Sport

Kap még egy esélyt a hokiválogatott, hogy kijusson az olimpiára

Hegedüs Róbert / MTI
Hegedüs Róbert / MTI

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) biztonsági okokból nem engedi indulni a fehérorosz férfi válogatottat a 2026-os milánói téli olimpia selejtezőjén, így – az MTI értesülése szerint –

a magyar csapat várhatóan továbbjutott az előselejtezőből,

és augusztus 29.-szeptember 1. között Pozsonyban vívhatja ki az ötkarikás szereplést a házigazda szlovák, valamint a kazah és az osztrák együttes ellen.

Az IIHF hétfő este közölte, hogy az ukrajnai háború miatt az orosz és fehérorosz válogatottak, valamint klubok a 2024/25-ös idényben sem indulhatnak a nemzetközi versenyeken, így a fehérorosz nemzeti csapat a 2024 nyár végi olimpiai kvalifikációban nem vehet részt.

Az MTI értesülése szerint a magyar válogatott – miután múlt héten a budapesti csoportban a japánok mögött végzett, és megelőzte a litvánokat, valamint a spanyolokat – mint a legjobb előselejtezős második, mégis folytathatja a fehéroroszok helyén a selejtezőt, így viszont nem a dániai, hanem a szlovákiai négyesbe kerül.

A szlovák-kazah-osztrák-magyar csoportból az első helyezett jut ki a milánói olimpiára. A magyarok legutóbb 1964-ben szerepelhettek ötkarikás játékokon.

A fehéroroszok kizárása után módosított selejtezős csoportok

D csoport (Pozsony): Szlovákia, Kazahsztán, Ausztria, MAGYARORSZÁG

E csoport (Riga): Lettország, Franciaország, Szlovénia, Ukrajna

F csoport (Aalborg): Dánia, Norvégia, Nagy-Britannia, Japán

 

A csoportok első helyezettjei jutnak ki a 2026-os milánói olimpiára. Amennyiben az orosz válogatott nem szerepelhet az olimpián, akkor várhatóan a selejtezőből további egy csapat kap kvótát.

Kapcsolódó
„134 libabőrös pillanat, ahogy felhúzom a mezt” – elköszönt a válogatottól a Fradi hokisa
Nagy Gergő 16 év és 134 válogatott fellépés után visszavonul a válogatottól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik