Sport

Ilyen sorsolás mellett a negyeddöntő a minimum – rajtol a női kézilabda-világbajnokság

MKSZ / Kovács Anikó
MKSZ / Kovács Anikó
A legutóbbi kilenc világversenyen mindössze kétszer fordult elő, hogy a magyar női kézilabda-válogatott bejutott a legjobb nyolc közé: a 2018-as Eb-n, illetve a 2021-es tokiói olimpián is a 7. helyen zárt. A szerdán rajtoló világbajnokságon a negyeddöntő olimpiai selejtezőt érne, és talán túl optimistának tűnünk, de azt állítjuk: ennek simán sikerülnie kell, mert ilyen szerencsés ágon régen volt a csapat.

Bár az ezredforduló környékén elkényeztetett bennünket a magyar női kézilabda, azóta egyértelművé vált, hogy az akkori kiváltságos helyzetet két egymást követő fantasztikus generáció sikere eredményezte. Azóta csak várjuk a csodát, hogy azokból a milliárdokból, amelyek egy évtizede ömlenek a sportágba, egyszer csak felbukkan az újabb arany(ezüst)csapat. De az tény, hogy Magyarország legutóbb 2012-ben, még a felejthetetlen Karl-Erik Böhnnel nyert érmet világversenyen (a szerbiai Eb-n), világbajnokságról viszont 18 éve nem jött haza éremmel – ez akkor Németh Andrással sikerült a szentpétervári tornán.

Az elvárások persze már nem ezek, megelégszünk azzal, hogy a válogatott kijusson az olimpiára. A 2012-es és 2016-os távolmaradást a sportvezetés is kudarcként élte meg, a két évvel ezelőtti 7. hely ennek fényében siker volt. Hiába, viszonyítás kérdése minden.

Ugyanakkor hiába jött Kim Rasmussen (akinek valljuk be, őrült pechje volt a rengeteg sérülttel), Elek Gábor és Danyi Gábor vagy éppen Golovin Vlagyimir, a szurkolók által vágyott eufóriát eddig megközelíteni sem sikerült. A helyzet mostanra sem javult, adott egy keret, amelyben nincsen (világ)klasszis, ám, miután Norvégiát, Dániát, Franciaországot, esetleg a svédeket és a spanyolokat leszámítva a középmezőny csapatai azonos erősségűek, még ez is elég lehet egy átlagnál jobb eredményhez.

MKSZ/Kovács Anikó Golovin kapitánnyal eljöhet az első nagy ugrás.

Amikor Golovint két éve kinevezte a szövetség, akkor kijelentette, „a tudásunk valahol ott van a 9–10. hely környékén.”

Ezt az árnyékát most átlépheti a csapat, lássuk, miért is!

Fiatalok okozhatnak meglepetést

A keret összeállítását nagyban befolyásolta, hogy Szikora Melinda (Bietigheim), Janurik Kinga (FTC), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC) és Fodor Csenge (Győri ETO) sérülés miatt kiesett, míg Háfra Noémi továbbra is messze van a csúcsformájától, amit a Buducsnosztban sem tudott visszanyerni.

Így aztán nehéz lenne vitatkozni a szakmai stábbal, hogy miért ez a 18 játékos utazik – Golovin minden bizonnyal a megérzéseire is hagyatkozott, amikor lemondott a Rapid Bucuresti leggólerősebb játékosáról, a balszélső Korsós Dorináról vagy éppen a Debrecen átlövőjéről, Kácsor Grétáról. Az már inkább felróható a kapitánynak, hogy a bő keretbe sem nevezte Planéta Szimonettát, Tóth Esztert vagy Tóth Gabriellát, illetve hogy úgy mondott le egykori játékosáról, Pál Tamaráról, hogy azon még a Gloria Buzauban remeklő irányító is meglepődött.

Októberben a válogatott simán kikapott a norvégoktól (31-38), nyögvenyelősen legyőzte a jóval gyengébb osztrákokat (34-32), majd november 5-én 29-25-re kikapott a németektől is.

Ugyanakkor a hollandok elleni hétvégi két felkészülési meccs (25-23-as vereség után 34-32-es győzelem) megmutatta, hogy van itt potenciál, csak tudni kell(ene) élni vele.

A kapuban Böde-Bíró Blanka szenzációsan védett szombaton, egy masszív védelem mögött óriási tartást adhat a csapatnak a fontos mérkőzéseken. A széleken mindig erősek voltunk, kérdés, hogy a lerohanásból szerzett gólok mellett felállt fal ellen is sikerül-e majd hatékonynak és eredményesnek lenni.

MKSZ / Kovács Anikó Böde-Bíró Blankára kulcsszerep hárul majd.

Irányító poszton a rutinos Debreczeni-Klivinyi Kinga mellett két pimaszul fiatal Petra – Simon és Vámos – okozhat gondot a védőknek, míg a talán leghektikusabb poszton, átlövőben a hétvégén betegség miatt pihenő rutin, Klujber Katrin és a bűvészkalapból előrántott 21 éves Juhász Gréta megoldja majd a nehezét.

Főleg utóbbi szereplésére leszünk kíváncsiak, a hollandoknak ötöt vágott, a vébén olyan nagy durranás is összejöhet tőle, mint, amit Háfra mutatott be a 2018-as Eb-n.

És a meglepetésposzt: úgy tűnik, Golovin mester csak összerakott egy hatékony beállós tandemet Füzi-Tóvizi Petrával és Pásztor Noémivel, akik a vasárnapi, győztes mérkőzésen hétszer is betaláltak.

Két meccs a világ

És amiben igazán bízhatunk, az a sorsolás. Ilyen szerencsében talán sohasem volt része a válogatottnak, sorrendben Paraguay, majd Kamerun következik, ezt a két ellenfelet a C válogatottnak is simán vernie kellene.

Aztán a csoportrangadót hétfőn Montenegróval vívjuk, amely messze nem az a félelmetes csapat, mint egykoron. Főleg, hogy Djurdjina Jaukovic sérült, Jovanka Radicevic visszavonult a válogatottságtól, míg az addigi csapatkapitány Milena Raicevicet kitette a keretből Bojana Popovic szövetségi kapitány.

Ha hozzávesszük, hogy a keretből hét játékost a kirakatcsapat Buducnost ad, amely idén a BL egyik pofozógépe, akkor azért ez sok jót ígér a magyaroknak.

A középdöntőben Kína nem jelenthet gondot, a horvátok 2020-as Eb-bronzérme azért erősen kicsúszott eredmény volt – ezt jól mutatja, hogy azóta egy vb-18., és egy Eb-10. hely sikerült –, szóval Ivica Obrvan tanítványai is verhetők.

Érdekesség, hogy Horvátország éppen Montenegróval vívta utolsó felkészülési meccsét, és 16-12-es félidő után 26-25-re nyert.

A svédek más kávéház, bár ha hinni lehet a pletykáknak, akkor a hétvégi, németek elleni mérkőzések komoly veszteséggel végződtek. Egyrészt megsérült a védelem legfontosabb embere, Mathilda Lundström, akinek játéka erősen kérdéses, de Linn Blohm sem bírta végig a meccset, ő felpolcolt lábbal nézte végig az utolsó felkészülési összecsapást.

Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor gyakorlatilag a szakmai stábnak két meccsre kell erősen koncentrálnia: ha a Montenegró elleni csoport- és a horvátokkal szembeni középdöntős meccs megvan, akkor máris negyeddöntős a csapat, és onnantól kezdve el lehet felejteni a terheket.

Ha nem lenne meg a nyolc közé jutás, azt egyértelmű csalódásként élnénk meg.

Norvég, dán vagy francia?

Hogy mit várunk a világbajnokságtól? A csoportokat és az ágakat tekintve a nyolc közé a magyarok és a svédek mellett Norvégia, Franciaország, Dánia, Németország, Spanyolország és Hollandia kerülhet.

A norvégok abszolút csúcsfavoritnak számítanak, a világbajnoki és Európa-bajnoki címvédő ijesztő erősségű névsort vonultat fel. Néhány nagy név (Veronica Kristiansen, Emilie Hegh Arntzen vagy Heidi Löke) nem fért be, ugyanakkor Norvégia tavaly olyan kulcsjátékosok nélkül nyerte meg az Eb-t, mint a most visszatérő Camilla Herrem, Sanna Solberg-Isaksen és Kari Brattset Dale.

Dánia is érzi az esélyt, hiszen társházigazdaként ugyancsak saját közönség előtt szerepelhet. A különbség annyi, hogy amíg a norvégoknál szinte minden jegy elkelt a kedvencek meccseire, addig Dániában abban bíznak, hogy egy jó rajt után beindulhat az értékesítés a herningi középdöntőkre.

Ha mindent megteszünk, a többieknek igazán jónak kell lenniük ahhoz, hogy legyőzzenek minket. Úgy érezzük, van esélyünk

– idézte Jesper Jensen szövetségi kapitányt a Daniasport.hu portál.

A franciáknál Olivier Krumbholz az utolsó világbajnokságára készül, de a szakember nem tulajdonít ennek nagy jelentőséget.

„Ha nem vagyunk túl erősek lelkileg és fizikailag, akkor nagyon nehéz vébé lesz. De éppen ez a francia csapat két legfontosabb tulajdonsága. Már most arra koncentrálunk, hogy agresszívak legyünk, és megmutassuk, hogy elszántak és egyre jobbak vagyunk. Ezért előrelépést kell látnunk a francia csapatban. Hogy ez elég lesz-e? Ezt nem tudom” – nyilatkozta.

A szakember nem számíthat a sérült jobbátlövőre, a debreceni szerződését kedden bejelentő Océane Sercien-Ugolin játékára, és úgy döntött, hogy nélkülözi a ferencvárosi Béatrice Edwige-t, aki az elmúlt években a védelem oszlopa volt.

„Bea továbbra is a projekt része. Rendkívül látványosan felépült a sérüléséből, más játékosokhoz hasonlóan ő is esélyes az olimpiai szereplésre” – mondta róla Krumbholz.

Nyilvánvaló, hogyha jó eredményt érünk el, az önbizalmat ad az olimpiára. ha nem teljesítünk megfelelően, akkor az egy erős jelzés lesz, hogy meg kell dupláznunk az erőfeszítéseinket, hogy készen álljunk a nyári játékokra.

A női válogatott 18 fős vb-kerete

Kapusok: Böde-Bíró Blanka (FTC), Bukovszky Anna (Vác), Szemerey Zsófi (Mosonmagyaróvár)
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri ETO), Töpfner Alexandra (Debrecen)
Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC), Papp Nikoletta (Gloria Buzau)
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Budaörs), Simon Petra (FTC), Vámos Petra (Debrecen)
Beállósok: Bordás Réka (FTC), Füzi-Tóvizi Petra (Debrecen), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda), Kuczora Csenge (Vác)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győr)

 

A magyar válogatott csoportmérkőzései
November 30., csütörtök
20.30: Magyarország – Paraguay (tv: M4 Sport)

 

December 2., szombat
20.30: Magyarország – Kamerun (tv: M4 Sport)

 

December 4., hétfő
20.30: Magyarország – Montenegró (tv: M4 Sport)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik