Élő Sport

Kikapott a horvátoktól, az Eb-bronzért játszhat a pólóválogatott

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A magyar férfi vízilabda-válogatott 11-8-ra kikapott a házigazda horvátoktól az Európa-bajnokság elődöntőjében, így a bronzért játszhat az egyszer már legyőzött az olaszokkal.

A második elődöntő kezdetére teljesen megtelt a Mladost uszoda, amelyben most először nem a magyar szurkolók voltak túlsúlyban tekintve, hogy a hazai csapat volt az ellenfél. Varga Zsolt szövetségi kapitány ezúttal Szeghalmi Zsombor mellett Molnár Eriket hagyta ki a 15 fős keretből, így utóbbi helyére visszakerült a betegsége után meggyógyult Hárai Balázs.

Gyapjas azonnal egy védéssel mutatkozott be a kapuban, de a horvátok az első emberelőnyüket kihasználták éppen úgy, ahogy a következő támadásnál a magyarok is a sajátjukat Fekete révén. Ezt követően a kapusok percei következtek, de egy remek bejátszás után Vukicevic már nem hibázott. A magyar csapat az első akció sikere után nemcsak egyenlő létszámban, de fórból és megúszásból sem tudott betalálni, mígnem Vigvári Vince egy pimasz ejtéssel bevette Bijac kapuját, írja az MTI.

A folytatásban a mezőny legfiatalabb játékosa, Varga Vince hozta el a labdát, de nem sikerült átvenni a vezetést, míg hátul a felső léc segítette ki Gyapjast. A második negyed második horvát emberelőnyét azonban már nem sikerült kivédekezni, így harmadszor is a hazaiak vezettek, sőt, Gyapjas hatalmas bravúrja kellett ahhoz, hogy ne húzzanak el kettővel. A horvát blokkok olyannyira remekül működtek ebben a periódusban, hogy a center Hárairól hiába kapta a fórokat a magyar együttes, a lövések többnyire még így sem jutottak el a kapuig, ha mégis, akkor Bijac védett.

A kihagyott lehetőségek megbosszulták magukat, amikor a nagyszünet előtt kétgólos előnyre tettek szert a horvátok.

A térfélcserét követően Vigvári Vendel is megnyerte a ráúszást, ráadásul ezúttal a játékrész első előnyéből Nagy Ádám be is talált. Az egyenlítés viszont nem jött össze, mert Vigvári Vendel ejtése a keresztlécen csattant. Mindkét oldalon kihagyott emberelőnyök következtek, de a kulcsfontosságú gólokat ezúttal is a horvátok szerezték két ötméteresből, viszont előbb Nagy Ádám pontos bombája jelentette a választ, majd Vigvári Vince lövése. Az utolsó szünet előtti percekben még egy gólváltás történt, így Fekete is feliratkozott a duplázók közé. Az utolsó másodpercekben sikerült kivédekezni egy kettős emberhátrányt, ezért a magyarok csak minimális hátrányban várták az utolsó felvonást.

A záró nyolc perc első horvát támadása végsőkig kijátszott emberelőnyös gólt hozott, ahogy a második is, azaz a házigazda 6:30 perccel a vége előtt először vezetett három találattal. A magyarok sokáig nem tudták kihasználni a fórjaikat, mígnem Varga Zsolt szakvezető időkérése után Nagy Ádám már nem hibázott. Ennek ellenére bő három perccel a vége előtt Butic megúszásból lőtt gólja az érdemi kérdések lezárását jelentette. A végén még Vrlic és Vigvári Vince is betalált, azaz a háromgólos különbség nem csökkent a végső dudaszóig.

Sikerével a házigazda sorozatban hatodszor játszhat finálét Eb-n. Az együttes hazai medencében korábban mindkét alkalommal aranyérmet szerzett.

A legutóbbi Eb-n második magyarok a keddi zárónapon 16.30-tól a csoportkörben legyőzött olaszokkal találkoznak a bronzmérkőzésen. A horvát-spanyol finálé pedig nemcsak az Európa-bajnoki címről, hanem az olimpiai kvótáról is dönt majd. A magyar csapat ezt már korábban megszerezte azzal, hogy megnyerte a világbajnokságot.

Férfi vízilabda Európa-bajnokság, elődöntő:

Magyarország – Horvátország 8-11 (2-2, 0-2, 4-3, 2-4)
Zágráb, Mladost uszoda
v.: Alexandrescu (román), Putnikovic (szerb)
gól: Nagy Á., Vigvári Vi. 3-3, Fekete 2, illetve Marinic Kragic 3, Fatovic 2, Harkov, Vukicevic, Buric, Loncar, Butic, Vrlic 1-1

Három negyedig meccsben volt a pólóválogatott az Eb-elődöntőben

Horvátország végig vezetve 11-8-ra győzött Magyarország ellen a férfi vízilabda Európa-bajnokság elődöntőjében. Az utolsó negyed előtt csak egy gól volt a magyar csapat hátránya, ám az utolsó nyolc percben magabiztosabbak voltak a hazai medencében pólózó horvátok. A magyar csapat kedden a bronzért játszhat a csoportban öt góllal legyőzött olaszok ellen. A döntőt a horvátok a spanyolok ellen vívják.

Vége!

Nagy Ádám lövése zárta a meccset, 11-8-ra nyertek a horvátok. Mi az olaszokkal játszunk a bronzért kedden.

8-11

Vigvári Vince szép góljával szépítettünk.

7-11

Hárait szórták ki a bírók, Vrlic révén ezt is kihasználták a horvátok. Marad a bronzmeccs nekünk.

7-10

Fekete a kapufát találta el, Nagy Ádám lövését pedig blokkolták. És közben fogy az idő.

7-10

Harkov megint éles szögből lőtt, ezt simán védte a becserélt Bányai kapus. Odaát Bijac tolta ki Fekete kísérletét. Elvették tőlünk a labdát, három a kettő ellen mentek a horvátok, Butic fejezte be.

7-9

Belőttük. Nagy Ádám vágta a léc alá!

6-9

Előnyt kaptunk, Varga Zsolt időt kért. Ezt be kell most lőni!

6-9

Vigvári Vince lövése elhalt Loncar kezében, maradt a háromgólos horvát vezetést.

6-9

Tátrai messziről dobta rá, Bijac sajnos résen volt. Páros kiállítás után Fatovicot azt sem zavarta, hogy a nyakában lógnak, nagyon beverte sajnos.

6-8

A horvátok hozták el a labdát, így 2-2-re végeztünk velük a ráúszásokban. Horvát előny, Loncar húzta be villámgyors adogatás után. Vismeg pedig kipontozódott nálunk.

6-7

Újabb kettős előnyt védekeztünk ki, Burián ért oda szenzációsan, és blokkolni tudott. A harmadik negyed után egy oda.

6-7

Mi van itt?! Fekete hibátlan lövése a hosszúban pihen meg, ez az!

5-7

Kinyílt a gólzsák, sajnos megint jött a gyors horvát gól, Buric levált Tátrairól, és a felső léc is vele volt.

5-6

Vigvári Vince! Mekkora kapásgól a rövidbe. Újra csak egy a különbség!

4-6

Megint kettővel vezetnek a horvátok, a centerük harcolt ki ötméterest, Marinic Kragic ezt is bezúzta.

4-5

Nagy Ádám szenzációsan lőtte ki a bal felsőt. Akciógól, méghozzá a szédületes fajtából!

3-5

Ötméterest kaptak a horvátok, a kapitányuk pedig sárgát, mert túl hevesen reklamált, hogy állítsák ki Vigvárit. Marinic Kragic bepattintotta az ötöst.

3-4

Kettős hátrányban voltunk, de remek védekezéssel megúsztuk kapott gól nélkül! Mi is kaptunk egy előnyt, de túl kockázatos passzt választottunk, a horvátok leszedték a labdát.

3-4

Bijac szedte ki Tátrai első lövését, majd Vigvári Vendel nagyon távoli ejtését a léc hárította.

3-4

Gyapjast nem tudták meglepni a szélről, majd Vigvári Vince úszta le Harkovot, két társ közül is választhatott, de elrontotta a passzt sajnos.

3-4

Vigvári Vendel elhozta a labdát, miénk lehet az első támadás a második félidőben. Jött a fór, Nagy Ádám pedig egy mesés lövéssel megtörte a gólcsendet.

2-4 a félidőben

A negyed utolsó támadásánál jól védekeztünk, Vigvári Vince kapott még egy indítást, de lőni már nem volt ideje. Ez azt jelenti, hogy a második negyedben nem szereztünk gólt.

2-4

Fatovic a szélről lőtt, Gyapjas beleért, de a kezéről sajnos bepördült a labda. Videózták, de bent volt egyértelműen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik