Sport

Wladár Sándor a Pass-ügyről: A szövetséget eddig engedi nyújtózkodni a jogszabályi környezet

Illyés Tibor / MTI
Hosszú Katinka és Wladár Sándor
Illyés Tibor / MTI
Hosszú Katinka és Wladár Sándor
2018 márciusa óta létezik gyermekvédelmi program az úszószövetségben, azóta számos jelzés érkezett, amelyeket egytől egyig kivizsgáltak, mondta Wladár Sándor. A Magyar Úszó Szövetség elnökét azt követően kérdezte meg a 24.hu, hogy Hosszú Katinka egykori edzőjét, Pass Ferencet menesztették a bajai klubtól.

A mindenkori sportért felelős államtitkár és a mindenkori MÚSZ elnökének lenne a feladata, hogy eltávolítsanak bárkit az uszodából, akinek valaha bármi köze volt pedofíliához és gyermekabúzióhoz

írta Hosszú Katinka a 24 órán keresztül elérhető Instagram-posztjában arra reagálva, hogy Pass Ferencet, ifjúkora egyik edzőjét harminchárom év után menesztették korábbi klubjától. (A sportal.hu vette észre, hogy a Magyar Úszó Szövetség elnökségébe is beválaszott szakembert azért küldte el a Bajai Spartacus, mert olyan üzeneteket váltott egy 15 éves lánnyal, amely a klubja szerint nem fért bele.)

A 24.hu arról kérdezte Wladár Sándort, a Magyar Úszó Szövetség elnökét, mennyiben ad igazat Hosszú Katinkának

„2017 szeptembere óta vagyok a sportág elnöke. Az általam vezetett szövetség első intézkedéseinek egyikeként indította el 2018 márciusban a gyermekvédelmi programot. A magyar sportban elsőként az úszóknak lett gyermekvédelmi szabályzata, és Danks Emese személyében alkalmazott gyermekvédelmi szakembere. A program keretében lassan hat éve valamennyi magyar uszodában elérhető a gyermekvédelmi irányelveinket összefoglaló kódex, amely arról is tájékoztat, a hét valamennyi napján, 0-24 órában bárki tud telefonálni, emailben jelezni, de akár anonim módon is tájékoztatni tudja a szövetséget, ha gyermekbántalmazásra, abúzusra utaló jelet lát, ilyen eset jut tudomására.

Az elmúlt években számos jelzés érkezett a szövetségbe, amelyeket egytől egyig kivizsgáltunk Danks Emese vezetésével, és valamennyi esetben határozat született, akadt olyan, akit nem kívánatos személynek minősítettünk. A szövetséget eddig engedi nyújtózkodni a jogszabályi környezet, illetve indokolnak vélt esetben és végső soron ismeretlen tettes ellen tehet feljelentést

– reagálta Wladár Sándor honlapunk megkeresésére.

Frissítünk!

Az úszószövetség közleményben jelezte, hogy Pass Ferenc, a Bajai Úszó Klub korábbi edzője, a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagja az egyesületénél történt, fiatalkorú versenyzőt érintő eset kapcsán vizsgálatot kér önmaga ellen, és annak lezárultáig felfüggesztette a MÚSZ-ban viselt tisztségeivel összefüggő feladatok ellátását. Wladár Sándor elnök ugyanarra a dr. Papp Gábor ügyvéd által vezetett testületre kívánja bízni az ügy kivizsgálását, amely a korábbi esetekben is eljárt. Hozzátette: a bizottság a lehető leghamarabb megkezdi az eset kivizsgálását, és mint az elmúlt években, ezúttal is a nyilvánosság előtt számol majd be annak eredményéről.

Kapcsolódó
Hosszú Katinka a korábbi edzőjének ügyéről: Megdöbbentő, hogy a mai napig ilyesmi szóba kerül, ráadásul egy elnökségi tagról
A háromszoros olimpiai bajnok szerint a mindenkori sportért felelős államtitkár és az úszószövetség elnökének lenne a feladata, hogy eltávolítsanak minden olyan személyt az uszodából, aki a gyerekekre veszélyes lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik