Sport

Világméretű bűnügybe keveredhetett az állítólag magyar útlevéllel is rendelkező úszóvezér

Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
2022 nyarán Orbán Viktor kormányfő is fogadta Huszain al-Muszallamot, a FINA elnökét
Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
2022 nyarán Orbán Viktor kormányfő is fogadta Huszain al-Muszallamot, a FINA elnökét

2017-ben már korrupciós botrányba keveredett Huszain al-Muszallam, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) akkori alelnöke, akivel kapcsolatban az a vád merült fel, hogy jogtalanul igényt tartott az általa vezetett Ázsiai Olimpiai Tanács szponzori bevételeinek tíz százalékára, mellesleg a neve felbukkant a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) vesztegetési botrányában is.

Az ügyekből végül nem lett semmi komoly, a kuvaiti sportvezető egyre magasabbra jutott:

2019. június 30-án a Kuvaiti Olimpiai Bizottság főtitkárává, két évvel később a vizes sportágakat tömörítő világszövetség, a World Aquatics elnökévé választották.

Az Index vette észre, hogy az olimpiai hírekre szakosodott Insidethegames.biz portál szerint Huszain al-Muszallam több millió dolláros szerződést ítélhetett oda a felesége és gyermekei tulajdonában lévő cégnek. A kuvaiti sporthatóság vizsgálódni kezdett, az ügyet az ügyészség elé utalta, így elképzelhető, hogy a World Aquaticsnak hamarosan új elnök után kell néznie.

Hacsak az Al-Muszallam által alapított Aquatics Integrity Unit (amelynek célja, hogy fenntartsa és megvédje a vizes sportok iránti közbizalmat azáltal, hogy a korrupció és mindennemű etikai vétség ellen fellép), vagy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az Ázsia Olimpiai Tanács Etikai Bizottsága (amelyet szintén Al-Muszallam irányít) meg nem menti.

Az Insidethegames.biz globális bűnügyről írt, a portál szerint a sportvezető a 2021 decemberében megrendezett harmadik Öböl-játékok állami finanszírozásának egy részét, körülbelül 10,4 millió eurót a Dynamic General Trading & Contractingnek ítélte oda, amely a felesége, fiai és lányai tulajdonában van.

Al-Muszallam a múlt héten tagadta, hogy bármiféle jogsértést követett volna el, és benyújtott egy, a Kuvaiti Olimpiai Bizottság általa irányított etikai bizottságától származó levelet, amely állítólag tisztázhatja őt. Ugyanakkor a levél hitelessége nem tisztázott.

Az állami sporthatóság úgy véli, a tények elég világosak ahhoz, hogy büntetőeljárást indítsanak.

Ami érdekesség, hogy a sportvezető állítólag magyar állampolgársággal is bír (a portál „új, fogadott országként” írt Magyarországról, és állítja, hogy olimpiai körökben régóta pletykálják, hogy már szerzett magyar útlevelet és legalább egy itteni ingatlant is), nem véletlen, hogy 2027-re Budapestre akarja költöztetni a World Aquaticst.

Kapcsolódó
Korrupciós botrányba keveredett a FINA alelnöke
Huszain al-Muszallam arról beszél egy hangfelvételen, hogy az általa vezetett Ázsiai Olimpiai Tanács szponzori bevételeinek tíz százalékát juttassák neki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik