Sport

Drámai csatában, ötméteresekkel Eb-elődöntős a magyar pólóválogatott

Illyés Tibor / MTI
Molnár Erik és Nemanja Ubovic nagy harcot vívott
Illyés Tibor / MTI
Molnár Erik és Nemanja Ubovic nagy harcot vívott
A rendes játékidő 10-10-es döntetlenje után ötméteresekkel győzött a magyar férfi vízilabda-válogatott az Európa-bajnokság negyeddöntőjében, és bejutott a legjobb négy közé.

A mérkőzés Tátrai bombagóljával kezdődött, így a magyarok 46 másodperc alatt vezetést szereztek (1-0), a másik oldalon Rasovic hasonló lökettel válaszolt (1-1).

Ezt követően kétszer is az ellenfél szerzett vezetést, de Tátrai második találata mellett Fekete is bebikázott egyet távolról, Bányai pedig bemutatott pár nagy bravúrt, így az első negyed 3-3-as döntetlennel zárult.

Zűrzavarral kezdődött a második negyed, előbb Mandic értékesített egy ötméterest, majd a másik oldalon Vigvári Vince kettős, Tátrai szimpla emberelőnyből sem tudott betalálni. A harmadik fórnál aztán Fekete újabb bombagóljával sikerült egyenlíteni (4-4).

Sőt, Fekete szenzációs labdaszerzését követően Vigvári Vendel ziccerbe kerülve nem hibázott (5-4), a saját kapuban pedig Bányai ismét parádésan védett. Két góllal azonban nem sikerült meglépni, mert egy hosszú indítást lefüleltek a szerbek, visszakontrázva Ubovic került ziccerbe – így lett 6-4 helyett 5-5.

A nagyszünet után egy újabb kihagyott előnyt követően Vigvári Vince tökéletes lövést eresztett meg a szerb kapus feje fölé (6-5), Nikola Jaksic egy közeli húzással egyenlített (6-6). Tátrai pazar ejtésének nem örülhettünk, mert a játékvezető szabálytalanságot látott, aztán a BVSC csillaga ejtett egy kapufát, kihagyott még egy helyzetet, szerencsére a tűzijátéka során összejött egy ötméteres is, amelyet Vigvári Vince belőtt (7-6).

Egy újabb szerb emberelőnyt – időkérés és megbeszélés után – Viktor Rasovic használt ki (7-7), aki másfél perc alatt másodszor is betalált jobbról, jobb kézzel (8-7). Szerencsére Tátrai lövő kedve nem szállt el, bevert egy újabb emberelőnyt (8-8). Sőt, az utolsó másodpercekben Vigvári Vince révén visszajött az előny (9-8).

Az utolsó negyedet a szerb cserekapus, Filipovic védése és Strahinja Rasovic megúszása vezette be (9-9), aztán hosszú ideig nem esett gól.

A szerbek két perccel a rendes játékidő lejárta előtt kértek időt, és egy nagyon szépen kijátszott akció végén Vico közelről behúzta a labdát a magyar kapuba (9-10).

Aztán egy végletekig kijátszott akció során Vigvári Vince már a negyedik gólját jegyezte (10-10). 43 másodperccel a vége előtt Mandic lövését Fekete blokkolta, Varga Zsolt pedig időt kért, ahol annyit mondott:

Végig kell játszani!

Ez sikerült is, de egy tisztának látszó kiállításnál inkább nem fújtak semmit a bírók – maradt a 10-10-es eredmény, és jöhettek az ötméteresek.

Az első szerb gólt Drasovic szerezte (10-11), Nagy Ádám is beverte (11-11). Jött Radulovic, aki a meccsen ötből ötöt kihagyott,

ezúttal lövésig sem jutott, mert kiejtette a labdát a kezéből…

Pohlnak nem remegett meg a keze (12-11). Strahinja Rasovic nem hibázott, a bal sarokba lőtt (12-12), Tátrai a jobb oldalt választotta (13-12). Jaksic is biztos kezűnek bizonyult (13-13), és ugyan a szerbek kapust cseréltek, Vigvári Vincét nem zavarta meg (14-13).

Mandic az utolsó körben betalált (14-14), de a továbbjutást és az Eb-elődöntőt érő ötméterest Fekete belőtte (15-14) – legjobb négy közé jutott a magyar válogatott.

Vízilabda, férfiak, Eb-negyeddöntő

Magyarország – Szerbia 15-14 (3-3, 2-2, 4-3, 1-2, 5-4) – ötméteresekkel
a magyar gólszerzők: Vigvári Vince 5, Tátrai 4, Fekete 3, Vigvári Vendel 1, Nagy Á. 1, Pohl 1

 

Spanyolország – Románia 24-7 (6-2, 4-2, 7-1, 7-2)

 

később:
18.30: Horvátország – Görögország
20.15: Olaszország – Montenegró

Ajánlott videó

Olvasói sztorik