Nagyvilág

Korrupciós botrányba keveredett a FINA alelnöke

Huszain al-Muszallam arról beszél egy hangfelvételen, hogy az általa vezetett Ázsiai Olimpiai Tanács szponzori bevételeinek tíz százalékát juttassák neki.

Korrupciós botrányba keveredett a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) alelnöke, a kuvaiti Huszain al-Muszallam, akit épp a budapesti vizes világbajnokság közepette, ezen a héten választhatnak újra ellenjelölt nélkül. Al-Muszallam vezeti az Ázsiai Olimpiai Tanácsot, és tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szolidaritási programját felügyelő testületnek is, amely több százmillió dollárnyi sportfejlesztési célú forrás elosztásáért felel.

A The Times című brit napilap megszerzett egy hangfelvételt, amelyen al-Muszallam az Ázsiai Olimpiai Tanács képviseletében arról egyezkedik egy kínai marketingügynökség képviselőjével, hogy a szponzori bevételek tíz százalékát juttassák neki és társainak „jutalékként”. A nemzetközi sportszövetségeknél „szokatlan gyakorlat”, hogy ilyen jutalékot fizessenek azon szervezet alkalmazottjának, amely a szponzorációban részesül – jegyzi meg a Times.

Az Ázsiai Olimpiai Tanács közölte: tudnak a felvételről, de szerintük a szervezet egy tisztségviselője sem kért, illetve kapott jutalékot. A Nemzetközi Olimpiai Tanács pedig etikai vizsgálatra küldte az ügyet.

Al-Muszallammal szemben eljárás folyik egy futballvezető feltételezett megvesztegetése kapcsán, az ügyben zajló FBI-nyomozás során került elő a felvétel. Ezen elhangzik, hogy a marketingügynökség 40-50 millió dolláros szponzori megállapodást hozhat tető alá az Ázsiai Olimpiai Tanács számára, amiből 82 százalékot a tanács kap, 8 százalékot az ügynökség, „10 százalék pedig nekünk jár” – mondta al-Musszalam.

A FINA közölte, hogy körültekintően járnak el az ügy kapcsán, de a szövetség szabályait senki nem sértette meg. Az Ázsiai Olimpiai Bizottság pedig nyilatkozatában azt írta, szerintük politikai hadjárat zajlik az úszószövetség tisztújítása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik