fenékpaskoló vb-kabaláról: Nem illik ilyennel viccelni, de volt pozitív hozadéka

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI
Az atlétikai világbajnokság szervezéséért felelős Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója szerint 70 milliárd forint alatt maradt a rendezési költség, és bízik benne, hogy az atlétikai stadion környéke mindenki számára elérhető szabadidősportpark lesz.

Egyértelműen sikerként tekint a budapesti atlétikai világbajnokságra Németh Balázs, azt pedig nem ő, hanem a nemzetközi szövetség elnöke, Sebastian Coe kijelentése, hogy ez volt minden idők legjobb vébéje, aki kézzel írott levélben köszönte meg a szervezők munkáját. A többi közt erről is beszélt Németh az Indexnek adott interjúban.

  • Elmondta, hogy összesen 404 088 jegyet adtak el, amire álmaikban sem gondoltak volna.
  • Sebastian Coe szavaira visszautalva Best Ever néven szabadidős tanácsadó központot hoznak létre, a vb-szervezők közül 20-25-en maradnak együtt, a cél, hogy a magyarok többet sportoljanak, mert lesújtóak az adatok.
  • A kormány korábban úgy döntött, hogy 70 milliárdnál nem költhet többet a szervezőbizottság a vb lezárultáig, erre Németh azt mondta, biztosan ez alatt maradnak. „Úgy látjuk, hogy a tervezettnél több néző és magasabb bevétel miatt lesz csaknem 4 milliárd forint, amit vissza fogunk fizetni a Honvédelmi Minisztériumnak, mert nem használtuk fel a teljes állami támogatást.”
  • „Bízom benne, hogy egy szabadidősportpark lesz, ami mindenki számára hozzáférhető, és az ideérkezők egészségét és jóllétét szolgálja” – mondta a 246 milliárdból felépült atlétikai központról, és szerinte, ha nincs az atlétikai vb, akkor a stadion környéke most is egy elzárt, szennyezett ipari terület lenne, ahonnan mérgező anyag csordogál a Dunába.
  • Németh Balázs szerint Magyarország most még nem, de idővel képes lenne a valaha volt legjobb olimpia megrendezésére, de bőven 50 plusz 1 százalékos támogatottság kell ehhez, ami például 2017-ben nem volt meg, amikor az olimpiarendezés lehetősége napirenden volt.
  • Szóba került a világbajnokság kabalaállata, Youhuu, aki a többi közt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy megpaskolta Rubint Réka fenekét. Németh szerint ezzel természetesen nem lehet viccelni, de azért volt ennek pozitív hozadéka is. „A kabalának részben az volt a szerepe, hogy áttörjük a médiában a kettéosztottságot. Még azok az internetes portálok és televíziós csatornák is beszámoltak róla, amelyek egyébként nem foglalkoztak volna az atlétikai világbajnoksággal. Youhuu akcióival párhuzamosan megugrott a jegyeladások száma is, szóval az ő tevékenysége is hozzájárult a sikerhez.”
  • „Az életem nagyobb részét a fővárosban töltöm, amikor kátyúba hajtok vagy szemetet látok az utcán, arra gondolok, hogy lehetne ezt jobban is csinálni” – mondta, és hogy eljátszott már a gondolattal, de nem tervez elindulni a főpolgármester-választáson.
Kapcsolódó
A 24.hu fotósának képe lett az aranyérmes magasugró kedvence a budapesti vébéről
Mohos Márton egy igazán érzelmes pillanatot örökített meg, ami Gianmarco Tamberinek nagyon sokat jelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik