Élő Sport

Sima vereséget szenvedett, Eb-4. lett a fiatal magyar pólóválogatott

Illyés Tibor / MTI
Vismeg Zsombor és az olasz Lorenzo Bruni harca
Illyés Tibor / MTI
Vismeg Zsombor és az olasz Lorenzo Bruni harca
Nem tudta megismételni nyolc nappal korábbi teljesítményét a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely a csoportkörben öt góllal legyőzte az olaszokat, ezúttal viszont öt góllal alulmaradt az Európa-bajnokság bronzmérkőzésén.

Az olaszok érezhetően komolyabban vették ezt az összecsapást, mint a múlt hétfői csoportmérkőzést, ugyanis a ráúszás után elhozták a labdát és az első támadásukból felavatták Gyapjas kapuját, ráadásul rögtön ezt követően első emberelőnyüket is kihasználták, azaz hamar két góllal vezettek. Eközben a magyarok elöl hiába kaptak három fórt, egyikből sem tudtak betalálni, mígnem a negyedikből Vigvári Vince szépített.

Erre azonban az első meccsen pihentetett Di Somma válaszolt, majd egy újabb emberelőnyös olasz góllal először nőtt háromtalálatnyira a magyar hátrány (1-4).

A második negyed épp úgy kezdődött, ahogy az első: Echenique a jobb oldalról pattintott a rövid sarokba, majd azonnal következett a rivális újabb gólja, így alig kilenc perc után 6-1-et mutatott az eredményjelző. Ekkor ismét Vigvári Vince villant, majd Gyapjast váltó Bányainak is volt egy bravúros védése emberhátrányban, aztán Tátrai pókhálózta ki a bal felső sarkot távolról.

Az újabb magyar fórnál Varga Zsolt időt kért, mert felcsillant a remény, hogy szorossá váljon az összecsapás. Ennek ellenére Del Lungo védte Vigvári Vince próbálkozását, így a tarthatatlannak bizonyuló, argentin születésű Echenique és a nagyszünet előtt Velotti találata visszaállította az ötgólos különbséget (3-8).

Térfélcserét követően ezúttal sikerült kivédekezni az első olasz támadást, de a játékrész első gólja így is az olaszoké lett Cannella pattintott bombájával, amely a keresztlécről vágódott a magyar kapuba. Burián ugyan feliratkozott a góllövők közé, azonban ezt leszámítva elsősorban Bányai védéseinek köszönhetően nem nőtt tovább a különbség, mígnem Fondelli ötméteresével ezt a nyolc percet is megnyerték az olaszok (4-10).

A negyedik, utolsó felvonás is két olasz góllal indult. A betegséghullám miatt az egész meccsen erőtlennek tűnő magyarok ekkorra már elvesztették a hitüket és lelkesedésüket, többnyire csak Vigvári Vince és Tátrai mert próbálkozni, de ők is rossz hatásfokkal lőttek – előbbi azonban harmadszor is betalált –, így esély sem volt az eredmény kozmetikázására. A meccs utolsó két gólját Tátrai és Nagy Ádám lőtte, így végül 12-7-re maradt alul a tapasztalatlan és tartalékos magyar válogatott.

Vízilabda, Eb, férfiak, a 3. helyért

Magyarország – Olaszország 7-12 (1-4, 2-4, 1-2, 3-2)
Zágráb
v.: Alexandrescu (román), Putnikovic (szerb)
gól: Echenique 3, Fondelli 3, Cannella 2, Di Somma 1, Renzuto Iodice 1, Presciutti 1, Velotto 1, illetve Vigvári Vince 3, Tátrai 2, Burián 1, Nagy Á. 1.

 

döntő:
Spanyolország – Horvátország 11-10 (3-5, 3-2, 2-3, 3-0)

 

az 5. helyért:
Görögország – Montenegró 15-10 (6-2, 2-3, 1-2, 6-3)

 

a 7. helyért:
Szerbia – Románia 18-7 (5-1, 3-2, 4-1, 6-3)

Kapcsolódó
Kikapott a horvátoktól, az Eb-bronzért játszhat a pólóválogatott
Három negyedig tartotta a lépést a megfiatalított magyar csapat, amely végül három góllal kapott ki. Kedden bronzmeccs az olaszok ellen.

1-3

Di Somma ismét a dudaszó határán, de ezt már megadták (1-3).

1-2

Na, a harmadik emberfór végre gólt hozott, Vigvári Vince beverte (1-2).

Kimaradt előnyök

Hárairól újabb olaszt szórtak ki, de lövésig sem jutottunk el, mert másodpercekkel később Hárai ellen ítéltek a bírók.

A másik oldalon Tátrai kapott kiállítást, szerencsére ezt is sikerült kivédekezni.

Elvett olasz gól

Di Somma a dudaszó pillanatában engedte el a labdát, a bírók visszanézték és úgy ítélték meg, időn túl esett, azaz nem gól.

Kimaradt lehetőségek

Tátrai első lövése elkerülte a kaput, szerencsére a mi kapunknál Gyapjas is hárítani tudott.

Aztán kaptunk egy emberelőnyt, ám Burián lövése elég gyengére sikerült.

0-2

A második olasz emberelőnyből is gól született, Fondelli a szerzője.

0-1

Ez gyors volt, Echenique pillanatok alatt vezetést szerzett.

A szerbeké a hetedik hely

A negyeddöntőben a magyarok által kiejtett szerbek szerezték meg a hetedik helyet, mivel a papírformának megfelelően könnyedén, 18-7-re verték a románokat.

Sok a beteg a magyar válogatottban

A Vlv.hu azt írta, a magyar csapat hétfőn főleg regenerálódással és videózással készült az Eb-bronzmeccsre, de sajnos a betegségek beleszólhatnak az összeállításba.

A szakportál idézte Varga Zsolt szövetségi kapitányt, aki elmondta, többen is lázzal küszködnek, és ugyan mindenki játszani akar, az ő felelőssége, hogy ebben a helyzetben kit engedhet a vízbe és kit nem.

Az olaszoknak az érem a legfontosabb

„Megfelelő jelentőséget kell tulajdonítanunk a keddi mérkőzésnek, amely egy újabb kis lépést jelentene azon az úton, amelyet elkezdtünk. Minden alkalommal és minden meccsen nyerni akarunk, így most a bronzérem a legfontosabb. Kellő elszántsággal és derűvel kell szembenéznünk Magyarországgal, erre a célra összpontosítva” – nyilatkozta Alessandro Campagna, aki 479. alkalommal vezeti szövetségi kapitányként csapatát.

Varga: Más lesz az ellenfél játéka

Varga Zsolt szövetségi kapitány ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ez a bronzmeccs nem olyan lesz, mint a január 8-i összecsapás.

„Nem szabad a csoportkörben aratott ötgólos győzelemből kiindulni, mert akkor két klasszisát, Francesco Di Fulviót és Edoardo Di Sommát pihentette az olasz együttes. Ettől a két játékostól más lesz az olaszok játéka. Ennek ellenére az első találkozó sikere minket dicsért, hogy vagányan beleálltunk a meccsbe. Ezúttal is a lefordulásokat kell megakadályozni, ami most nehezebb lesz” – idézte az MTI a magyar szakembert.

Nyolc napja magyar siker volt

A két csapat az Európa-bajnokságon már találkozott egymással, nyolc nappal korábban, a B csoport utolsó körében a magyarok 10-5-ös győzelmet arattak. Kellett is a siker, nem csupán az Eb, de a lelki ráhangolódás miatt is: ezt megelőzően ugyanis 2019 áprilisában, az Európa Kupa elődöntőjében sikerült legyőzni a nagy riválist (12-11). Azóta – a két győzelem között – hat egymás elleni meccsen is nyeretlen maradt a magyar válogatott.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik