Sport

Sérült magyar klasszisok és tömött lelátók: az évad, amikor a Fradi NHL-esei felrázták a magyar hokit

Illyés Tibor / MTI
Jason Strudwick és Rob Niedermayer, a Ferencváros jégkorongcsapatának két új kanadai játékosa a bemutatkozó sajtótájékoztatón a Gyakorló Jégcsarnokban 2005. február 15-én.
Illyés Tibor / MTI
Jason Strudwick és Rob Niedermayer, a Ferencváros jégkorongcsapatának két új kanadai játékosa a bemutatkozó sajtótájékoztatón a Gyakorló Jégcsarnokban 2005. február 15-én.
2005-ben hirtelen felpezsdült az élet a kissé unalmas magyar jégkorong-bajnokságban, ugyanis az észak-amerikai profiliga, az NHL leállása idején két kanadai játékos is a Ferencvároshoz igazolt. Ugyan csak hat hétre érkeztek, így csak pár meccsen játszottak, mégis emlékezetes maradt Rob Niedermayer és Jason Strudwick vendégjátéka.

Miközben a 2004-2005-os szezon a tengerentúlon arról szólt, hogy nem sikerült a ligának és a játékos-szakszervezetnek megegyeznie a liga ás a hokisok szerződésének részleteiről, addig Magyarországon a Ferencváros egészen más gondokkal küzdött: most, amikor sorozatban gyűjti a bajnoki címeket a Fradi, kissé furcsának is hathat, de akkoriban a jégkorong-szakosztálynak annyira nem volt pénze, hogy a csapatnak ki kellett költöznie a káposztásmegyeri jégpályáról, a meccseit a nyitott Kisstadionban játszotta. El lehet képzelni, ezek után mennyire hangzott hihetetlenül, amikor 2005 januárjában felröppent a hír, hogy a szünetelő NHL-ből két játékos, Rob Niedermayer és Jason Strudwick is az FTC-be igazol.

Sokan kételkedtek abban, hogy ez valóban bekövetkezik, de a történet valósággá vált, az egykori ferencvárosi hokis-üzletember, Kassai György kapcsolatrendszerének köszönhetően Niedermayerék elfogadták a Fradi hívását, és Magyarországra igazoltak.

A két unokatestvér közül Rob Niedermayer számított nagyobb névnek, Kanadával világbajnoki címet is nyert 2004-ben, a vb előtt egy felkészülési mérkőzésre pedig már ellátogatott Budapestre – a 9-2-es kanadai győzelem alkalmával maga is betalált kétszer. Strudwick sem volt akárki, az NHL egyik legkeményebb játékosaként emlegették. Két ilyen kaliberű játékossal a magyar válogatott tagjai is csak kivételes alkalmakkor találkoztak, akkor pedig hirtelen elfogadták az egyik, ráadásul nem túl acélos magyar csapat hívását – majdhogynem felfoghatatlan volt, ami történik.

Donald Miralle / Getty Images North America / Getty Images / AFP Rob Niedermayer 2005-ben.

Hogy nem csak egy felfújt lufiról van szó, arról február 12-én bizonyosodhatott meg mindenki, amikor megérkezett a ferihegyi repülőtérre a két játékos járata. Hudák János szakosztály-igazgató, Mihók Béla elnökségi tag, Szergej Oreskin vezetőedző, valamint közel száz szurkoló várta kettejüket, és rögtön bele is bújtak a frissen kapott Fradi-mezükbe. Döntésükről azt mondták, az NHL-szezon szünetelése – mint később kiderült, az egész idény elmaradt – megnyitotta a lehetőséget, hogy belevágjanak egy ilyen kalandba, és mivel nemcsak rokonok, hanem jóban is vannak, így szerettek volna egy csapatban játszani, erre pedig a Ferencvárosban kínálkozott lehetőség számukra. Azt is meg kell jegyezni, hogy a leállás alatt mindketten kaptak kisebb-nagyobb összeget fizetésképp a játékos-szakszervezettől, azaz tényleg szabadon válogathattak a lehetséges kalandok közül.

A valószerűtlen duplaigazolás után a Ferencváros a Dunaújvárossal találkozott először, és ugyan csak Strudwick játszott – Niedermayer szemsérülés miatt hiányzott –, a Fradi azonban meglepetésre csak hosszabbításban kapott ki. Napokkal később az Alba Volán ellen már mindketten ott voltak a jégen, és góllal vették ki a részüket abból, hogy a Fradi a korai kétgólos hátrányt megfordítva 3-2-re nyert Székesfehérváron. A hazaiak klasszisa, ifj. Ocskay Gábor testközelből is megtapasztalhatta, miért is tartják kemény játékosnak a győztes gólt szerző Strudwickot, kettejük ütközésénél a magyar jégkorongozó keze beszorult a teste és a palánk közé, az egyik kézközépcsontja kiugrott a helyéről és megsérültek az ínszalagjai is.

„A felkészülésünk középpontjában nem az ellenfél áll, hanem saját magunk. Nekünk arra kell készülnünk, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsuk. Amúgy nem a kanadaiak nyerték meg ezt a találkozót, hanem mi veszítettük el” – mondta akkor a mindig szigorú Pat Cortina, miért kapott ki a fehérvári csapat, ezzel szemben a Fradi részéről Hudák Gábor így lelkendezett:

Nem akarom elhinni, ami az elmúlt hetekben velünk történik. A két NHL-es klasszis érkezése hatalmas lökést jelent.

Általános vélekedés volt, hogy két ekkora sztár azért mégsem játszhat a Kisstadionban, így sikerült elintézni, hogy a Ferencváros visszatérhessen Káposztásmegyerre. Ám a felfokozott érdeklődést mindenképpen meg akarta lovagolni a klub, így két nappal a Volán legyőzése után a Kisstadionban fogadta volna az Újpestet a csapat, a jegyeket 500 forintért árulták, és négyezer nézővel számoltak, ami magyar hokibajnokin még most is kiemelkedően jó szám lenne.

Nemzeti Sport, 2005. február (103. évfolyam, 31-58. szám) / Arcanum Digitális Tudománytár

Míg itthon a mindennapok része volt sokáig, hogy nyitott pályán rendezzenek hokimeccseket, addig a tengerentúlon ez igazi kuriózum, nem véletlenül olyan népszerű a pár éve életre hívott Winter Classic. Niedermayer és Strudwick is alig várta, hogy a szabad ég alatt játszhasson, amire gyerekkorukban volt legutóbb példa, de 2005. február 22-én annyira szakadt a hó Budapesten, hogy bár tényleg tömve volt a lelátó (és egy verekedés is volt a Stefánia körúton, ami miatt tizenöt embert előállítottak), végül nem lehetett megrendezni a meccset.

Nagyon szeretnék játszani, de mit tehetünk? Sajnálom a nézőket

mondta a Magyar Nemzetnek Strudwick, aki bőszen fotózta és videózta, hogy hó lepi a pályát.

A legmaradandóbb emléke a kanadai hokisok látogatásáról alighanem Tokaji Viktornak van. Az akkor a Dunaújvárost erősítő védőt Niedermayer olyan erővel tette fel a palánkra, hogy Tokajinak eltörött a kulcscsontja és elszakadt a vállizma, ami miatt abban a szezonban már nem játszhatott, és ki kellett hagynia a világbajnokságot is. Az egyébként teljesen szabályos ütközésért Rob Niedermayer kapott egy kétperces büntetést, de a dunaújvárosiak szakosztály-igazgatója Takács Endre úgy vélte, szándékosan akart sérülést okozni a kanadai játékos.

Ostobaság, még akkor is, ha a főnököm állítja. Fel sem tételezem Niedermayerről az ilyesmit, mindössze arról van szó: az NHL-ben azt tanítják a hokisoknak, hogy ha már arra járnak, akkor ne hagyják az ellenfélnek, hogy ütközés nélkül elvigye a pakkot. Megjegyzem, teljesen szabályos volt kettejük összecsattanása, a probléma csak az, hogy Tokaji nem láthatta a gyorsvonat érkezését. Ezért érte felkészületlenül a találkozás

mondta akkor az Origónak Ladányi Balázs, az újvárosiak támadója a történtekről, aki azt is megjegyezte, mindenki csak hálás lehet Kassai Györgynek, amiért két ilyen kaliberű játékost Magyarországra csábított, mert soha annyit nem írtak magyar jégkorongról, mint akkor.

Ladányi Balázsnak tökéletesen igaza volt, mert Rob Niedermayer és Jason Strudwick tényleg felrázta a magyar hokit, telt házas meccsek voltak, amerre csak jártak, hogy ebből a felhajtásból hosszú távon nem tudott profitálni a sportág itthon, az már nem a két kanadai hibája. A gyenge Ferencvároson ugyanakkor ők sem tudtak segíteni: Niedermayer öt, Strudwick hat meccsen szerzett három pontot, de a Fradi végül lemaradt a bajnoki döntőről, és elveszítette a bronzcsatát is az UTE ellen, bár a csapat erejét nézve végül is bravúr volt az is, hogy kiélezett csatában bukta el a dobogóért zajló küzdelmet.

Hunter Martin / NHLImages / Getty Images Jason Strudwick 2006-ban.

Hathetes ittlétük után elmondásuk szerint csupa pozitív élménnyel távoztak (pedig volt, amikor köpködtek feléjük és sörrel locsolták őket a lelátóról), de a Nemzeti Sport szerint túl sok maradandó hokis tapasztalatuk nem volt, amikor ugyanis azt kérdezték tőlük, van-e olyan hazánkban, aki az NHL-ben is megállná a helyét azt felelték:

Talán a nyolcvankét éves Hunyadvári Zoltán bácsi, a Fradi korcsolyaélezője.

A ferencvárosi kaland után egyébként Niedermayer és Strudwick is éveket húzott még le az NHL-ben, előbbi 2007-ben az Anaheimmel a Stanley Kupát is megnyerte. Niedermayer aztán 2021-ben, a svájci Lugano, míg Strudwick egy évvel később, a svéd Södertalje csapatában zárta le a játékos pályafutását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik