Sport

Pontot kell szerezni a magyar kéziválogatottnak a házigazda ellen, különben kiesik

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A montenegrói válogatott a papírformának megfelelően 29-21-re legyőzte a szenegáli együttest a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjében, ezzel a magyar csapat pontszerzési kényszerbe került a svédek elleni szombat esti találkozón a negyeddöntőbe jutásért folyó versenyben.

A montenegrói és szenegáli együttes eddig csupán egyszer találkozott, négy éve a vb csoportkörében 29-25-re nyertek a balkániak Szenegál történetének első vb-meccsén. Montenegró az elmúlt nyolc mérkőzésén csak a horvátoktól kapott ki, igaz, két alkalommal is, a magyar válogatottat a csoportkörben 24-18-ra múlta felül. Ezúttal a negyeddöntőbe jutás szempontjából fontos két pontért lépett pályára afrikai riválisa ellen.

A hétvégére enyhült az idő Göteborgban, a felek azonban nehezen melegedtek bele, mindkét oldalon sok volt a hiba a találkozó elején, miközben az első két szenegáli találatot szerző Fanta Keita öt perc elteltével sérülten bicegett le a pályáról. A montenegróiak kapták el a ritmust hamarabb, bő tíz perc után 6-3 volt az előnyük,

kapujukban a horvátok ellen súlyos térdsérülést szenvedett Marta Batinovic helyén Marina Rajcic kiválóan hatástalanította a távoli szenegáli próbálkozásokat.

A korábban Siófokon kézilabdázó Hawa N’Diaye piros lapot kapott a 20. percben, a balkániak pedig egy közel tízpercesre nyúló szenegáli gólcsendet kihasználva egy hétgólos sorozattal idő előtt eldöntötték a találkozót.

A fordulást követően még visszafogottabb volt az iram, a montenegróiaknak tökéletes volt a tíz találat körüli különbség, az érezhetően elfáradó szenegáliakban pedig nem volt meg az erő a zárkózáshoz. A magabiztos, végül nyolcgólos montenegrói siker egyik kulcsa az volt, hogy a korábban a góllövőlistát vezető, ezúttal is bekötözött jobb térddel játszó Soukeina Sagna – aki a magyar válogatott kapuját nyolcszor vette be két nappal ezelőtt – mindössze négyszer tudott eredményes lenni. Rajcic 11 védéssel, 50 százalékos hatékonysággal vette ki a részét a sikerből.

A magyar válogatott 20.30-tól a társházigazda svédek ellen lép pályára a Scandinaviumban, a találkozót az M4 Sport és a Kossuth Rádió egyaránt élőben közvetíti, a 24.hu-n online tudósításban számolunk be a legfontosabb pillanatokról.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttesének bravúrt jelentő pontszerzésre van szüksége az eddig hibátlan skandinávok ellen ahhoz, hogy megőrizze esélyét a negyeddöntőbe jutásra.

A hatosból az első két együttes kerül majd a negyeddöntőbe. Ez egyúttal jó eséllyel az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt is jelent, mivel a világbajnok (francia aranyérem esetén a második helyezett) kijut a jövő nyári párizsi olimpiára, a következő hat csapat pedig – amelynek még nincs kvótája, vagy selejtezős helye – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

A herningi középdöntős csoportban a két napja a dánokat nagy meglepetésre legyőző Japán 32-28-ra kikapott a román csapattól, a Kisvárda jobbszélsője, Akijama Nacumi egyetlen lövését gólra váltotta.

Eredmények: középdöntő, 2. forduló:

I. csoport (Göteborg):
Montenegró – Szenegál 29-21 (18-8)

 

később:
Horvátország – Kamerun 18.00
MAGYARORSZÁG – Svédország 20.30

 

III. csoport (Herning):
Románia – Japán 32-28 (17-14)

 

később:
Szerbia – Németország 18.00
Lengyelország – Dánia 20.30

Ajánlott videó

Olvasói sztorik